• Lorem ipsum

Waarom zonnebrandcrème helpt tegen acne

22 Aug 2020
door M. Toledo

De zomer is nog niet voorbij! Dus tijd voor een volgend blog over het thema zonnebrandcrème en het belang van goede zonnebescherming. Deze keer ga ik het hebben over acne en zonnebrandcrème, of beter gezegd, zonnebrandcrème smeren als je last hebt van een vette huid en acne. 

We krijgen vaak vragen van klanten die last hebben van acne, en in het verleden slechte ervaringen hebben gehad met het gebruik van zonnebrandcrème op hun acne-gevoelige huid. Het product lijkt de poriën te verstoppen, onzuiverheden te verergeren en de toch al vette huid nóg meer te laten glimmen en glanzen. Als je niks liever wilt dan een zuivere huid, zijn dit niet bepaald effecten waar je op zit te wachten. Dat is heel begrijpelijk. Maar het is een (heel) slecht idee om de zonnebrandcrème hierom over te slaan. 

‘Die rimpels, pigmentvlekken en andere schade door de zon, die komen later wel… Ik kan beter geen zonnebrandcrème smeren. Ik krijg er alleen maar puistjes van.’ 
Komt deze gedachte je bekend voor? Ik dacht ooit ook zo. Ik heb een gecombineerde huid met zichtbare poriën en een neiging tot puistjes. Sinds enkele jaren draag ik dagelijks zonnebrandcrème, en mijn huid ziet er gezonder en zuiverder uit dan het ooit gedaan heeft. Er zijn genoeg dagen dat ik foundation oversla. In deze blog behandel ik waarom goede zonnebescherming juist bij de acne-gevoelige huid heel belangrijk is, en hoe je door de juiste keuzes te maken kunt zorgen dat ook jouw huid goed tegen UV-straling is beschermd.

Krijg je puistjes van zonnebrandcrème?

Veel mensen denken dat zonnebrandcrème hun acne verergert. Het is dan logisch om te denken dat de zonnefilters in de zonnebrandcrème hier verantwoordelijk voor zijn, toch? Maar wist je dat het vaak niet de beschermende zonnefilters zijn die voor puistjes kunnen zorgen? De bestanddelen die tegen UV beschermen zijn eigenlijk maar zelden de boosdoener. Vaker wordt acne verergerd door andere veelvoorkomende ingrediënten die in zonnebrandcrèmes verwerkt zitten. 

Sommige zonnebrandcrème zijn te vettig en te rijk voor de acne-gevoelige huid. Daardoor krijg je een glimmend gezicht, kunnen je poriën verstoppen, en merk je dat je huid er door het gebruik van het product onzuiverder uit gaat zien. Denk aan de glimmende, geurende zonnebrandcrème waar je ouders je als kind op het strand mee insmeerden. Dat wil je niet op je gezicht hebben, toch? Het is dan ook aan te raden om zonnebrandcrèmes te mijden die veel van dit soort rijke, zware ingrediënten bevatten. Hier een lijstje met voorbeelden van veelvoorkomende verzachtende bestanddelen die, als ze hoog op de ingrediëntenlijst van je zonnebrandcrème staan, mogelijk bijdragen aan verstopte poriën en acne:

  • Kokosolie (kokosvet, Oleum Cocos, Cocos Nucifera Oil)
  • Vitamine E (Tocopherol)
  • Minerale olie (Paraffine, Parafinnum Liquidum, Parafin Oil)
  • Bijenwas (beeswax, Cera Alba)
  • Cacaoboter (Theobroma Cacao Seed Butter)

Dit zijn op zich mooie ingrediënten die de huid tegen uitdroging kunnen beschermen, maar als je huid van zichzelf al aan de vette kant is, kunnen ze voor een ware olie-explosie zorgen.

Favorieten

  
Yadah Oh My Sun Protection Tone Up BaseMissha Essence Sun Milk 


Irriterende ingrediënten in zonnebrandcrème

Een andere mogelijkheid is dat je huid overgevoelig is voor andere ingrediënten in de zonnebrandcrème. In dit geval vormen zich er niet zozeer nieuwe puisten, maar kan je toch al geïrriteerde, acne-gevoelige huid nóg onrustiger worden. Ook kan je last krijgen van rode bultjes, uitslag en een branderig, jeukend gevoel.

Een van de voornaamste boosdoeners als het aankomt op irritatie en overgevoeligheid, zijn etherische dan wel aromatische oliën die als parfum aan producten worden toegevoegd. Veel huidverzorgingsmerken zijn dol op aromatische oliën in hun producten, en voegen ze aan zonnebrandcrème toe omdat ze een heerlijke geur hebben en 'puur natuur' zijn. Skin care-formules met aromatische oliën zetten zichzelf in de markt als product 'zonder kunstmatige geurstoffen'. Maar deze aromatische, 'natuurlijke' oliën kunnen behoorlijk irriterend werken, en ze voegen niks toe aan de werkzaamheid van het product. Dit zijn veelvoorkomende aromatische oliën of afgeleide stoffen die om hun prettige geur aan zonnebrandcrèmes worden toegevoegd:

  • Bergamot Fruit Oil / Citrus Aurantium Bergamia Fruit Oil
  • Citrus Limon Peel Oil (alle citrusoliën kun je beter vermijden bij een gevoelige huid)
  • Lavender Essential Oil / Lavandula Angustifolia Oil
  • Peppermint Oil / Mentha Piperita Oil 
  • Limonene or Linalool (dit zijn geurcomponenten die je in veel aromatische oliën tegenkomt, waaronder lavendelolie, pepermuntolie, maar ook roosmarijn- of citroengrasolie)

Deze substanties ruiken heerlijk, maar je kunt je afvragen of het een goed idee is om deze potentieel irriterende stoffen op je huid aan te brengen. Vooral als je last hebt van acne, wat inhoudt dat je huid ontstoken en geïrriteerd is. Probeer eens op zoek te gaan naar zonnebrandcrèmes die 'parfumvrij', 'fragrance free' of 'unscented' zijn, of neem het heft in eigen handen en check de ingrediëntenlijst op de aanwezigheid van de bovengenoemde stoffen. Misschien helpt dit om je onrustige huid te kalmeren. 

Als dit allemaal niet werkt, dan is mogelijk dat je huid overgevoelig reageert op de zonnefilters in je zonnebrandcrème. Dit geldt met name voor de volgende chemische/organische filters: benzophone, cinnamate en octocrylene. Gelukkig zijn er heel veel alternatieven op de markt, zoals minerale zonnefilters en nieuwere chemische zonnefilters, die een hoog veiligheidsniveau en optimale UV-bescherming combineren met een minimaal risico op irritatie.

Favorieten

  
Hyaluronic Acid Airy Sun StickRelief Sun : Rice + Probiotics SPF50+ PA++++


Tenslotte wil ik je aanraden om goed op de houdbaarheidsdatum van je zonnebrandcrème te letten. Als je product over de houdbaarheidsdatum is, of langdurig is blootgesteld aan hoge temperaturen, dan kunnen werkzame bestanddelen degenereren en mogelijk de huid irriteren.

Lipide-oxidatie en de vorming van acne

Je hebt nu hopelijk wat handvaten als het gaat om het kiezen van een zonnebrandcrème die bij jouw acne-gevoelige huid past, en de onzuiverheden niet verergert. Maar waarom is het bij uitstek voor mensen met acne belangrijk om de huid tegen UV-straling te beschermen? Het is natuurlijk voor iedereen van belang om de huid dagelijkse tegen UV-straling te beschermen, maar bij acne is er nog iets in het spel; lipide-oxidatie. Liah Yoo van Krave Beauty heeft het hier op haar YouTube-kanaal regelmatig over. Als je jezelf graag informeert over je huidverzorging, zijn haar videos een dikke aanrader.

Eenvoudig gezegd: als talg oxideert, onder andere door blootstelling aan UV maar ook door andere invloeden zoals stress en voeding, neemt de productie van keratine in de huidcellen toe. Keratine is een proteïne die de huidcellen bijeen houdt. Bij een normale, gezonde gang van zaken worden dode cellen uit de porie geduwd, maar bij overtollige keratine wordt verhindert dat huidcellen op een normale manier uit elkaar vallen. In andere woorden: je talg wordt dikker en stroperiger.

Te veel keratine zorgt er ook voor dat de wanden van de porie rigide (stugger) worden. Je zit dus met een geblokkeerde porie vol met dikke talg die er niet op een normale manier uit kan, en waar bacteriën een fijne plek hebben om zich te vermenigvuldigen. Kortom, de perfecte cocktail voor ontstekingen en de beginfase van een puist. Het kan dus écht helpen tegen acne om elke dag een zonnebrandcrème te gebruiken die bij jouw acne-gevoelige huid past, omdat hierdoor het oxidatie-proces wordt verhindert.

Tenslotte is het belangrijk om te weten dat veel ingrediënten gericht op de behandeling van acne je huid gevoeliger maken voor de schadelijke uitwerking van UV-straling. Dit omdat deze ingrediënten vaak de celvernieuwing van de huid stimuleren, waardoor de huid frisser, egaler, maar ook kwetsbaarder wordt. Veelvoorkomende anti-acne-behandelingen die hieronder vallen zijn: 

  • Benzoylperoxide
  • Retinoïden
  • AHA’s zoals melkzuur of glycolzuur
  • BHA’s zoals salicylzuur

Als je aan acne lijdt, is de kans groot dat je producten gebruikt die je gevoeligheid voor zonlicht verhogen. Meestal staat er op de verpakking dan ook dat het gebruik van het middel gecombineerd dient te worden met een zonnebrandcrème

We vinden het bij Little Wonderland belangrijk om jullie geïnformeerd te houden over de beste manier om je huid te verzorgen. Als je vragen hebt, aarzel dan niet om contact op te nemen! Of deel je ervaringen hieronder. Wat is bijvoorbeeld jouw favoriete zonnebrandcrème? :)

XXX, Marthe

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter