• Lorem ipsum

Zwangerschap en veilige huidverzorging

6 Apr 2021
door M. Toledo

Tijdens je zwangerschap verandert er veel en dat merk je ook aan je huid! Sommige zwangere vrouwen hebben een stralende huid terwijl anderen door hormonale schommelingen juist allerlei huidproblemen krijgen, zoals hormonale acne, droogheid, of hyperpigmentatie die zo heftig is dat het ook wel het 'zwangerschapsmasker' wordt genoemd. Zwanger zijn is een wonderlijke, speciale tijd in je leven, maar het kan best heftig zijn voor je huid. Gelukkig zijn de meeste van deze 'zwangerschapsperikelen' tijdelijk!

Ben jij zwanger of probeer je zwanger te worden? Het is geen slecht idee om dan nog eens extra bewust naar de ingrediënten van je skincare routine te kijken. Sommige veelgebruikte ingrediënten zijn niet veilig om te gebruiken als je in verwachting bent. Daarom hebben we een lijst gemaakt met de meest voorkomende ingrediënten die je tijdens je zwangerschap beter kunt vermijden. En omdat je juist tijdens je zwangerschap last kunt krijgen van bijvoorbeeld acne of roodheid, vind je in deze blog ook een aantal tips voor goede, veilige alternatieven om je huid in deze speciale en spannende tijd blij en gezond houden. 

Welke ingrediënten moet ik mijden tijdens mijn zwangerschap?

  • Retinoïden

In wetenschappelijk onderzoek is een (klein) verband aangetoond tussen het gebruik retinoïden en aangeboren afwijkingen bij kinderen. Gebruik deze producten dus niet tijdens de zwangerschap. De bekendste retinoïden zijn: retinol, retinal, granactieve retinoïde, retinaldehyde en vitamine a-zuur (tretinoïne) en/of Differin/adapaleen.

  • Hydroquinone

Dit ingrediënt staat bekend om zijn huidverhelderende eigenschappen en wordt daarom vaak ingezet tegen hyperpigmentatie. Uit onderzoek blijkt dat hydroquinone na gebruik door de huid wordt opgenomen en aantoonbaar is in het lichaam. Omdat het niet helemaal duidelijk is wat voor invloed dit heeft op het ongeboren kind, kun je het beter niet gebruiken als je in verwachting bent. 

  • Oxybenzone

Van bepaalde chemische/organische UV-filters is bekend dat minuscule hoeveelheden door het lichaam worden geabsorbeerd en ze hormonale activiteit laten zien, a.k.a. invloed hebben op onze hormoonbalans. Bij ‘normale mensen’ is dit een verwaarloosbaar risico, maar als je zwanger bent kun je beter het zekere voor het onzekere nemen en kiezen voor een minerale/inorganische zonnefilter of een zonnebrandcrème met nieuwe generatie UV-filters. Gelukkig staat Korean skincare bekend om zijn innovatieve en vernieuwende zonnebrandcrèmes.

  • Salicylzuur

Salicylzuur (oftewel BHA) is een beetje een twijfelgeval. De meeste experts en dermatologen zijn het erover eens dat je tijdens de zwangerschap veilig BHA kan gebruiken. Houd hierbij wel rekening met het feit dat de concentratie aan salicylzuur in het product niet boven de 2% uitkomt. 

Veilige alternatieven voor tijdens de zwangerschap

Tegen hyperpigmentatie

Zwangerschap kan je huid gevoeliger maken voor zonlicht. Het kan er ook voor zorgen dat het aantal pigment-stimulerende hormonen in je lichaam toeneemt, waardoor je een hoger risico loopt op pigmentvlekken en melasma, ook wel het 'zwangerschapsmasker' genoemd. Het is natuurlijk altijd belangrijk om je huid tegen UV-straling te beschermen, maar als je in verwachting bent al helemáal! Draag dus een zonnebrandcrème die een goede bescherming biedt.

Minerale zonnebrandcrèmes zijn de veiligste keus tijdens de zwangerschap. Probeer bijvoorbeeld eens de Benton Mineral Sun Cream, een minerale zonnebrandcrème die de gevoelige huid beschermt en tegelijkertijd verzorgt met onder andere groene thee-extract en zoethout-extract. De Safe Sun Fluid Age 0880 SPF50+ PA++++ van Thank You Farmer is ook een fijne minerale zonnebrandcrème die vrij is van parabenen, dierlijke producten en essentiële oliën. Perfect voor mensen die zwanger zijn en ook voor de gevoelige huid.

Benton Mineral Sun CreamSafe Sun Fluid Age 0880 SPF50+ PA++++


Vitamine C is veilig om te gebruiken tijdens de zwangerschap. Je kunt het gebruik van je favoriete serum of treatment met Vitamine C dus gewoon doorzetten. Het kan wel zijn dat je huid wat gevoeliger is tijdens deze periode. Kies dan voor een product met zoethout-extract, een bekend Korean skincare ingrediënt dat veilig is voor de huid, verheldert en geweldig wordt verdragen door de gevoelige huid. De Beauty of Joseon Ginseng Repair Serum en Artichoke Intensive Skin Barrier Ampoule bevatten allebei aanzienlijke concentraties zoethout-extract om hyperpigmentatie op een milde, effectieve manier tegen te gaan.


Tegen hormonale acne

Als je zwanger bent zijn veel traditionele anti-acne treatments zoals retinol en benzolperoxide uit den boze. Gelukkig betekent dat niet dat je helemaal niks kunt doen tegen je onzuivere huid! Lactic acid (of melkzuur) is een milde exfoliant die je veilig tijdens je zwangerschap kunt gebruiken, en die meestal ook goed wordt verdragen door gevoelige huidtypes. Het zorgt ervoor dat dode huidcellen op milde wijze verwijderd worden en zorgt ook voor een gehydrateerde, gezonde huid. De moleculen van melkzuur/lactic acid zijn groter dan van bijvoorbeeld glycolzuur, waardoor het de huid minder penetreert en daardoor een stuk milder is voor de huid. Aromatica Soft Peel Toner is een alcoholvrije toner met aloë vera-extract, kamille en melkzuur om zo voor een zachte, gehydrateerde en stralende huid te zorgen. Heeft je huid nog mildere exfoliërende verzorging nodig? De Beauty of Joseon Apricot Blossom Peeling Gel gebruikt natuurlijke enzymen van onder meer abrikozen en appels om de huid op milde wijze van dode huidcellen en onzuiverheden te ontdoen.

Aromatica Soft Peel TonerBeauty of Joseon Apricot Blossom Peeling Gel

Tegen droogheid en irritatie

Hormonale schommelingen kunnen je huid gevoeliger maken voor de zon, maar je kunt ook merken dat je huid producten die je voorheen zonder moeite gebruikte ineens minder goed tolereert. Als je huid hier bovenop ook nog eens droger aanvoelt dan normaal, liggen irritatie en een rode huid op de loer. Let erop dat je je huid maximaal twee keer per dag reinigt met een milde cleanser die je natuurlijke oliën intact laat, zoals de Etude House Soon Jung Whip Cleanser. Houd je huidbarrière sterk en gezond met een moisturizer die beschermt tegen vochtverlies en die genezende, kalmerende ingrediënten bevat. Ga op zoek naar een crème die het liefst rijk is aan ceramiden: die zijn cruciaal voor een gezonde, gehydrateerde huid. Korean skincare staat bekend om zijn barrière beschermende producten. Een goed voorbeeld is de COSRX Balancium Comfort Ceramide Cream, die speciaal is ontwikkeld om de geïrriteerde huid te kalmeren en te versterken. 

Etude House Soon Jung Whip CleanserCOSRX Balancium Comfort Ceramide Cream

 

Hopelijk weet je nu alles over een goede, veilige huidverzorging tijdens de zwangerschap. Als je vragen hebt over een specifiek product, kun je altijd bij onze klantenservice terecht!

XXX,

Team LW

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter