• Lorem ipsum

Huidverzorgingsproducten tegen Roodheid en Irritaties

26 Apr 2018
door S. Safa

Volgens mij heb ik al eens eerder verteld dat ik vroeger last heb gehad van acne. Ik heb 2 jaar lang antibiotica en een speciale vitamine A crème gebruikt om mijn acne weg te werken, en rond m’n 21e slaagde ik er eindelijk in om van mijn acne af te komen. Maar zelfs nadat ik af was van de acne hielden mijn huidproblemen niet op. Door de agressieve acne behandeling werd mijn huid opeens zeer gevoelig, rood, geïrriteerd en ontstoken. Ik had het meeste last van acne op mijn wangen, dus op die plekken kreeg ik last van ontstekingen. Eerst vond ik de roodheid niet erg. Ik was zo blij dat ik eindelijk af was van mijn acne dat de roodheid me niet stoorde. Ik dacht dat de roodheid na een tijdje vanzelf zou verminderen en verdwijnen, en ondertussen kon ik de roodheid bedekken met wat concealer.

Maar na een jaar of zo was mijn roodheid nog steeds niet verminderd. Erger nog, soms kreeg ik uit het niets opeens uitslag op mijn huid. Dan werd mijn hele gezicht opeens superrood. Het was gruwelijk (ok, misschien overdrijf ik, maar ik vond het echt erg om mezelf zo te zien). Toen begon ik dus te zoeken naar producten die mijn ontstoken en gevoelige huid zouden kunnen kalmeren. Nu is het een jaar later (ik ben trouwens 23) en ik heb het gevoel dat ik de roodheid eindelijk onder controle heb.

Op sommige dagen heb ik nog wel wat roodheid, maar het is zeker een stuk minder dan vroeger. Ik zou zeggen dat de roodheid ongeveer 80% is verminderd. Ik weet dat heel veel van jullie worstelen met hetzelfde probleem als ik: rode, gevoelige, geïrriteerde, ontstoken huid. Daarom wil ik jullie vandaag vertellen over een paar producten en algemene huidverzorgingstips die ik gebruik om irritaties en roodheid te verlichten.

Er zijn bepaalde ingrediënten die je onmiddellijk laten weten dat een product kalmerende en verzachtende effecten heeft. De 4 belangrijkste in Koreaanse huidverzorging zijn Tea Tree, Aloë Vera, Centella Asiatica en Beta Glucan (zeer krachtig!). Er zijn er nog veel meer, maar deze 4 waren het meest effectief voor mij.
Dus als je op zoek bent naar kalmerende producten, houdt die 4 ingrediënten in gedachten. Hier zijn een paar kalmerende producten die ik jullie zeker zou aanraden.

Centella Asiatica (Aziatische Waternavel)

Centella Asiatica (Aziatische Waternavel) is een antioxidant-rijk plantenextract. Het is een bron van aminozuren en heeft kalmerende eigenschappen. Sommige ingrediëntenlijsten vermelden Centella als asiatic acid, hydrocotyl of gotuola. Enkele van mijn favoriete Centella-producten zijn:


Klairs Rich Moist Soothing Serum
De Klairs Rich Moist Soothing Serum is speciaal ontworpen voor de gedehydrateerde, snel geïrriteerde huid. Het serum hydrateert en kalmeert de huid met Centella, Selderij, Wortel, en Broccoli extract. Naast Centella bevat dit serum ook Zoethoutwortelextract, een ander bekend huid kalmerend ingrediënt.

Cosrx Centella Blemish Cream / iUNIK Centella Calming Gel Cream

De volgende twee producten zijn gezichtcrèmes op Centella basis. Deze hydrateren, verlichten irritaties, en kalmeren de gevoelige huid. De iUNIK Centella Calming Gel Cream is een lichte gel met 70% Centella Asiatica bladwater en 10% Tea Tree bladwater.
De Cosrx Centella Blemish Cream heeft een rijkere textuur dan de iUNIK gelcrème en is beter geschikt voor de drogere huid.

Pure Heal’s Centella 65 Green Tea Pack
De Pureheal's centella 65 Green Tea Pack is een wash-off masker met 65% Centella extracten en echte Groene Thee bladeren. Het masker verzacht irritaties, vermindert acné, en reinigt de poriën met anti-bacteriële en ontstekingsremmende werkingen.

Aloë Vera

Aloë Vera is een hydraterende plantextract met kalmerende en antioxiderende effecten. Soms staat het vermeld als Aloe Barbadenis. Persoonlijk gebruik ik Aloë Vera-producten als mijn huid geïrriteerd is door oververhitting.


Aloë Vera gels
Er zijn vele soorten Aloë Vera-gels. Aloë Vera gels bevatten zeer hoge concentraties Aloë Vera (> 90%) en zijn uitstekend om je huid direct mee af te koelen en te kalmeren. Ik gebruik deze gels meestal op mijn lichaam, niet op mijn gezicht. Maar ze kunnen ook op het gezicht worden gebruikt. Deze gels zijn geweldig voor zonnebranden.


Cosrx Aloe Vera Oil Free Moisture Cream
Dit is een gezichtscrème op gel basis. Het hydrateert, kalmeert, en verzacht de geïrriteerde huid met 80% Aloë Vera extract en heeft een verkoelende werking op de huid.

Tip: bewaar in de koelkast voor een extra verkoelende werking. 

Tea Tree

Tea tree is een inheemse Australische plant. Extracten van deze planten hebben kalmerende en antioxiderende eigenschappen. Tea Tree was een van de meest effectieve ingrediënten tegen mijn roodheid. Het enige probleem dat ik ermee heb is de geur. Ik waarschuw je alvast, de meeste mensen houden niet van Tea Tree geur. Het heeft een zeer sterke kruidengeur.

Manyo Factory Active Refresh Herb Special Treatment Oil
Dit is een herstellende en ontstekingsremmende olie, speciaal ontwikkeld voor de problematische huid. Het is verrijkt met Tea Tree olie, Jojoba olie, Tamanu olie, en Squalene om de geïrriteerde huid te kalmeren, te verzachten, en te voeden. 
Waarschuwing: ruikt vies (maar verdwijnt snel na het aanbrengen).

iUNIK Tea Tree Relief Serum / iUNIK Tea Tree Relief Toner
De volgende 2 producten zijn van iUNIK. Beide zijn speciaal ontworpen voor de gevoelige en geïrriteerde huid. Ze bevatten elk 67% Tea Tree Blad water en 19,5% Centella extract om de gevoelige huid te hydrateren en te kalmeren. Deze zijn beter geschikt voor de vettere huidtypes.

Benton Honest TT Mist
De Benton Honest TT Mist is speciaal voor de rode, acné-gevoelige huid. Deze mist bevat 85% Tea Tree water en extracten om de huid te hydrateren en ontstekingen te kalmeren.

Ik gebruik deze mist voor onderweg. Soms zit ik gewoon ergens en dan krijg ik opeens rode uitslag en jeuk uit het niets. Dan spuit ik deze mist en wordt mijn huid gelijk een stuk minder rood. 

Beta-Glucan

Bèta-glucaan is een suiker afgeleid van gist of haver. Het is huid-verzachtend en heeft enkele antioxiderende eigenschappen. Bètaglucaan is een uitstekend ingrediënt voor het verminderen van roodheid en andere tekenen van een gevoelige huid. Het helpt ook de natuurlijke beschermlaag van de huid op te bouwen. iUNIKBeta-Glucan Daily Moisture Cream
Dit is een lichte crème met Beta-Glucan, Centella, en Rode fruit extracten. Het hydrateert en kalmeert de huid en versterkt de beschermlaag van de huid

iUNIK Beta-Glucan Power Moisture Serum
Dit is een 100% pure Beta-Glucan serum. Dit serum is ultra hydraterend en helpt je huid te voeden, te verzachten, en het versterkt de beschermlaag van je huid. 

Klairs Rich Moist Soothing Cream
Deze gezichtscrème bevat hoge concentraties aan Beta-glucanen om de natuurlijke vochtbalans en het beschermlaagje van je huid te ondersteunen. Het verzacht de huid en voorziet de huid van langdurige hydratatie en bescherming.

Er zijn nog veel meer kalmerende en verzachtende ingrediënten die worden gebruikt in huidverzorgingsproducten. Ik kan ze niet elk langsgaan omdat deze post te lang en saai zou worden. Maar voor diegenen die geïnteresseerd zijn, hier is een korte lijst van andere veel-voorkomende kalmerende ingrediënten:
Calendula, Propolis, Licorice, Green Tea, Willow Herb, Allantoin, en Bisabolol. 
(Ik heb ze bij hun Engelse benamingen vermeld omdat de meeste ingrediëntenlijsten Engelse benamingen gebruiken).


De meeste van de hierboven genoemde producten bevatten ook teminste een van deze ingrediënten, maar in mindere concentraties.

Gezichtsreinigers voor de gevoelige huid

Nu wil ik even kort mijn favoriete gezichtsreinigers benoemen. Ik weet dat veel mensen met een gevoelige huid moeite hebben om een ​​gezichtsreiniger te vinden dat effectief is, maar mild genoeg voor hun gevoelige huid. Ik gebruik altijd de double-cleansing methode om mijn gezicht te reinigen. Ik los eerst vuil en make-up op met een cleansing balm en gebruik vervolgens een schuimreiniger om mijn huid te reinigen. Ik heb gemerkt dat deze tweestaps reinigingsmethode de meest effectieve manier is om mijn gevoelige huid te reinigen.

Mijn favoriete cleansing balms zijn de Heimish All Clean Balm en de Banila Co Clean it Zero Purity (de Heimish balm verwijdert waterproof mascara iets beter als je je dat afvroeg).
Daarna gebruik ik of de Klairs Rich Moist Foaming Cleanser of de Re:p Natural Origin Gentle Pure Cleanser om mijn huid te reinigen.

Ok dat waren de producten die ik zou aanraden aan gevoelige huidtypes. Nu wil ik deze blog beëindigen met een laatste opmerking. In deze post worden alleen producten genoemd waarmee je roodheid en irritaties kan verlichten en verminderen. Maar het is even belangrijk dat je begrijpt waaróm je huid nou zo gevoelig is en waardoor je huiduitslag krijgt.
Natuurlijk kun je allergisch en gevoelig zijn voor bepaalde stoffen, maar meestal is er meer aan de hand. Een gevoelige huid heeft vaak problemen met barrièrefuncties. Meestal heeft de gevoelige huid een slechtwerkende of beschadigde beschermlaag, waardoor stoffen de huid snel kunnen irriteren. Maar dat is weer een onderwerp voor een volgende post. Ik wil je niet bombarderen met te veel informatie  in 1 post.


XXX- Soha

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter