• Lorem ipsum

Wat gebeurt met je huid als je te vaak scrubt?

23 Dec 2019
door O. Ten

Hi Little Wonderlanders,

Zoals je weet, is exfoliëren het proces waarbij dode huidcellen uit de opperhuid (de buitenste laag van jouw huid) worden verwijderd met behulp van fysieke of chemische exfolianten. Er zijn bepaalde voordelen van een regelmatige peeling, die we hieronder zullen toelichten. Maar wat gebeurt er met je huid als je te vaak scrubt? Hoe loop je geen risico op overpeeling? We zullen deze vragen beantwoorden in deze blogpost!


Waarom zelfs de moeite nemen om te scrubben?

Onze huid doorloopt een natuurlijk proces van vernieuwing, celvernieuwing genaamd, waarbij nieuw geproduceerde huidcellen de oude vervangen. De oudere huidcellen ondergaan keratinisatie en sterven af. Ze worden later natuurlijk weggegooid van de buitenste laag van de huid bij contact met omgevingsfactoren en omdat nieuwe huidcellen ze naar buiten drukken.

De huidcelvernieuwing vertraagt ​​met de leeftijd, gaande van 28 dagen tijdens tienerjaren en het bereiken van 45-90 dagen na de leeftijd van 50. Dit betekent dat het gemakkelijker wordt voor dode huidcellen om zich op te bouwen en een dikke laag op uw huid, waardoor het er saai en uitgedroogd uitziet. Dit kan ook een verstopping van poriën veroorzaken, wat leidt tot mee-eters en whiteheads. Bovendien maakt een overmatige aanwezigheid van dode huidcellen het moeilijker voor uw huidverzorgingsproducten om door te dringen en hun werk te doen. Daarom is regelmatige (niet dagelijkse) afschilfering belangrijk als u wilt dat uw huid stralend is met een gelijkmatige gloeiende teint.

 

Fysieke en chemische afschilfering

Er zijn twee manieren om je huid thuis te exfoliëren. Namelijk door het gebruik van fysische of chemische exfolianten. Fysieke exfoliatie omvat hulpmiddelen zoals gezichtsreinigingsborstels en -sponzen of huidverzorgingsproducten die exfoliërende deeltjes bevatten (zoals gezichtsscrubs). Chemische exfoliatie omvat het aanbrengen van huidverzorgingsproducten die exfoliërende ingrediënten bevatten zoals zuren (AHA, BHA en PHA), enzymen en retinol. Er zijn andere vormen van chemische exfolianten, maar ze worden meestal gebruikt in professionele klinieken of spa's. Veel voorkomende chemische exfolianten die worden gevonden in huidverzorgingsproducten zijn: glycolzuur (AHA), citroenzuur (AHA), salicylzuur (BHA), retinol (vitamine A) en enzymen die worden geëxtraheerd uit fruit zoals ananas en pompoen.

U vraagt ​​zich misschien af, welke van de twee het beste werkt bij het exfoliëren van uw huid? Het antwoord hierop is - het hangt echt af van de productformule en uw huidtype. Het kan de moeite waard zijn om een ​​afzonderlijk bericht te plaatsen dat u door het proces leidt om een ​​product te selecteren dat het beste voor u werkt, laat het ons weten in de reacties als u dat wilt!

Dit gezegd hebbende, is het nog steeds het vermelden waard dat zowel chemische als fysische afschilfering vatbaar is voor gebruikersfouten. Dit betekent dat mensen vaak de instructies voor het gebruik en de ingrediëntenlijst negeren en ongunstige veranderingen in hun huid negeren, wat leidt tot meer schade dan voordeel.

 

 

Factoren die bijdragen aan het risico van overafschilfering:

Hier zullen we topfactoren opsommen die het risico op exfoliëren vergroten in de hoop dat u, onze dierbare lezers, hier aandacht aan zult schenken in uw huidverzorgingsroutine:

 1. Kies exfoliërende producten volgens uw huidtype
  Het selecteren van producten uit lijnen die gericht zijn op het oplossen van problemen van uw huidtype is over het algemeen de beste keuze! Als u niet zeker bent over uw keuze, neem dan contact op met de klantenservice van LW voor advies. We helpen u graag verder. Dit brengt ons ook bij het tweede punt ...
 2. Lees de ingrediëntenlijst.
  Er zijn veel educatieve materialen op internet over exfoliërende ingrediënten en voor welke huidtypen ze voordelig zijn. Gebruik verschillende bronnen en wees kritisch over wat je leest. Een weloverwogen keuze helpt u om producten met een slechte formulering te vermijden. Tip: let vooral op de concentratie van de zuren die in de ingrediëntenlijst worden vermeld
 3. Scrub niet elke dag!
  Gebruik in de regel exfoliërende producten niet meer dan 2-3 keer per week. Let op hoe je huid op peeling reageert, want uiteindelijk is een optimale frequentie van peeling zeer individueel. We zullen de symptomen van over-exfoliatie in het laatste deel van dit blogbericht vermelden.
 4. Scrub als onderdeel van je p.m. huidverzorging routine.
  Afschilfering, vooral een chemische, maakt je huid vatbaarder voor beschadiging door de zon, daarom raden we aan om tijdens je avondverzorgingsroutine te scrubben en natuurlijk de volgende ochtend zonnebrandcrème te gebruiken.
 5. Wees voorzichtig bij het gebruik van een scrub.
  Uw huid mag niet rood worden als gevolg van het gebruik van gezichtsscrubs of reinigingsborstels. Masseer daarom zachtjes een fysieke exfoliant over je gezicht. Gebruik bovendien alleen lauw water (geen heet of koud water) om uw huid te spoelen om onnodige stress te voorkomen. Het tweede punt betreft zowel fysieke (bijvoorbeeld scrubs) als chemische (bijvoorbeeld peeling gel) exfolianten. Ga gemakkelijk op je huid zitten.

 

Wat kan er met je huid gebeuren als je te veel scrubt?

Hoewel een regelmatige peeling ervoor zorgt dat je huid er gezond en stralend uitziet, zal overdrijven vrijwel het tegenovergestelde doen. Dit zijn de tekenen dat je te fanatiek bent geweest over het exfoliëren van je huid:

 

 • Je huid voelt erg droog en strak aan
 • Roodheid en irritatie
 • Je huid kan warm aanvoelen als je hem aanraakt
 • Je huid wordt glanzend en ontwikkelt acne
 • Jeukend gevoel
 • Er zijn droge plekken op uw huid
 • Uw huid wordt gevoelig voor producten die u normaal eerder gebruikte

 

Wat is het eerste wat je moet doen als je je realiseert dat je huid overmatig is geëxfolieerd? - Stop met het gebruik van exfoliërende producten totdat uw huid is hersteld. Geef het een week of twee of meer, afhankelijk van de omvang van de gevolgen, voordat je weer begint te exfoliëren (en doe het niet zo vaak als vroeger!). Gebruik ondertussen producten die uw huid helpen te herstellen. Om de beschermende barrière van de huid te herstellen en te versterken, moet u kiezen voor producten die super hydraterende en kalmerende ingrediënten bevatten. Klairs Rich Moist Soothing Tencel Sheet Mask bevat bijvoorbeeld Aloë Vera Leaf Juice en Centella Asiatica-extract, evenals Panthenol, Ceramides, Betaine, Gehydrolyseerde Lecithine en Allantoïne om uw huid te vullen met vocht, kalmeert irritatie en herstelt beschadigde huid.

Andere producten die u in uw huidverzorgingsroutine kunt opnemen om de nasleep van over-exfoliëren te herstellen, zijn Aromatica Calendula Juicy Cream of Klairs Rich Moist Soothing Cream. Dit zijn een geweldige keuze voor de over-geëxfolieerde huid die aan extreme gevoeligheid lijdt. Beide ultra-hydraterende vochtinbrengende crèmes werken uitstekend om de beschermende barrière van de huid te herstellen en de beschadigde huid te verzachten.

Hoewel een regelmatige peeling een belangrijke stap is naar een mooie huid, kan overdrijven het tegenovergestelde doen en het dof, droog en geïrriteerd maken. We hopen dat sommige punten in deze blog je zullen motiveren om voorzichtiger te zijn als het gaat om het selecteren en gebruiken van exfoliërende producten in je routine.

Tot de volgende week!

LW Team xx

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter