• Lorem ipsum

De pH en de beschermende barrière van je huid

6 Nov 2017
door S. Safa

We zijn tegenwoordig ontzettend goed geïnformeerd als het op onze huidverzorging aankomt. We weten welke producten bij ons huidtype passen, welke specifieke ingrediënten onze huid nodig heeft, en welke ingrediënten we liever ontwijken. We weten meer dan ooit. Toch is er nog een zaak die vaak over het hoofd wordt gezien en niet de aandacht krijgt die het toekomt; de beschermende zuurgraad van de huid, de eerstegraads beschermingsbarrière van onze huid! De post van vandaag gaat over deze beschermlaag. Ik zal proberen uit te leggen hoe belangrijk deze beschermlaag is, hoe de pH-waarde van de huid hiermee is verbonden, en hoe je het allemaal in balans houdt.

De beschermende zuurgraad van de huid

De beschermende laag op de huid, ook wel de zuurmantel genoemd, is een flinterdunne, zure laag die de huid bedekt. Het bestaat uit de secreties van de talgklieren en uit vetzuren die vrijkomen door de bevorderlijke microflora die op de huid leven. Deze zuurmantel werkt als een barrière tegen schadelijke bacteriën, virussen en andere smetten die de huid kunnen penetreren. Als de zuurmantel wordt verstoord, verliest je huid de natuurlijke balans. De aanmaak van essentiële epidermale lipiden wordt verstoord, waardoor de huid vocht verliest en uitdroogt. De huid verliest zijn beschermende laag. Als deze beschermende laag er niet meer is, is de huid niet meer weerbaar en veel kwetsbaarder voor schadelijke invloeden van buitenaf. Het resultaat? Een droge, gevoelige huid die vatbaar is voor infecties en ziekten zoals atopische dermatitis en rosacea.  

De zuurmantel en de pH-waarde van de huid

De zuurgraad is van elementair belang voor de zuurmantel. De pH-waarde van de huid geeft aan hoe zuur of hoe alkalisch de huid is. Een pH-waarde van 7 wordt gezien als neutraal. Een pH-waarde onder de 7 is zuur, en alles boven de 7 is alkalisch. Een gezonde huid heeft een pH-waarde van tussen de 4.5 en de 5.5, en is dus aan de zure kant. Een zure pH-waarde is cruciaal om de zuurmantel intact te houden. Als de pH-waarde van de huid stijgt, neemt de zuurmantel af, verliest de huid zijn beschermende barrière, en zo krijgen schadelijke invloeden van buitenaf vrij spel. 


Wat verstoort de pH-waarde van de huid?

Wat zijn oorzaken van het stijgen van de Ph-waarde en het verstoren van de huidbarrière?

De voornaamste triggers die de huidbarrière aantasten zijn:

- Temperatuurschommelingen en vochtigheid 
- Vervuiling 
- Te vaak reinigen 
- Alkalische cosmetica (met name in reinigers)

Alkalische cosmetica zijn meestal detergenten of wasmiddelen die in reinigers worden gebruikt (pH 9-10). Een van die middelen die veel in reinigers wordt gebruikt is sodium lauryl sulfate (SLS). SLS verwijdert alle olie en vuil, maar tast ook de zuurmantel van de huid aan. Je kunt je huid beter reinigen met mildere cleansers. Deze reinigers hebben meestal een iets lagere pH, zo rond de 5.5, waardoor je huid wel goed gereinigd wordt, terwijl de zuurgraad niet wordt aangetast. 

De allerbeste tip die ik je mee wil geven is uit eigen ervaring: was je gezicht niet vaker dan daadwerkelijk nodig is! Zelfs het water dat je gebruikt om je gezicht te reinigen, kan de huid een beetje uitdrogen. Gebruik ook geen al te zure producten voor je gezicht. Die zijn ook slecht voor de beschermende zuurmantel van je huid. Ga geen citroensap (pH 2) op je gezicht sproeien. Je huid wordt hier niet gelukkig van. Hou het bij producten die een pH-waarde hebben tussen de 3 en de 6.5. 

References
International Journal of Cosmetic Science, September 2006, pages 359-370.
Clinics in Dermatology, January 1996, pages 23-27. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter