• Lorem ipsum

SPF tijdens de winter?

19 Dec 2020
door M. Toledo

Bij Little Wonderland doen we niet aan een winterdip! We gaan de donkere dagen gewoon te lijf met een gloednieuwe skincare-blog. Veel klanten vragen ons of het nodig is om tijdens de winter zonnebrandcrème te dragen. Want hoe zit dat nou met UV-straling tijdens de winter? Kan je een verbrande huid oplopen terwijl je binnen zit, of buiten bent op een erg bewolkte dag? Deze week gaan we het hebben over UV-straling en hoe krachtig UV-straling is tijdens de winter.

De winter staat niet bepaald bekend om zijn vele zonlicht. De zon laat zich amper zien, het is grijs, en de meeste mensen zitten het grootste deel van de dag binnen. Het is verleidelijk om daardoor te denken dat het niet nodig is om zonnebrandcrème te gebruiken. Bij de gevaren van zonlicht denk je eerder aan een hete zomerse dag aan het strand. Helaas ligt de werkelijkheid wat complexer. Ook als er weinig zonlicht is, is er UV-straling aanwezig. Je zult 's winters niet zo gauw een verbrande huid oplopen, maar UV-straling kan wel degelijk schade aanrichten. Dit geldt met name als je veel buiten bent, maar ook als je dichtbij een raam zit, bijvoorbeeld thuis of op kantoor.

UVA-straling gaat door wolken en glas heen

Hoe grauw en koud het ook is, hou er rekening mee dat een aanzienlijk deel van UV-straling door de wolken heen kan komen. Om dit te begrijpen, is het goed om te weten dat er twee soorten UV-straling zijn die invloed op ons hebben: UVA en UVB. UVB-straling varieert naargelang de seizoenen, en is in de zomer, als er meer en sterker zonlicht is, meer aanwezig dan in de winter. UVB bereikt vooral het oppervlak van de huid, en deze stralen zijn verantwoordelijk voor een verbrande huid. Een verbrande huid kleurt rood, voelt pijnlijk aan, en er kunnen zich korstjes of zelfs blaren vormen. 

Dan hebben we nog UVA. Je zou kunnen zeggen dat UVA de meest sneaky van de twee is. Maar liefst 95% van de UV-straling die het aardoppervlak bereikt, is UVA. UVA is het hele jaar door aanwezig, en dringt door zowel wolken als door glas heen. Ook heeft UVA de nare eigenschap om dieper in de huid door te dringen dan UVB, en dus ook schade aan te richten die dieper in de huid effect heeft. UVA dringt door tot in de dermis en de basaalcellenlaag, de onderste, levende laag van de huid waar nieuwe cellen worden gevormd. Een van die gevolgen is de afbraak van collageen, wat er op de lange termijn tot leidt dat je huid aan stevigheid en veerkracht verliest. Vaak wordt deze schade pas na een langere tijd zichtbaar. 

Eindconclusie? De UV-straling die je huid beïnvloedt bestaat uit UVA en UVB. UVA is het hele jaar door aanwezig en krachtig genoeg om schade aan te richten, ook op een bewolkte dag. Het is dus zeker geen overbodige luxe om in de winter zonnebescherming te gebruiken, óók als er niet veel zonlicht is.

Wat is SPF eigenlijk?

Wat veel mensen niet weten, is dat de SPF eigenlijk niets zegt over de bescherming tegen UVA. SPF staat voor Sun Protection Factor, en de SPF-factor van een product geeft aan hoe hoog de bescherming tegen UVB-straling is. De SPF-factor geeft dus aan hoe veel bescherming je zonnebrandcrème biedt tegen een verbrande huid, maar niet tegen de effecten van blootstelling aan UVA, die sneaky schade die pas later zichtbaar wordt. Het is dus belangrijk dat je een zonnebrandcrème kiest die tegen UVA én UVB-stralen beschermt.

Zonnebrandcrèmes die een goede bescherming bieden tegen UVA en UVB kan je aan verschillende dingen herkennen. Vaak staat er op de verpakking dat ze een ‘breedspectrum’ bescherming bieden. Dit betekent dat het product beschermt tegen een breed deel van het spectrum waarin UVA en UVB zich bevindt. Vaak wordt er ook nadrukkelijk vermeld dat het product naast UVB-bescherming óók een goede bescherming tegen UVA biedt.

Je kunt ook op de PA-rating letten. De PA-rating staat voor ‘Protection Grade of UV-A’, en is een in Japan ontwikkeld beoordelingssysteem dat de mate van bescherming tegen UVA-straling weergeeft. De PA-rating loopt van + tot ++++, en dit is wat elke PA-rating betekent:

  • PA+ = Enige bescherming tegen UVA
     
  • PA++ = Gematigde bescherming tegen UVA 
     
  • PA+++ = Hoge bescherming tegen UVA
     
  • PA++++ = Zeer hoge UVA bescherming

Regulerende organisaties in met name Europa en de VS combineren de bescherming tegen UVA en UVB en voegen hem samen onder de SPF-rating. Of een product nou een PA-rating gebruikt of niet, een goed geformuleerde zonnebrandcrème zal bescherming bieden tegen verbranding en zonneschade en tegen de schade van zowel UVA en UVB. In ieder geval is en blijft het van belang dat je vaak genoeg en een adequate hoeveelheid zonnebrandcrème aanbrengt.

De winter is niet lief voor je huid

Tijdens een dagje aan het strand voel je het misschien eerder als je zonnebrand wegsmelt. Je bent je bewust van de aanwezigheid van schadelijke UV-straling. Ook na een verfrissende duik is het een logische keus om je zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen. Wat weinig mensen zich voldoende realiseren, is dat de winterse weersomstandigheden de werkzaamheid van zonnebrandcrème ook flink negatief kunnen beïnvloeden. Denk hierbij bijvoorbeeld aan sneeuw, regen, hagel, mist en harde wind. Het is dus niet verstandig om te denken dat het genoeg is om 's ochtends een klein beetje zonnebrandcrème aan te brengen. Je bent dan niet de hele dag door beschermd. Dit is met name belangrijk als je dichtbij een raam zit, of als je een groot deel van de dag buiten doorbrengt. In beide gevallen is het raadzaam om elke twee uur overnieuw je zonnebrandcrème aan te brengen.

Benieuwd hoe je dit het beste aan kunt pakken, zonder je make-up uit te smeren of overmatig te gaan glimmen? We schreven eerder een handige blog over, waar je allerlei tips vindt om gedurende de dag je zonnebrandcrème opnieuw aan te brengen!

Als er een seizoen waarin het belangrijk is om goed voor je huid te zorgen, dan is het wel in de winter. Het heftige, harde winterweer is een echte uitdaging voor je huid. Je zal niet gauw een verbrande huid oplopen, maar UV-straling en dan met name UVA-straling is er wel degelijk, fel zonlicht of niet. Wij raden jullie aan om lekker op de bank te kruipen met een kop thee en je favoriete moisturizer binnen handbereik. ;)

XoXo, Team LW

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter