• Lorem ipsum

De Koreaanse 10 stappen skin care routine

10 Mar 2021
door LW Editorial Team

K-Beauty (Korean Beauty) is veel meer dan alleen een trend uit Zuid-Korea! Het is een beauty methode waarbij een gezonde huid en huidverzorging belangrijker zijn dan het bedekken van je huid onder vele lagen make-up. Een typische Koreaanse skin care routine bestaat uit 10 stappen en zorgt voor een diep gereinigde, gehydrateerde en glowy huid. Ben je al benieuwd? Lees dan verder, want hier leggen we alle stappen uit, hoe ze uitgevoerd moeten worden en waarom ze zorgen voor een gezonde, mooie huid! 

Stap 1: Cleansing Oil

Een cleansing oil is de allereerste stap van de Koreaanse skin care routine. 

Waarom? Een cleansing oil is een effectieve manier om je huid te ontdoen van make-up, talg, zonnebrandcrème en alle ander vettig vuil dat zich op je huid ophoopt. De oliën in de cleanser hechten zich aan de oliën op je huid en werken als een soort oplosmiddel. De cleansing oil neemt alle op olie gebaseerde onzuiverheden in zich op en verwijdert ze van de huid. Cleansing oils reinigen de huid niet alleen, maar hydrateren de huid ook!
Hoe? Breng een kleine hoeveelheid aan op de huid en masseer het zachtjes in de huid. Voeg een beetje water toe zodat de cleansing oil een emulsie wordt die je makkelijk en grondig kunt afspoelen. Dep je gezicht voorzichtig met een droge, schone handdoek en vervolg met een water cleanser.

 

Stap 2: Cleanser op waterbasis

Als je na het gebruik van een oil cleanser een reiniger op waterbasis gebruikt, heb je meteen de beroemde 'double cleansing' onder de knie. Dit is een grondige maar milde manier om de huid te reinigen, die op lange termijn zorgt voor een zuivere huid en schone (en dus minder opvallende) poriën!

Waarom? Een water cleanser (zoals bijvoorbeeld een schuimende reiniger of een cleansing gel) zorgt ervoor dat je huid nog dieper wordt gereinigd dan als je alleen een cleansing oil gebruikt. Het verwijdert effectief restjes cleansing oil die op de huid kunnen achterblijven. Daarnaast bevatten veel water cleansers ingrediënten die helpen om je huid te kalmeren.

Reinigingsgels en schuimende reinigers zijn geschikt voor een normale tot vette huid. Voor een gevoelige of droge huid is een schuimende reiniger vaak wat minder geschikt.

Hoe? Breng de cleanser aan op je vingers en masseer het zachtjes over een vochtige huid. Neem de tijd, want reinigen is een belangrijke stap! Als je klaar bent spoel je je gezicht schoon met lauw water en dep je de huid droog met een zachte, schone handdoek. Niet met de handdoek die je vriend gister gebruikte voor zijn voeten. ;)

Stap 3: Exfoliant

Heb je last van schilfertjes? Een doffe huid? Of een ruwe huidtextuur, puistjes en mee-eters? Exfoliëren kan een geweldige manier zijn om je skin care routine een upgrade te geven! In de meeste gevallen hoef je echt niet dagelijks een exfoliant te gebruiken. Te veel exfoliëren geeft je geen snellere resultaten, maar wel een geïrriteerde, rode huid.

Waarom? Een exfoliant ontdoet de huid van dode huidcellen die zich op je huidoppervlak ophopen, voor een doffe teint kunnen zorgen en zelfs mee-eters en puistjes kunnen veroorzaken. Door regelmatig een exfoliant te gebruiken komt er een zuivere, gezonde en egalere huid tevoorschijn. Je kunt een chemische exfoliant gebruiken: salicylzuur, glycolzuur en melkzuur zijn bekende voorbeelden, maar je hebt voor iedere huid wat wils. Bekend zijn ook de fysieke exfoliants oftewel scrubs die bijvoorbeeld stukjes walnootschil of suiker gebruiken om een gladde, zachte huid te krijgen.

Hoe? Een exfoliërende toner breng je aan na het reinigen. Je hebt ook wash-off producten zoals maskers die je na een korte tijd weer afspoelt. Een fysieke scrub masseer je met zachte ronddraaiende bewegingen over de huid en spoel je ook af met lauwwarm water. Let hierbij wel op de gevoelige huid van je lippen en rond je ogen.

Stap 4: Toner/mist


We blijven het zeggen: een gehydrateerde huid is een gezonde huid! Om de huid extra te hydrateren is een toner of een mist echt perfect!

Waarom? Toners geven je huid een extra hydraterende boost na het reinigen en helpen zo om die felgegeerde, dewy look te krijgen. Ook zorgen toners ervoor dat andere huidverzorgingsproducten beter door de huid worden geabsorbeerd. Je hebt toners in alle soorten en maten en voor allerlei huidtypen. Het hoofddoel is hydratatie, maar veel toners bevatten ook antioxidanten of kalmerende ingrediënten die de huid helpen in topconditie te blijven.

Hoe? Zoveel mensen, zoveel wensen. Sommige mensen drenken een wattenschijfje in toner en vegen dit over hun gezicht maar er is ook een groep die een kleine hoeveelheid toner direct op het gezicht aanbrengt met (schone) handen. Een mist spray je vanaf ongeveer 20 cm afstand van het gezicht (wel je ogen dichtdoen!). Vervolgens dep je de mist zachtjes in de huid totdat het is geabsorbeerd.

Stap 5: Essence

Essences zijn nog redelijk onbekend in het Westen. Een essence is iets wateriger dan een serum maar geconcentreerder dan een toner. Een soort gulden middenweg dus! Ze zijn een essentieel onderdeel van je K-beauty routine omdat ze hydrateren én extra rijk zijn aan antioxidanten of heilzame plantaardige extracten. 

Waarom? Essences zijn vergelijkbaar met toners, maar ze zijn over het algemeen wat voedzamer en en hebben wat meer 'kracht'. Ze zijn de sleutel tot een gehydrateerde, verzorgde en stralende huid, passen naadloos in zowel je ochtend- als je avondroutine en geven een rijke laag aan hydratatie. In een Korean skin care routine is een essence onmisbaar om een stralend fundament voor een gezonde huid te creëeren.

Hoe? Breng een gewenste hoeveelheid aan op een gereinigde huid (na het tonen). Dep het product in de huid totdat het volledig is geabsorbeerd.

Stap 6: Treatment

Bij deze stap in de skin care routine wordt huidverzorging echt specifiek. Je kunt serums, spot treatments en ampoules gebruiken om bepaalde problemen gericht aan te pakken.

Waarom? Er is voor ieder probleem wel een behandeling. Heb je last van donkere vlekjes? Neem een verhelderend serum met vitamine C of zoethout-extract. Heeft je huid wat kalmerende verzorging nodig? Misschien is een ampoule met centella asiatica of panthenol iets voor jou. Peptiden en retinoïden stimuleren de celvernieuwing en zorgen voor een stevige, veerkrachtige huid. En als je snel van een irritant puistje af wilt komen, grijp dan naar de pimple patch om wondgenezing te versnellen en de infectie te beschermen.

Hoe? Voor serums en ampoules geldt: Breng een gewenste hoeveelheid aan op de huid en dep tot het product volledig in de huid is geabsorbeerd. Spot treatments breng je alleen aan op het aangedane gebied. Lees bij twijfel altijd goed de gebruiksaanwijzingen op de verpakking!

Stap 7: Gezichtsmasker

Ahhh.. Het gezichtsmasker. Hier komen ontspanning en skin care op een volmaakte manier samen! Er zijn verschillende soorten gezichtsmaskers met allemaal verschillende effecten en toepassingen.

Waarom?
  • Sheet maskers zijn de bekendste maskers van de Korean skin care routine. Dit zijn maskers gemaakt van een speciaal sheet-materiaal dat gedrenkt is in een essence of ampoule.
  • Nachtmaskers worden voor het slapengaan aangebracht en verzorgen de huid terwijl je slaapt.
  • Peel off maskers zijn bedoeld om dode huidcellen en mee-eters te verwijderen, om zo de poriën zuiver en schoon te houden. 
  • Wash off maskers verzorgen, verzachten, verjongen of hydrateren de huid. De naam zegt het al: je spoelt ze af. Na een wash off masker voelt je huid heerlijk en verzorgd aan!
Hoe?

Sheet masker: verwijder het sheet masker uit het zakje en plooi het voorzichtig open. Plaats het masker op het gezicht en laat het 15-20 minuten op je gezicht zitten. Verwijder het masker en dep het resterende serum met je vingertoppen totdat het volledig geabsorbeerd is. Een selfie maken is optioneel.
Nachtmasker: breng het aan op een droge, gereinigde huid en masseer het zachtjes in de huid voor extra absorptie. Laat het ‘s nachts inwerken en spoel het ‘s ochtends af met lauw water.
Peel off masker: breng een gemiddelde hoeveelheid aan op het hele gezicht (of een gedeelte daarvan), behalve rond de ogen en lippen. Laat het masker 20-30 minuten volledig drogen en trek de opgedroogde laag dan zachtjes van je gezicht af. Heel. Erg. Satisfying.
Wash off masker: breng het aan op een droge, gereinigde huid en laat 10-20 minuten intrekken. Spoel af met lauw water.

Stap 8: Oogverzorging

De huid rondom je ogen is dun en gevoelig. Hier worden dan ook vaak de eerste tekenen van huidveroudering zichtbaar (hallo fijne lijntjes, wallen en kraaienpootjes). 

Waarom? De huid rondom je ogen bevat minder talgklieren, waardoor de huid sneller uitdroogt en extra kwetsbaar is voor rimpels en fijne lijnen. Het is dan ook helemaal geen slecht plan om voor dit delicate gebied een speciale oogcrème te gebruiken die gericht is op het verzorgen en verstevigen van de huid.

Hoe? Breng ‘s ochtends en ‘s avonds een gewenste hoeveelheid aan rondom de ogen. Dep het product voorzichtig in de huid totdat het volledig geabsorbeerd is.

Stap 9: Moisturizer

Een goede moisturizer die bij jouw huidtype past is goud waard! 

Waarom? Een moisturizer is een skin care basic. Maar dat het 'basic' is maakt het niet minder belangrijk: naast reinigen is moisturizen het fundament voor een goede huidverzorging! Vooral voor droge huidtypes is een goede moisturizer van groot belang, omdat het de hydratatie in de huid insluit en voorkomt dat het vocht uit de huid verdampt, a.k.a. transdermaal waterverlies. Over het algemeen profiteren droge huidtypes het beste van een gezichtscrème of gezichtsolie en heeft de vettere huid baat bij een gezichtsgel of emulsion

Hoe? Breng een gewenste hoeveelheid crème, gel of olie aan op een gereinigde huid en dep het zachtjes in de huid. 

 

Stap 10: Zonnebrandcrème

In Korea is zonnebrandcrème heilig en de zon de vijand! Kunnen wij daar wat van leren?

Waarom? Dat je alleen in de zomer zonnebrandcrème hoeft te gebruiken is allang achterhaald. In de koudere maanden is de UV-index misschien laag, maar als je veel buiten bent of dichtbij een raam zit is het verstandig om alsnog zonnebrandcrème te dragen. Er zijn twee soorten straling die onze huid beïnvloeden: UVA en UVB. UVB zorgt voor een verbrande huid en merk je dus snel, maar UVA dringt dieper in de huid door en vernietigt collageen. Het resultaat zie je pas na een langere tijd: pigmentvlekken, rimpels, een slappe huid en zelfs een risico op huidkanker. Zonnebrandcrème is een effectieve manier om huidveroudering (en huidkanker) te voorkomen. Het beschermt je huid tegen de schadelijke straling van de zon.

Hoe? Breng de zonnebrandcrème ongeveer 30 minuten voordat je de zon in gaat aan. Smeer een laag op de huid als laatste stap van je (ochtend) verzorgingsroutine. Een vuistregel is ongeveer twee vingers of een halve theelepel. Breng het elke 2 uur opnieuw aan voor continue bescherming.

 

Hopelijk heeft deze blog het een en ander duidelijk gemaakt! Tien stappen klinkt misschien nogal intimiderend, maar zodra je weet wat elke stap inhoudt wordt het makkelijker toe te passen op je eigen routine. Pas dit stappenplan gerust aan op jouw eigen levensstijl, huidtype, seizoen enzovoort. Uiteindelijk kun je deze skin care routine helemaal afstemmen op wat het beste voor jouw huid werkt!

Reacties
Agterberg Magda
15 Dec 2021
Ik ben ,73 jaar en krijg veel rimpels,
Wat zal goed voor mijn huid zijn
Ze voelt erg droog aan
Alvast bedankt...
Yin Lu
8 Jul 2020
Beste Nikki,

Deze routine is een inkijkje naar wat er allemaal mogelijk is. Wij raden het niet aan om elke dag de 10 stap routine te gebruiken. Voor een passende routine die aansluit bij je eigen huidtype en voorkeur kan je ons altijd een mail sturen naar [email protected]

Mijn collega's zullen je graag helpen hiermee ^^
Nikki
8 Jul 2020
Is deze routine alleen voor in de avond of ook voor de ochtend ?
frederick basteyns
28 Apr 2020
Hallo, ik zou graag willen instappen in een koreaans huidverzorgingsroutine. ik heb een vette huid. Grote porien. Af en toe pukkel. ik ben 46 jaar oud.
Wat zou u mij aanraden als producten voor elk van de stappen ?
Alvast bedankt voor de feedback.
Groeten
Frederick
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »