• Lorem ipsum

K-Beauty voor donkere huidtinten

10 Feb 2020
door S. Hachimi

Hi Little Wonderlanders,

Mijn naam is Siham en ik ben van Noord-Afrikaanse afkomst. Vanaf de eerste dag dat ik bij Little Wonderland begon te werken, raakte ik geobsedeerd door huidverzorging en K-beauty.

Gedurende mijn puberteit heb ik jarenlang last van gehad acne, waar ik soms niet vanaf kon blijven. Hierdoor kreeg ik erg veel littekens in mijn gezicht en dacht ik dat dit alleen te behandelen was met dure klinische behandelingen, maar dit werd vaak afgeraden vanwege mijn getinte huidskleur. De enige oplossing was om de vlekken, littekens en slecht-uitziende huid te bedekken met makeup. Jarenlang heb ik weinig aandacht besteed aan huidverzorging. Naarmate ik meer las en leerde over K-beauty, begon ik in te zien dat het erg belangrijk is om je huid te verzorgen met de juiste producten. Hoewel ik geen last meer van acne heb, wil ik dat mijn huid straalt, glad en gezond is zoals de Koreaanse schoonheden, zonder make-up.

Eerst twijfelde ik... Is het wel veilig voor gekleurde mensen om Koreaanse beauty producten te gebruiken? Gelukkig kwam ik al snel achter dat ik daar helemaal niet bang voor hoef te zijn.

 

Is Koreaanse huidverzorging geschikt voor donkere huidtinten? 

K-Beauty, ook bekend als de schoonheidsproducten, routines en praktijken uit Zuid-Korea, heeft zichzelf bewezen als meer dan alleen een trend. Koreaanse huidverzorging is berucht in de schoonheidswereld. Omdat er in de Koreaanse cultuur zoveel nadruk ligt op "whitening" of "porselein, glowing" huid, aarzelen veel mensen met een getinte of donkere huidkleur om K-beauty producten eens te proberen. 

Een andere reden voor hun aarzeling is dat ze zichzelf niet vertegenwoordigd zien in de marketing of reclames. Zoals we allemaal weten, is representatie uiterst belangrijk omdat het consumenten in staat stelt te vertrouwen dat die producten voor hen zijn bedoeld en voor hen zullen werken. Gelukkig is dat de laatste jaren al veel veranderd. 

Aan de andere kant staat K-beauty voor zorgvuldige aandacht voor UV-bescherming, hydratatie en reiniging. Je huid is het grootste orgaan van je lichaam, dus het is belangrijk om een paar extra stappen te nemen om het te beschermen.

 

d'Alba - Ampoule Balm White truffle Whitening Cream

Whitening?

De nadruk op "whitening" was een van de belangrijkste redenen voor mij (als een gekleurde vrouw) dat mij liet aarzelen om K-beauty eens te proberen, omdat ik van mijn huidskleur houd. Ik zou nooit misleid willen worden door te denken dat mijn dagelijkse vochtinbrengende crème in het geheim mijn kostbare melanine van mijn huid verwijdert.

Het is geen geheim dat bleken een enorme schoonheidstoepassing is in Korea en in andere delen van de wereld, waaronder China, de Filippijnen, Thailand, Vietnam, India, Nigeria en Jamaica. Maar alleen omdat het bleken van de huid nog steeds gebeurt in Korea, betekent dit niet dat dergelijke middelen in de huidverzorging zitten. Na kennis te hebben gemaakt met K-beauty en de ingrediënten die in hun producten worden gebruikt, kwam ik tot de conclusie dat bleekmiddelen helemaal niet zijn inbegrepen.

De verwarring komt voort uit het feit dat op veel producten termen als "whitening" op etiketten worden afgedrukt. Die nadruk wordt vaak opgevat als blekend en zorgt ervoor dat veel vrouwen en mannen met een donkere huidkleur het gebruik van K-beauty mijden. In de Koreaanse huidverzorging is whitening vaak synoniem met verheldering, wat betekent dat de huid egaliseert of hyperpigmentatie zoals donkere vlekken door acne of zonnevlekken vervaagt. Voor de duidelijkheid: K-beautyproducten op de reguliere markt bleken de huid niet te bleken. In werkelijkheid kwam ik er tijdens mijn onderzoek achter dat er juist veel producten zijn die voordelig zijn voor de donkere huid. 

Vanwege factoren zoals blootstelling aan de zon, stress en het dagelijks leven, kan onze huid hyperpigmentatie beginnen te ervaren of er een beetje dof uitzien. Sproeten, zonnevlekken en acnelittekens worden zichtbaarder. Ingrediënten zoals vitamine C, zoethoutwortelextract of moerbei-extract, helpen bij deze 'whitening'-producten de melanineclusters die ongewenste sproeten of vlekken veroorzaken, gelijkmatig af te breken en de huidtint te egaliseren door dode huidcellen te verwijderen en te helpen bij huidvernieuwing. 

Zonnebrandcreme?

Ik gebruikte bijna nooit zonbescherming voordat ik bekend werd met K-beauty. In mijn gedachte was het alleen voor mensen met een lichtere huid die snel door de zon worden verbrand. Maar ik heb geleerd dat zonnebrandcrème niet alleen voor mensen met een lichte huidskleur is. Het maakt niet uit hoe donker of licht de huid is, het is noodzakelijk om dagelijks zonnebrandcrème te dragen. Niet alleen kan de zon je huid vroegtijdig verouderen door elastine af te breken, maar het kan ook donkere vlekken veroorzaken. 

Als je niet erg bekend bent met zonnebrandmiddelen, zoals ik, is het raadzaam dit eerst te lezen om een beter begrip van zonnebrandmiddelen te krijgen. Ga naar de zonnebrandgids om een zonbeschermer te vinden die bij jouw huidtype past en geen witte laag op een bruine huid achterlaat.

Probeer K-beauty eens en je huid zal je later bedanken!

 

XXX - Siham

Reacties
Sharin
8 Jun 2020
Fijn artikel! Inderdaad onzekerheden over k-beauty die ik ook had. Ik kijk uit naar nog meer artikelen!
Asmita
8 Mei 2020
Ik ben het eens met Lukeni. Fijn dat er aan de diversiteit van huidtinten wordt gedacht. Ik herken mijzelf in Siham's verhaal (zeker in het begin) en gebruik nu al jaren Koreaanse skincare. Hoop meer tips voor donkere huidskleuren te zien =)
Lukeni Nzinga
21 Feb 2020
Beste redactie,

Wat leuk dat er aandacht is besteed aan deze schakeringen van huidtinten. Dit gebeurt al veel te weinig. Ik ben ook benieuwd naar meer artikelen c.q. informatie omtrent de donkere huidtinten (Sub-Sahara Afrika). Ga zo door!
Laat een reactie achter