• Lorem ipsum

Koreaanse huidverzorging voor de mannenhuid

2 Jan 2021
door M. Toledo

Skincare een luxe, of een vrouwending? Onzin, zeggen wij! Een goede huidverzorging is net zo belangrijk als tandenpoetsen! Koreaanse huidverzorging wordt gelukkig steeds populairder onder mannen die van een gezonde huid willen genieten. Daarom deze week een skincare routine die perfect is voor de mannenhuid! En eh… deze blog doorlinken naar je BF als ‘stille hint’ kan natuurlijk ook. ;)

Ik ken veel mannen voor wie een skincare routine niet veel inhoudt. Ze wassen hun gezicht onder de douche (soms met shampoo! #horror) en smeren hooguit een lotion op hun wangen na het scheren. Weinig mannen proberen gespecialiseerde huidverzorging, tenzij ze last hebben van een overduidelijk probleem zoals overmatige droogheid, irritatie of acne. De mannenhuid heeft het vaak maar zwaar.

In Korea leren meisjes én jongens van kinds af aan het belang van een goede huidverzorging. Het wordt niet gezien als een bezigheid voor volwassen vrouwen, en al helemaal niet als een luxe, zoals er in het Westen soms nog naar gekeken wordt. Ook een mannenhuid heeft huidverzorging nodig. In Korea is een skincare routine voor mannen én vrouwen een normaal, belangrijk onderdeel van de persoonlijke verzorging en hygiëne, vergelijkbaar met het belang van een gezond gebit. Je tanden poetsen is ook niet bepaald optioneel, of iets luxueus, toch?! 

De Koreaanse filosofie achter huidverzorging leunt op milde, effectieve ingrediënten die de huid voeden en huidproblemen de pas afsnijden. Dus niet wachten tot huidproblemen zich voordoen, maar kiezen voor hydraterende producten met een hoge kwaliteit zodat je huid soepel en gezond blijft. De gemiddelde Koreaanse skincare routine ziet er voor een leek misschien nogal uitgebreid uit, maar met de juiste hacks zijn er genoeg manieren om je skincare routine te stroomlijnen. Zo ben je minder kwijt aan je huidverzorging en zie je alsnog geweldige resultaten. 

Deze complete skincare routine voor de mannenhuid hoeft maar een paar minuutjes in beslag te nemen. Je kunt naar eigen inzicht en wens bepaalde stappen weglaten. Wat volgt is een korte samenvatting van elke stap, hoeveel tijd het kost en hoe je hem het beste in je dagelijkse huidverzorging kunt verwerken. Oh, en laten we eerlijk wezen. Deze routine is geschikt voor iederéén die wilt ervaren hoe Koreaanse huidverzorging je huid laat stralen, maar niet helemaal weet waar te beginnen.

Stap 1: Oil cleanse

30 seconden

Waarom: Om de huid te ontdoen van vuil, talg en bacterien. 
Wanneer: Elke avond, indien nodig ’s ochtends en ’s avonds.
Hoe: Aanbrengen op een droge huid, zachtjes inmasseren en afspoelen met lauw water.

Oil cleansers zijn gezichtsreinigers op oliebasis en een belangrijk onderdeel van de Koreaanse huidverzorging. Ze zijn effectiever dan traditionele reinigers op waterbasis als het gaat om oplossen van talg, vuil en zonnebrandcrème. Op de lange termijn reinigt een oil cleanser de poriën diep, waardoor mee-eters verleden tijd zijn en vergrote poriën minder opvallen. Ideaal voor de mannenhuid, die over het algemeen wat vetter is dan de vrouwenhuid.

De Purito From Green Cleansing Oil is een geliefde no-frills oil cleanser die geschikt is voor alle huidtypes.

 

Stap 2: Water Cleanse

30 seconden

Waarom: Om overgebleven vuil te verwijderen.
Wanneer: Na het gebruik van de oil cleanser.
Hoe: Aanbrengen op de vochtige huid, zachtjes inmasseren met ronddraaiende bewegingen en afspoelen met lauw water.

Olie lost op in olie, maar je hebt nog een reiniger nodig om onzuiverheden te die op water zijn gebaseerd, zoals zweet, te verwijderen. Klinkt logisch, toch? In de Koreaanse huidverzorging is deze methode van ‘dubbel reinigen’ cruciaal, omdat het heel effectief en tegelijkertijd heel zacht is voor de huid. Kies een milde reiniger die je huid niet uitdroogt. Een schone huid hoort niet trekkerig, droog of oncomfortabel aan te voelen. 

Deze schuimende Low pH Pore Deep Cleansing Foam van Pyunkang Yul is krachtig maar mild, en zorgt voor een gehydrateerde, frisse huid.

 

Stap 3: Exfoliëren

10 seconden

Waarom: Om dode huidcellen op te lossen, de huid egaal en stralend te maken en de volgende producten beter te laten absorberen.
Wanneer: Zo’n twee keer per week. 
Hoe: Verschilt per product.

Misschien ken je deze stap al. Je exfolieert je huid om dode huidcellen te verwijderen en de rest van je producten beter in de huid op te laten nemen. Je huid wordt er ook egaler en zachter van, want onder die laag dode huidcellen zit een jonger uitziende, gladdere huid verscholen. Voor de mannenhuid is exfoliëren een hele makkelijke en snelle manier om je huidverzorgingsroutine te upgraden. Zoals eerder aangegeven, is de mannenhuid over het algemeen wat vetter. Overmatig talg kan de poriën verstoppen en acne veroorzaken, en dat is nou juist wat een exfoliant goed kan aanpakken. 

Er zijn exfoliërende toners met chemische exfolianten zoals AHA’s (glycol-, melk- of amandelzuur) of BHA’s (salicylzuur), die je na het reinigen op je huid aanbrengt en laat zitten. Je hebt ook exfoliërende wash off-producten, zoals gezichtsmaskers, die je een kortere tijd op je huid laat zitten en vervolgens afspoelt. Laat je niet afschrikken door het woord 'zuur': deze ingrediënten zijn volkomen veilig en zelfs erg goed voor de huid. 

Deze exfoliërende Original Clear Pad van COSRX veeg je in een handomdraai over je gezicht, om af te rekenen met acne en dode huidcellen.

 

Stap 4: Essence / Toner

10 seconden

Waarom: Om de huid te hydrateren en te 'preppen' voor de rest van je skincare routine.
Wanneer: 's Ochtends en 's avonds.
Hoe: Verzamel een kleine hoeveelheid in je handpalmen en dep het product op je gezicht en hals. 

Essences en toners zijn kenmerkend voor Koreaanse skincare. Je gebruikt een essence of een toner om de diepere lagen van de huid te hydrateren, waardoor je huid wordt voorbereid op de volgende stappen in je routine. Over het algemeen genomen zijn essences iets geconcentreerder dan toners, waardoor essences iets prijziger zijn en toners vaak in een grotere fles zitten. Allebei hebben ze een wat waterige, vloeibare textuur en bevatten ze ingrediënten die goed zijn voor de mannenhuid, zoals hyaluronzuur, glycerine of heilzame plantaardige extracten. De mannenhuid kan baat hebben bij beide types producten; het is vaak een kwestie van uitproberen en leren wat het beste bij jouw huid past.

Deze geconcentreerde, hoogwaardige toner verfijnt een grove huidtextuur en voedt de huid intens. Next level hydratatie gegarandeerd!

 

Stap 5: Serums

10 seconden

Waarom: Om huidproblemen gericht aan te pakken.
Wanneer: 's Ochtends en 's avonds.
Hoe: Neem een kleine hoeveelheid in je handpalmen en dep het product op je gezicht en hals. 

Serums zijn de echte zwaargewichten in je dagelijkse skincare routine, en voor velen het geheim achter een geweldige huid. Ze bevatten de hoogste concentratie aan actieve ingrediënten en pakken een scala aan huidbehoeften aan, of het nou anti-ageing, hydratatie of hyperpigmentatie is. Hier wordt skincare voor de mannenhuid gespecialiseerd, en kun je een doffe huid, rimpels of zichtbare poriën aanpakken.

De hoge concentratie vitamine C in dit krachtige serum gaat een doffe huid te lijf, bestrijdt pigmentvlekken en zorgt voor een heldere, egale huid.

 

Stap 6: Sheet maskers

15-20 minuten

Wanneer: Een of twee keer per week.
Waarom: Het sheet materiaal zorgt ervoor dat het product optimaal door de huid wordt opgenomen.
Hoe: Ontplooi het sheet masker, plaats het op je gezicht en relax 15-20 minuten terwijl het masker zijn werk doet.

In Korea zijn sheet maskers geboren. Het materiaal van het masker vormt een barrière die vochtbindende bestanddelen in de huid ‘dwingt’ en voorkomt dat ze verdampen. De technologie is door de jaren heen flink ontwikkeld, en tegenwoordig heb je sheet maskers van hoogstaande materialen zoals hydrogel en bio-cellulose. 

Of je nou van komkommer houdt of niet, dit sheet masker van Missha met komkommer-extracten hecht perfect aan de huid en hydrateert terwijl jij achterover leunt.

 

Stap 8: Emulsie

10 seconden

Wanneer: 's Ochtends en 's avonds.
Waarom: Voor lichte, vochtinbrengende verzorging van de mannenhuid.
Hoe: Breng een geschikte hoeveelheid aan op het gezicht en dep het zachtjes op je gezicht en hals.

Je kunt een emulsie zien als een lichtere vorm van een moisturizer. Omdat de mannenhuid over het algemeen minder last heeft van droogheid, zijn emulsies vaak perfect voor een mannenhuid. Emulsies zijn ook geliefd onder mensen die in een vochtig klimaat leven, omdat de lichte textuur de huid beter laat ademen. Je gebruikt een emulsie, net als een moisturizer, om alle bevorderlijke ingrediënten en hydratatie van de vorige stappen in de huid in te sluiten. 

De E Nature Birch Juice Hydro Emulsion is een lichte emulsie met o.a. berkensap en kamille, om de huid intensief te hydrateren zonder een vettig laagje achter te laten.

 

Stap 9: Moisturizer

10 seconden

Waarom: Om de huid te voeden en hydratatie in te sluiten.
Wanneer: 's Ochtends en 's avonds.
Hoe: Breng een geschikte hoeveelheid aan op de huid van het gezicht en de nek.

Is je huid wat droog, of heeft het een rijkere verzorging nodig? Sla dan de emulsie over, en ga voor een moisturizer. Je hebt moisturizers in allerlei soorten en maten. Moisturizers zijn rijker dan emulsies, en hebben als doel dat het vocht dat naar je huid wordt aangetrokken daar ook daadwerkelijk blijft, en je huid gehydrateerd, soepel en gezond blijft.

Als het vochtpeil van je huid niet in orde is, dan merk je dat meteen: huidirritatie, ruwheid en een hogere gevoeligheid voor puistjes. Een goede moisturizer die bij jouw huidtype past kan veel voor de mannenhuid betekenen, en zorgen voor een gladde, gezonde huid en een sterke vochtbarrière.

De Madecassoside Cream van A'pieu bevat 40% Centella Asiatica-extract, waarvan is bewezen dat het een krachtige antioxidatieve werking heeft en huidherstellend werkt.

 

Stap 10: Zonnebrandcrème

10 seconden

Waarom: Beschermt de huid tegen schadelijke UV-straling.
Wanneer: Elke dag, en zo nodig gedurende de dag.
Hoe: Breng aan als laatste stap in je ochtendroutine. Herhaal gedurende de dag, op een dag dat je veel buiten bent ongeveer elke twee uur.

In Korean skincare is zonnebrandcrème heilig en de zon de vijand. Schade door UV-straling is een van de voornaamste oorzaken van huidproblemen zoals hyperpigmentatie en vroegtijdige huidveroudering, dus ze hebben een punt. Je ochtendroutine afsluiten met zonnebrandcrème is niet optioneel, maar noodzakelijk! Het is een van de beste dingen die je voor je huid kunt doen. Korea is een van de voorlopers als het aankomt op het formuleren van lichte zonnebrandcrèmes die prettig zijn in het gebruik. 

Bioré UV Watery Essence is een frisse zonnebrandcrème met een lichte, hydraterende textuur die je graag elke dag gebruikt.

 

Koreaanse skincare is niet voor de mannenhuid? Onzin, zeggen wij. Skincare is bijna net zo belangrijk als tandenpoetsen! En een stukje leuker, ook. Ben je al om, of heb je tips of aanbevelingen om deze routine nog beter te maken? 

XX, Redactie LW

Reacties
Van Velzen
1 Oct 2023
Interessant artikel. Zonde van de vele onnodige Engelse woorden waardoor de tekst soms onduidelijk is. Zoals de zin " De gemiddelde Koreaanse skincare routine ziet er voor een leek misschien nogal uitgebreid uit, maar met de juiste hacks zijn er genoeg manieren om je skincare routine te stroomlijnen"?
Laat een reactie achter