• Lorem ipsum

Optimale zonbescherming: de handleiding

5 Jul 2021
door Lonneke

Als je je al een tijdje begeeft in de mooie wereld van (Aziatische) gezichtsverzorging, dan is je vast de 'noodzaak' van het dagelijks gebruik van een zonnebrand je niet ontgaan. In deze blog legde we al uit dat, zelfs in de winter, je je huid overmatig bloot kunt stellen aan schadelijke uv-straling. Vandaag wil ik hier wat dieper op ingaan en je wat extra tips meegegeven hoe je de zomer tegemoet kunt gaan. Het is een vrij lange blog, dus ga er goed voor zitten en pak er lekker wat te drinken bij. Veel leesplezier!

Chemische vs. Minerale zonnebrandcrème

We onderscheiden twee verschillende soorten filters: chemische en minerale filters. Chemische filters wordt door de huid zelf opgenomen en zorgen ervoor dat de warmte van de huid afgevoerd wordt. Het voordeel van chemische zonnebrand is dat het over het algemeen geen witte waas achterlaat (de minerale filter zinc oxide zorgt hiervoor). Hiernaast is een chemische zonnebrand vaak gemakkelijk aan te brengen en geschikt voor bijna alle huidtypen. Minerale zonnebrand zijn hiertegen vaak een stuk droger na het aanbrengen. Minerale filters functioneren als een soort spiegel en kaatsen de warmte als het ware af. De kans is groter dat je hier wel een witte waas, de zogeheten whitecast, van ervaart en het is vaak ook wat lastiger aan te brengen door de structuur die minder goed uit te smeren is. Omdat deze zonnebrand iets droger aan kunnen voelen, zijn deze vooral geschikt voor kinderen, mensen met een vette huid of mensen die niet tegen chemische filters kunnen. 

Vaak wordt er gedacht dat chemische filters beschermen tegen UVA straling en dat minerale filters uitsluitend beschermen tegen UVB straling. Dit is echter niet waar. Ik zal hieronder kort toelichten welke filters tegen welke straling beschermen.

Nog even kort over zonnestraling in het algemeen: Eén van de meest belangrijke factoren van huidveroudering en hyperpigmentatie is de zon. We onderscheiden verschillende soorten straling: UVA (400-320 nm), UVB (320-280 nm) en UVC (280-100 nm). UVC is niet merkbaar voor ons, omdat de ozonlaag ons hiertegen beschermd. Echter hebben we wel 'last' van UVA (aging) en UVB (burning). Hier zijn dan ook de UV-filters in zonnebrand voor ontwikkelt. 

UVA straling

UVA zorgt voor de meeste huidveroudering, pigmentatievlekken en ontwikkeling van melasma's. Deze straling is het hele jaar door merkbaar en kan door ramen penetreren. Hierdoor is het belangrijk om ook wanneer je thuis bent, jezelf te beschermen door een zonnebrand te gebruiken. We onderscheiden twee soorten UVA (UVA1 en UVA2). Het verschil tussen deze twee is de golflengte. UVA1 heeft een bereik van 340-400 nanometer en UVA2 omvat 320 en 340 nanometer.

Welke filters beschermen tegen UVA straling?

Chemische filters:
  • Avobenzone (op de inci list weergegeven als: Butyl Methoxydibenzoylmethane)
Beschermt, als één van de weinige filters tegen zowel UVA-1 als UVA-2 (310-400 nm). De filter kan stabieler gemaakt worden door deze te combineren met Octocrlene of Tinosorb S). Avobenzone verliest echter na een uur zonlicht 36% van haar UV-absorptiecapaciteit. Dit is de reden waarom zonnebrand gedurende de dag opnieuw moet worden aangebracht voor maximale bescherming.

  • Uvinal A Plus (op de inci list weergeven als: Diethylamino Hydroxybenzoyl Hexyl Benzoate)
Een heel fotostabiele filter en kan in hogere concentraties gebruikt worden dan avobenzone. Het bereik van deze filter ligt tussen 320-400 nm (UVA-2).

  • Neo Heliopan AP (bekend als Bidisulizole Disodium, op de inci list weergeven als Disodium Phenyl Dibenzimidazole Tetrasulfonate).

Deze filter biedt bescherming tegen UVA-2 straling (320-350 nm). De filter is wateroplosbaar (wordt hierdoor niet aangeraden voor watersport of sport in het algemeen) en wordt vaak gebruikt in 'lichte' formules. De filter bevat grotere moleculen dan veel andere filters waardoor het niet diep in de huid doordringt. Hierdoor biedt het op zichzelf te weinig bescherming en wordt dan ook veelal gecombineerd met andere filters voor een 'broad spectrum' bescherming.

Minerale filters:

Minerale filters bespreek ik hieronder wat meer. Ze bieden UVA bescherming maar beschermen hiernaast ook tegen UVB. Ze vallen daarom onder het kopje 'broad spectrum'. 

UVB straling

UVB straling merken we eigenlijk alleen in de zomer. Door deze straling kleurt de huid rood bij verbranding. Voor de meest optimale bescherming, is het belangrijk om de zonnebrand om de twee uur opnieuw aan te brengen. UVB bescherming wordt aangeduid in een systeem dat SPF ('Sun Protection Factor') wordt genoemd. Wil je meer lezen over de SPF- (en PA) rating? Dit legde Marte uit in deze blog

Welke filters beschermen tegen UVB straling?

Chemische filters:
  • Uvinul T 150 (Octyl Triazone, op de inci list weergeven als: Ethylhexyl Triazone)
Een populaire en stabiele UVB filter (280-320nm). De filter kan door oliën opgelost worden. Hierdoor wordt het vaak gebruikt in waterbestendige zonnebrand.

  • Octinocate (inci list: Ethylhexyl Methoxycinnamate)
Wanneer goed geformuleerd kan deze filter geen kwaad, maar de filter kán bij blootstelling aan UV straling afgebroken worden en irritaties opwekken. Deze filter wordt vaak gecombineerd met zinc. Evenals de 'broad spectrum' filter Oxybenzone dringt deze filter dieper de huid in waardoor veel mensen deze filter vermijden. Het is echter nog niet duidelijk wat voor kwaad dit kan. UV bereik: 280-320 nm. Deze filter wordt door Hawaï (en een aantal andere kustplaatsen) verbannen door de schadelijke effecten die het heeft op het koraal. 

  • Octrocrylene
Octrocrylene is een in olie oplosbare filter en is dus 'waterproof'. De piekabsorptie zit rond de 304 nm en deze filter wordt vaak gebruikt om andere filters (zoals Avobenzone) te stabiliseren. Niet aangeraden in gebruik bij kinderen onder de 3 jaar omdat het erom bekend staat contactallergie te triggeren. 

  • Octisalate (Bekend als Octyl Salicylate, op de inci list weergegeven als: Ethylhexyl Salicylate)
Zwakke UVB filter (280-320nm) op zichzelf maar heeft de krachten om andere filters te versterken. Deze filter kan een allergie triggeren.

  • Homosalate (inci list: Homomenthyl Salicylate)
Geen sterke, fotostabiele (verliest ongeveer 10% van de effectiviteit in de eerste 45 minuten) UVB (295-315 nm) filter op zichzelf. Hierdoor wordt deze filter vaak gebruikt in combinatie met andere filters om deze te versterken. 

  • Ensulizone (inci list: Phenylbenzimidazole Sulfonic Acid)
Een sterke UVB filter (280-320nm) die oplosbaar is in water. Hierdoor wordt deze filter niet veel gebruikt in 'waterproof' zonnebrand. Het biedt een relatief goede fotostabiliteit. Zoals bij veel synthetische zonnefilters van de eerste generatie, is de dichtheid vrij klein en zou het mogelijk de huidbarrière kunnen binnendringen. Omdat het oplosbaar is in water, is de kans groot dat het nooit echt diep het lichaam binnendringt: de filter is voor die tijd al afgebroken.

  • Amiloxate (inci list: Isoamyl p-Methoxycinnamate)
Een in olie oplosbare filter met een bereik van 290-320 nm. Kan, net als Octinoxate, allergische reacties triggeren. Ook hier is nog weinig onderzoek gedaan naar de eventuele (schadelijke) effecten.

  • Polysilicone-15
Een op siliconen gebaseerde filter met een bereik van 290-320 nm. Deze filter is groot in dichtheid, waardoor het de huid niet zal binnendringen. Deze filter kan de eerder genoemde UVA-filter avobenzone stabiliseren en werkt bijzonder goed in combinatie met Ensulizole om een hoge SPF-bescherming te bereiken.

  • Iscotrizinol (UVAsorb HEB, inci list: Diethylhexyl Butamido Triazone)
Een zeer efficiënte UVB-filter. Deze filter is extreem fotostabiel (onderzoeken wijzen uit dat de filter maar 10% van zijn effectiviteit verliest binnen 25 uur. Voor het label 'fotostabiel' wordt er van 2 uur uitgegaan). Deze filter zie je vaak terug in watervaste zonnebrand omdat het in olie oplosbaar is.

  • Enzacamene (inci list: 4-Methylbenzylidene Camphor)
Een filter die beschermt bij een UVB-bereik van 290-320 nm met een piekabsorptie bij 301 nm. In olie oplosbaar maar de filter is enigszins foto-onstabiel (het duurt 65 minuten om 10% van zijn beschermende kracht te verliezen en 345 minuten om de helft hiervan te verliezen). De filter kan de onstabiele UVA-filter, avobenzone echter goed stabiliseren.

Minerale filters:

Evenals bij het kopje 'UVA straling' misschien hier ook weer de minerale filters. Deze bespreek ik onder het kopje 'broad spectrum'. 

Welke filters beschermen tegen zowel UVA- en UVB straling ('broad spectrum')?
 
Chemische filters:
  • Tinosorb S (ook bekend als Bemotrizinol, op de inci list weergegeven als: Bis-Ethylhexyloxyphenol Methoxyphenyl Triazine)
Grote moleculen die niet diep in de huid penetreren. Fotostabiel, wordt vaak gebruikt om Avobenzone te stabiliseren, 280-400 nm.
  • Tinosorb A2B (nano) (inci list weergegeven als: Tris-Biphenyl Triazine (nano))
Nieuwe generatie chemische filter en wordt hierdoor nog niet veel gebruikt. Deze filter is een conserveermiddelvrij, hoogwaardig breedspectrum UVA- en UVB-filter. Het helpt om langdurige huidbeschadiging te voorkomen en vertoont een hoog rendement bij lage concentratie. 
  • Tinosorb M (ook bekend als Bisoctrizole. Weergegeven op de inci list als: Methylene Bis-Benzotriazolyl Tetramethylbutylphenol)
Eén van de eerste organische zonnefilters die UV straling zowel absorbeert als 'verstrooit' (deze filters heeft dus de werking van zowel chemische als minerale filters). Hierdoor kan deze filter zorgen voor een (lichte) whitecast.
  •  Oxybenzone (inci list: Benzophenone-3)
Deze filter biedt efficiënte bescherming tegen UVB en UVA2 (280-350nm) en dringt gemakkelijk diep door in de huid. Deze filter wordt door velen vaak vermeden omdat het invloed zou hebben op de hormoonhuishouding. Hierdoor wordt het ook afgeraden om tijdens een zwangerschap of borstvoeding te gebruiken. In Hawaï en bepaalde kustgebieden is deze filters sinds kort verboden omdat het teveel schade doet aan het koraal.
 
Minerale filters:
  • Zinc Oxide
Kan als één van de weinigen als enige filter gebruikt worden in een zonnebrand omdat het in hogere concentraties is toegestaan. De filter is zeer fotostabiel maar laat een witte waas achter. De formulering kan qua coating en deeltjesgroottes verschillen, zo is deze filter ook verkrijgbaar als 'nano sized' (kleinere moleculen), waardoor deze 'koraal vriendelijk' is. Ook laten kleinere delen een minder witte waas achter. Echter, als de deeltjesgrootte afneemt, neemt hierbij ook de absorptie af en is de filter minder betrouwbaar.
  • Titanium Dioxide
Titanium is een onoplosbaar minerale filter en beschermt tegen zowel UVB als UVA2. Bij grotere deeltjes kan het een lichte 'whitewash' (een grijze tot witte sluier) achterlaten, Wanneer de deeltjes echter verkleint worden, evenals bij zinc, neemt de kwaliteit van de bescherming af.
 
Hoeveel heb je eigenlijk nodig?
 
Toen ik voor het eerst las hoeveel zonnebrand je per smeerbeurt moet gebruiken om aan de daadwerkelijke factor te komen, schrok ik best wel. Om jezelf optimaal te beschermen, zou je twee milliliter zonnebrand per centimeter huid moeten gebruiken. Als we een normale doordeweekse dag als voorbeeld nemen en je alle blootgestelde huid wilt bedekken, komt dit neer op 6-7 eetlepels, ongeveer 33 ml, per smeerbeurt. Voor het gezicht is een makkelijke manier bedacht (door Jude Chao, Fiddysnails op Instagram) om een goede bescherming te garanderen. De '3-finger method'. Hierbij breng je op je drie langste vingers een streep zonnebrand aan in de lengte. Dit is voldoende voor je gezicht en nek. 

Welke zonnebrand moet je kiezen wanneer je...?

Heel begrijpelijk dat dit veel informatie is en je nu een beetje zoekende bent. Welke filters zijn dan voor mij en mijn huidtype geschikt? In principe zijn alle filters die gebruikt worden in zonnebrand veilig en goed om te gebruiken. Zeker als het alternatief geen zonnebrand is. Ik zal hieronder een paar situaties uitlichten die vragen om wat specifiekere wensen. 

Zwanger bent: 

Een zwangerschapsveilige zonnebrand, een hele routine eigenlijk, kan best een uitdaging en zoektocht zijn. Er zijn namelijk een aantal ingrediënten waar je iets voorzichtiger mee moet zijn. Dit bespraken we al eens in deze blog. Zo wordt er veelal aangeraden om chemische filters te vermijden. Hiernaast kan de huid zelf  een ware transformatie ondergaan tijdens een zwangerschap. Het komt vaak voor dat de huid wat droger voelt. Dit kan best lastig zijn, juist omdat minerale zonnebrand (uit)drogend kan voelen op de huid.

De Etude House  Soon Jung Mild Defence Sun Cream kan een optie zijn. Dit is een lichte, minerale zonnebrand. De filters zijn 'nano' geformuleerd en voelen hierdoor minder droog aan. 

Een koraal vriendelijke zonnebrand zoekt: 

Eerder legde ik al uit dat het met name minerale filters zijn (in nano vorm) die als koraal vriendelijk worden gezien. Deze ingredienten wil je vermijden als je de zee ingaat: Oxybenzone, Octinoxate, Octocrylene, Homosalate, 4-methylbenzylidene camphor, PABA, Parabens, Triclosan. 

Deze zonnebrand van Thank You Farmer voldoet aan deze eisen. Hiernaast heeft het product een pH van 6.0~8.0 en is geformuleerd zonder parabenen, sulfaten, kleurstoffen, dierlijke producten, minerale oliën en essentiële oliën. 

Een acne gevoelige huid hebt:

Het gebruik van een zonnebrand is, zeker ook bij huidproblematiek als acne, belangrijk. Zonschade kan het verspreiden van bacteriën namelijk stimuleren, waardoor de acne erger kan worden. Er zijn ontzettend veel soorten acne, maar omdat wij bij Little Wonderland veel vragen krijgen over fungal acne, zal ik daar een aanbeveling voor geven. Wil je meer lezen over fungal acne en zonbescherming? Klik dan hier

De MisshaAll Around Safe Block Aqua Sun Gel SPF50+/PA+++ is een verkoelende, broad spectrum chemische zonnegel. De gel trekt snel in en zorgt voor een droge, semi-matte maar gezonde finish. Omdat de formule vrij is van triggers voor fungal acne (oliën en vetzuren, vetzuur-esters, gefermenteerde ingrediënten en kokosolie) is het een goede en veilige optie.  

Last hebt van rosacea:

Wanneer je last hebt van rosacea, zijn er een aantal ingrediënten die je wilt vermijden. Denk hierbij aan drogende alcohol, parfum, lactic acid en glycolic acid (AHA), kamfer, menthol, urea en SLS. Omdat zonstraling rosacea kan verergeren, is het dus raadzaam om dagelijks een zonnebrand te gebruiken zonder de triggerende ingrediënten die ik hierboven noemde. 

De Madagascar Centella Hyalu-Cica Water-Fit Sun Serum SPF50+ PA++++ kan een optie zijn. De unieke Hyalu-Cica formule kalmeert de huid en stimuleert wondgenezing. Het serum glijdt makkelijk over de huid, heeft een lichte textuur en laat een dewy finish achter. 

Verschillende zonnebrand over elkaar gebruiken

Misschien herken je het wel: je wilt jezelf goed beschermen maar je merkt ook dat je voorhoofd ineens gaat glimmen gedurende de dag. Een matterende zonnebrand kan helpen, maar dan voelt de huid ineens heel droog en trekkerig aan. Ik merk zelf dat ik vaak de neiging heb om mijn zonnebrand te combineren. Een wat dikkere, rijkere zonnebrand in de ochtend en een lichtere zonnebrand in de middag. Maar kun je verschillende zonnebrand wel over elkaar heen gebruiken? Het antwoord hierop is ja! Dat kan zeker. Zolang het voor jou werkt en dit de manier is om jezelf te beschermen is dat prima. Let er hierbij wel op dat er minimaal 5 minuten tussen het moment van aanbrengen zit. Je wilt de zonnebrand eerst echt even laten drogen en een laagje laten vormen. Het is ook niet aan te raden om verschillende soorten te 'mixen' bij het aanbrengen. Dit kan wel voor een clash tussen de filters zorgen. 

Een aparte dagcrème en zonnebrand 

Om de maximale bescherming te krijgen die overeenkomt met de SPF rating op de verpakking, zou je - zoals ik eerder ook al benoemde - ongeveer per smeerbeurt eigenlijk 2 milligram zonnemelk per vierkante centimeter moeten smeren. Dit redt je vaak niet wanneer je een dagcrème gebruikt. Gelukkig zijn er steeds meer zonnebrand op de markt die, niet alleen de huid beschermen, maar ook verzorgen. Denk hierbij aan de Troiareuke ACSEN UV-Protector Essence SPF50+ PA+++ die verrijkt is met Centella Asiatica, Allantoin, Hyaluronzuur en verschillende soorten peptides. 

UV filters in make-up

Tegenwoordig vind je in verschillende soorten make-up (BB- en CCcreams, foundations en cushions) vaak ook een zonnebrandfactor. Ook hier geldt: je komt vaak niet aan de aanbevolen hoeveelheid foundation om echt de maximale bescherming te garanderen. Hierdoor wordt dan ook aangeraden om, voordat je je make-up aanbrengt, ook een aparte zonnebrand te gebruiken. Vaak komen de filters niet helemaal overeen, maar zodra je eerst de zonnebrand even laat drogen (5 minuten ongeveer), kun je verder met de make-up. Vind je het lastig om zonnebrand opnieuw aan te brengen wanneer je make-up draagt? Misschien heb je iets aan deze tips!

Kijk verder dan de zonnebrand

Het gebruik van zonnebrand is dus heel belangrijk om je huid te beschermen en gezond te houden. Maar hiernaast is er meer wat je zelf kunt doen om de huid optimaal te beschermen. Vermijd de warme middagzon waar mogelijk, draag een brede hoed of zonneklep en een zonnebril die de zon wat tegenhouden als je naar buiten gaat. Je kunt je ook eens verdiepen in kleding (UPV) die straling afstoot. 

Zonneschade is helaas snel gebeurd. Daarom is het belangrijk om je huid, naast het beschermen, ook nadien goed te verzorgen en te verkoelen. De Suntique I'M REPAIR After Sun helpt hierbij. De formule laat de huid afkoelen waardoor deze tot rust kan komen. Naast het verkoelende Aloe Vera, bevat het product ook kalmerend Centella Extract en verschillende ceramiden en peptiden die de huid gezond en sterk houden. Een waardevolle aanvulling, zeker voor de warmere dagen. 

De beste tip die ik je verder kan meegeven: kijk wat voor jou werkt. De beste bescherming is immers hetgeen dat je ook daadwerkelijk gebruikt.

Ben je nog op zoek naar een zonnebrand? Hier kun je ons hele aanbod vinden. 

Wat is jouw ultieme zonnetip? 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter