• Lorem ipsum

Is de Koreaanse 10 stappen routine verouderd?

20 Jan 2022
door Horia

Zijn 10 stappen nou ècht nodig om je huid goed te kunnen verzorgen? Al die verschillende stappen en producten lijken erg tijdrovend en overbodig. Andere nadelen zijn de kosten en de ruimte die het allemaal inneemt.

 

Een verkeerd geïnterpreteerd skincare concept

De term ’10 stappen Koreaanse skincare routine’ werd geïntroduceerd door Charlotte Cho, oprichter van Soko Glam. In de online beauty gemeenschap werd dit concept in de afgelopen jaren een virale sensatie. De originele intentie van Cho was om deze methode te gebruiken voor educatieve doeleinden. Ze beschrijft skincare als een leefstijl en moedigt iedereen aan om de producten die ze gebruiken te leren kennen. Ze zijn namelijk het meest effectief bij bewust gebruik op de juiste manier en in de juiste volgorde. 

 

 

Het blijkt dat Cho’s methode verkeerd wordt geïnterpreteerd. Als je nieuw bent in de wereld van verzorging en cosmetica, kan het lastig zijn om je weg erin te vinden. Het is makkelijk om verdwaald te raken in de vele soorten producten met namen, zoals toner, essence en sheet mask. Bij de productie van Koreaanse huidverzorgingsproducten wordt veel rekening gehouden met de consistentie, de samenstelling en het gewicht. Over het algemeen wordt geadviseerd om de producten aan te brengen op volgorde van de dunste dichtheid naar de dikste.  De routine eindigt met het aanbrengen van een zonbescherming. Cho schematiseerde dit in 10 stappen. Deze methode is bedoeld als richtlijn en advies, niet als streng voorschrift die dagelijks twee keer per dag opgevolgd moet worden.

De kern van jou routine

Elke huid is anders en heeft eigen wensen en behoeften. De huid communiceert continu met je. Dit is te herkennen aan hoe het zich gedraagt en wat op het oppervlak te zien is. Een efficiënte routine om de huid te verzorgen kun je beschrijven in drie fasen: reinigen, voeden en beschermen.

In de 10 stappen routine wordt de stap, reinigen, in twee stappen verdeeld. Je begint met een reinigingsolie en gebruikt daarna een reiniger op water basis. Reinigingsolie is bedoeld om vuil op het gezicht en producten op olie basis, zoals make-up en zonnebrand crème, af te breken. ’s Ochtends vind ik het persoonlijk niet nodig om een reinigingsolie te gebruiken, omdat ik weet dat geen van deze dingen op mijn huid zitten. Wel gebruik ik elke ochtend een reinigingsgel op water basis om mijn huid te reinigen van talg (sebum). Zo begin ik de dag met een schone basis om alle voedende producten te absorberen.

Voor de meeste peelings en maskers wordt wekelijks gebruik geadviseerd, niet dagelijks. Daarom adviseer ik om de beschrijving en instructies van dit soort producten te bestuderen en bewuste keuzes te maken over hoe en hoe vaak je ze wilt aanbrengen. Zelf heb ik ze in mijn avondroutine verwerkt een of twee keer in de week om mijn huid en mezelf lekker te verwennen.

 

Toners en essences zijn producten die verwarring kunnen opwekken. Want doen ze eigenlijk niet hetzelfde? Nou… nee, niet echt. Een toner bereidt de huid voor op de voedende producten die na deze stap volgen. Een essence hydrateert de huid en bevordert celvernieuwing. Het bevat geconcentreerde ingrediënten die de huid verbeteren en zijn licht van gewicht en qua textuur. Toners zijn vaak zo dun als water, maar essences hebben verschillende texturen om bepaalde behoeften van de huid te vervullen. Het komt ook genoeg voor dat iemand niet een toner en een essence wil gebruiken, maar het liever wil houden bij een van de twee.

Om specifieke huidproblemen aan te pakken worden treatments aangeraden. Treatments zijn producten met actieve ingrediënten die over het hele gezicht kunnen worden aangebracht of alleen op plekken waar het nodig is (spot treatment). Ze bestaan in vele vormen. Niet elke huid heeft een aparte treatment nodig. Vooral omdat in de afgelopen jaren actieve ingrediënten in gezichtscrème’s, toners, maskers en peelings worden verwerkt. Hierom adviseer ik om je producten te bestuderen en te kijken of er actieve ingrediënten in zijn verwerkt. Zo kom je erachter of je dan nog een aparte treatment nodig hebt (met dezelfde functie). 

Routine verkorten? Combineer stappen!

Wanneer we kijken naar wat de huid nodig heeft en wat voor producten er op de markt zijn, kunnen we concluderen dat een skincare routine zeker beperkt kan worden qua stappen. In de laatste jaren heeft de cosmeticamarkt plaats gemaakt voor multifunctionele producten. Binnen korte tijd werden ze populair. De nieuwe formuleringen van deze producten zijn bedoeld om stappen en functies te combineren. Laten we een kijkje nemen naar een paar van onze favoriete multifunctionele kandidaten. 

Steps: oil-based + water-based cleanser

 

We beginnen bij de eerste fase van de skincare routine: reinigen. De Troiareuke Acsen Oil Cut Cleansing is een cleanser op zowel olie basis als water basis. Deze cleanser breekt make-up, zonnebrand, talg en vuil af. Ook is dit product hypoallergeen en zeer geschikt voor een gevoelige huid en een huid met aanleg voor acne. 

 

Steps: Toner + Essence 

 

De naam van de Sioris My First Essener verklapt eigenlijk al de multifunctionaliteit. Dit product combineert een essence en een toner. De Essener hydrateert de huid en bereidt de huid tegelijk voor op de vervolgstappen. Het is iets dikker qua textuur dan een gemiddelde toner, maar trekt even snel in. Dit product is voor mij een recente vondst en binnen korte tijd een holy grail geworden. 

Tip: De dikte van de Essener is afhankelijk van de omgevingstemperatuur. Bewaar de fles in de koelkast als je houdt van een dikkere textuur.

Steps: Multiple uses

 

Aromatica Organische Aloe Vera Gel is een lichtgewicht, gemakkelijk absorberende gel die de huid gehydrateerd en opgefrist laat voelen. Geformuleerd met 98,5% biologische ingrediënten, waaronder Aloë Vera-gel die de gevoelige geïrriteerde huid kalmeert en hydrateert. Bevat geen synthetische conserveringsmiddelen, kunstmatige geurstoffen, minerale oliën, kunstmatige kleuren of SLS / SLES. Perfect voor alle huidtypes en kan worden gebruikt voor gezicht, lichaam en haar.


Hoeveel stappen heb ik nu nodig?

Nu we de kernpunten van een efficiënte skincare routine hebben geanalyseerd, kunnen we de vraag beantwoorden: Zijn 10 stappen nou ècht nodig om je huid goed te kunnen verzorgen?

Het antwoord is: nee.

Elke huid is anders en elk individu is anders. Het is niet noodzakelijk om alle 10 stappen van de Koreaanse skincare routine elke dag tweemaal toe te passen voor een gezonde huid. De gemiddelde persoon heeft niet dagelijks peelings, treatments of maskers nodig - zeker niet twee keer op dezelfde dag. Het kan juist averechts werken. Je huid kan overgestimuleerd raken door het gebruik van teveel producten en ingrediënten, wat huidirritatie en onzuiverheden kan veroorzaken.

De regels voor skincare en hoe jij je routine vormgeeft staan niet vast. Dezelfde routine werkt niet voor iedereen. Ook kan je huid hele andere behoeften hebben overdag en in de nacht. Wat halen we hieruit? Het aantal stappen in jou routine hangt af van jou huid en jou wensen. Luister naar je huid! Het communiceert continu met je.

Multifunctionele producten kunnen helpen om het aantal stappen in je skincare routine te verminderen. Zonbescherming is hier een uitzondering! Zelfs wanneer SPF verwerkt zit in je andere huidverzorgingsproducten of make-up. Het belangrijk om dagelijks een zonnebrandcrème te gebruiken met minimaal SPF 30 en om deze door de dag heen opnieuw aan te brengen. ’s Nachts mag deze stap natuurlijk achterwege gelaten worden.

Heb jij een favoriet multifunctioneel product?

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter