• Lorem ipsum

Wat is fungal acne?

8 Sep 2023
door M. Toledo

De medische naam voor fungal acne a.k.a. gistpuistjes is pityrosporum follicullitis. Op het eerste gezicht lijkt fungal acne heel erg op gewone acne. Maar de oorzaak van fungal acne is heel anders en de aanpak daarmee dus ook! Gistpuistjes ontstaan door een overgroei aan gist. De haarfollikels in de huid raken geïnfecteerd en daardoor ontstaan er kleine, harde bultjes die veel op pukkeltjes lijken. Gistpuistjes/fungal acne zie je veel op de huid van de rug, borst en bovenarmen, maar het komt ook voor op het gezicht.

Wat is fungal acne?

Fungal acne ziet eruit als kleine, gelijkmatige bultjes op de huid. Dit in tegenstelling tot gewone acne, die nogal in grootte kan variëren. Maar wat is fungal acne nou eigenlijk? Gistpuistjes kunnen heel erg jeuken, terwijl dat bij 'gewone acne' meestal niet zo is: gewone acne geeft eerder een pijnlijk dan een jeukend gevoel. Hoewel gistpuistjes net zoals normale acne een wit kopje kunnen hebben, kun je gistpuistjes niet echt 'uitknijpen' zoals een normale puist. Normale puisten ontstaan als een porie verstopt raakt met talg en dode huidcellen, terwijl gistpuistjes ontstaan als de huid heftig reageert op een overmatige aanwezigheid van de gistsoort 'Malassezia'. Het zijn dus twee aparte verschijnselen en vereisen allebei een andere aanpak om er vanaf te komen.

Gistpuistjes behandelen

Omdat gistpuistjes ontstaan door een heftige reactie op gist, is het belangrijk dat je voorkomt dat dit gist zich vermeerdert. Je moet het gist als het ware niks te eten geven. Dat klinkt een beetje raar, maar het werkt echt: bepaalde ingrediënten 'voeden' de Malassezia en zorgen dat het probleem in stand gehouden wordt.

Hieronder vind je een overzicht van alle ingrediënten die fungal acne a.ka. gistpuistjes kunnen triggeren. Fungal acne safe-producten bevatten geen van deze ingrediënten, of zo weinig dat het risico verwaarloosbaar is.

Welke ingrediënten kunnen gistpuistjes veroorzaken?

  • Oliën en vetzuren

Fungal acne houdt heel erg van olie: geef het gist olie te 'eten' en het zal groeien. Vermijd olie en vetzuren als je last hebt van fungal acne, en kies bijvoorbeeld voor een olievrije moisturizer met een gel-textuur. 

  • Vetzuur-esters

Vetzuur-esters zijn combinaties van vetzuren en alcohol. Ze geven een gladde, zachte textuur aan huidverzorging en worden daarom vaak gebruikt. Helaas triggeren ze fungal acne! Je kunt dit soort vetzuur-esters makkelijk herkennen in een ingrediëntenlijst, omdat ze altijd einden met '-ate'. Veelvoorkomende vetzuur-esters in huidverzorging zijn Glyceryl Stereate, Isopropyl Mysistate en Isopropyl Palmitate. 

  • Kokosolie

Onder sommige mensen is kokosolie enorm populair. Maar als je fungal acne hebt, kun je er beter ver weg van blijven! Bijna de helft van kokoslie bestaat uit Lauric Acid oftewel laurinezuur, en dat is een vetzuur waar fungal acne dol op is. Gebruik dus geen kokosolie als je probeert van je gistpuistjes af te komen. 

  • Gefermenteerde ingrediënten

Galactomyces Fermentfiltraat is een veelgebruikt ingrediënt in Korean skincare. Niet zo gek, want het is rijk aan vitaminen, aminozuren en mineralen en werkt als een sterke antioxidant op de huid. Maar als je vatbaar bent voor fungal acne mag je dit allemaal vergeten, want Galactomyces is een schimmelsoort die de groei van fungal acne bevordert. 

Fungal acne safe Korean skincare routine

Vind je het allemaal lastig klinken? Heel begrijpelijk! Om je op weg te helpen, hebben we een hele routine samengesteld met uitsluitend Korean skincare producten die 100% fungal acne safe zijn. Ze bevatten geen van de bovenstaande ingrediënten die de vorming van fungal acne of gistpuistjes verergeren. Als je het dus even niet meer weet, kan je altijd naar deze routine terugkeren.

Cleanser

PURITO Defence Barrier pH Cleanser is een cleanser die een optimale pH-waarde van de huid in stand houdt en de huid mild maar effectief ontdoet van vuil. Ook de iUNIK Centella Bubble Cleansing Foam is een goede keuze bij fungal acne. Deze cleanser is erg mild voor de huid maar reinigt deze grondig. Omdat oliën fungal acne kunnen triggeren, kun je beter geen oil cleanser gebruiken.

Toner

Etude House Soon Jung pH 5.5 Relief Toner is een kalmerende toner die roodheid kalmeert en de huid afkoelt met madecassoside en groene thee-extract. Als je liever een licht exfoliërende toner hebt, is de COSRX AHA BHA Vitamin C Toner een andere goede fungal acne safe optie. 

Essence

De COSRX Snail 96 Mucin Power Essence is een Korean skincare bestseller onder mensen met allerlei huidtypes omdat hij enorm goed hydrateert en een genezende, kalmerende werking heeft. Je zult blij zijn om te horen dat hij fungal acne safe is! Je krijgt er dus geen gistpuistjes van. De Mixsoon Soondy Centella Asiatica Essence is ook een wondertje voor je huid, vooral bij veel irritatie en ontstekingen. De essence verlicht de geïrriteerde huid van externe prikkels terwijl het de huidbarrière versterkt.

Serum

Beauty of Joseon Green Tea Calming Serum is een kalmerend serum verrijkt met natuurlijk afgeleide kalmerende en hydraterende ingrediënten. Groene thee en panthenol maken de huid zacht en werken tegen roodheid. De iUNIK Beta-Glucan Power Moisture Serum is een minimalistisch serum met alleen maar natuurlijke ingrediënten; 100% pure Beta-Glucaan om de huid diep te hydrateren en de vochtbarrière te versterken. Ze passen allebei perfect in een Korean skincare routine die gericht is op gistpuistjes behandelen.

Moisturizer

Embryolisse Hydra-Cream Light zit boordevol essentiële, effectieve vochtinbrengende bestanddelen die je huid ondersteunen bij een optimale vochtbalans. En de Centella Calming Gel Cream is een verfrissende gel-crème die je huid weer tot leven brengt. Het is samengesteld met allerlei bewezen effectieve botanische extracten zoals 70% Centella Asiatica-bladwater, 10% Tea Tree bladwater en zes verschillende spruiten-extracten.

Masker

I'm From Mugwort Mask is veilig om te gebruiken als je gistpuistjes hebt. Het is een fungal acne safe wash off masker met met vermalen bijvoet-extract geteeld op het eiland Gangwha. De sterk geconcentreerde gelformule zorgt ervoor dat de werkzame plantenextracten in dit masker maximaal hun werk kunnen doen. Het is een van de populairste Korean skincare wash off maskers van de afgelopen jaren! Hou je niet zo van wash-off maskers, dan is de Bonajour Bio Active Ampoule Mask ook een top keuze die fungal acne safe is.

Zonnebrandcrème

Wil je gistpuistjes behandelen, dan kan het wel eens lastig zijn om een passende zonnebrandcrème te vinden. De Isntree Hyaluronic Acid Airy Sun Stick SPF50+ PA++++ 
en de Missha All Around Safe Block Aqua Sun Gel SPF50+/PA+++ zijn twee voorbeelden van formules die én een goede bescherming geven tegen UV-straling, en fungal acne safe zijn. Het beste van twee werelden, dus!

Heb je nou last van hormonale acne? Lees onze blog hormonale acne: de oplossing eens! Ben je druk opzoek naar maskers voor acne? Dan hebben wij de perfecte blog voor jou: De Beste Gezichtsmaskers en Ingrediënten voor Acne. Bij Little Wonderland hebben we een ruime collectie aan acne producten perfect voor jou gevoelige huidje! Ben je nou opzoek naar de beste zonnebrand voor acne? dan is Puisjes door zonnebrandcrème een interessante blog voor jou!

Heb je nog vragen over fungal acne? Of andere prangende vragen over huidverzorging waar je graag hulp bij wilt? Schroom niet om onze klantenservice aan te spreken! We staan graag voor je klaar. :)

Liefs,

Team LW

Reacties
Luus
24 Apr 2023
Dank je wel voor dit arikel. Heb je ook meer info over welke shampoos te gebruiken bij deze aandoening?
LW
30 Mar 2022
Beste Inga,

Bedankt voor je reactie. Dit is inderdaad een leuk idee. Wij zullen bekijken hoe wij dit kunnen verwerken bij de producten ^^
Inga
30 Mar 2022
Mooi artikel! Dank je !
Misschien een tip om het ook bij de filters te zetten en bij de producten . Zodat we gemakkelijk terugvinden welke producten geschikt zijn bij fungal acne .
Thea
20 Mei 2021
Ik heb regelmatig last van zgn gerstekorrels in mijn gezicht, ook op mijn oogleden. Wat kan de oorzaak zijn en hoe kom ik ervan af? Ik ben 66, dus bepaald geen jeugdpuistjes!
Laat een reactie achter