• Lorem ipsum

Gezichtsverzorging voor millennials; Blauw licht en schermtijd

21 Jun 2021
door Lonneke

Onze wereld verandert continu. Zo ook de mensen die op deze aardbol wonen. Waar we jaren geleden onze stamppot leerden koken vanuit het kookboek dat al jaren in de familie was, leren we nu hoe we sobanoodles moeten bereiden via het internet. Alles verandert, zo ook onze gezichtsverzorging en onze kijk hierop. 

Mede door de wetenschap leren we steeds meer over de producten die we op onze huid smeren. Er wordt steeds meer onderzoek gedaan en deze wetenschap bereikt ook steeds sneller de 'normale' burger. Meer mensen zijn inmiddels op de hoogte van de effecten van (overmatige) blootstelling aan de zon (jij nog niet? Lees dan eens deze blog!). Hiernaast gaan ook steeds meer de verhalen de ronde over de mogelijke (schadelijke) invloeden van blauw licht. Dit en meer lees je vandaag in de nieuwste blog! Ga er lekker voor zitten, neem een lekkere kop thee en veel leesplezier!

Schermrimpels

Ik denk dat ik schrik als ik al mijn beeldschermtijd bij elkaar op zou tellen. Ik pak, zonder er echt bij na te denken, mijn telefoon alweer op wanneer ik deze heb neergelegd. Als ik eigenlijk mijn planten water moet geven, een lamp moet vervangen of als ik in de rij sta in de supermarkt, open ik met gemak een spelletje zoals 'Candy Crush' of scroll ik, zonder écht te kijken, door mijn Instagramfeed. Het is zo normaal en toch zo gek als je erover nadenkt. 

Niet alleen verwaarloos ik met enige regelmaat hierdoor mijn planten, ook begin ik dit scherm gedrag aan mijn lichaam te merken. Mijn nek is soms stijf van het staren naar mijn scherm, mijn voorhoofd staat vast in een prominente frons en de lijnen op mijn hals wijzen op mijn vastgeroeste houding. Ik ben een zonnebrand 'junkie'. Daardoor voelde het voor mij ook als een haast logische stap om verder te kijken. Is het alleen de zon die ons 'veroudert', of doen we het misschien zelf?

Inmiddels worden er zelfs producten ontwikkeld speciaal voor de nek en hals. Zo verkopen wij sinds een tijd de Premium Naite Thread Neck Cream. Deze is speciaal ontwikkeld om de huid te verzorgen en eventuele rimpels aan te pakken. Dit is een optie die je zeker kan overwegen, maar een 'normale' creme volstaat hierin ook al. Zolang je de hals soepel houdt door deze te verzorgen, zullen eventuele lijntjes minder opvallen. 

Blauw licht

Onze grootouders hebben waarschijnlijk nooit gedacht dat we ons hier druk over zouden maken: de invloed van blauw licht. We hebben nog nooit zoveel achter onze schermen gezeten als nu. Gemiddeld telt dit op tot maar liefst 8,5 uur per dag en voor millennials loopt dit soms op tot de 10 uur. Dat is veel tijd achter een scherm. Maar wat doet deze tijd nu precies met onze huid?

Blauw licht bevat een bepaalde straling die wat dieper in de huid kan doordringen. Hierdoor kan het, zoals wordt gezegd, meer schade aan de huid toebrengen. Deze 'schade' wordt ook wel aangegeven als ' vrije radicalen'; hierbij worden cellen beschadigt waardoor ze 'onjuiste' informatie doorgeven waardoor de kans op ziektes, rimpels en pigmentvlekken groter wordt. Hiervoor wil je je huid dus beschermen, maar hoe doe je dit nu het beste? 

De onderzoeken die dit hebben uitgewezen, hebben vooral naar de effecten van een hoge dosis blauw licht gekeken. De straling die wij, wanneer we onze ex opzoeken of de nieuwste video van James Welsh bekijken, is minimaal en niet te vergelijken met de hoeveelheid licht die in de onderzoeken wordt gebruikt. Je hoeft je hier dus, zover de informatie nu bekend is, geen zorgen over te maken.

Ben je hier niet gerust op en wil je toch zelf actie ondernemen? Dit zou je zelf eventueel kunnen doen om mogelijke schade te voorkomen:

  • Investeer in een computerbril met blauw licht. Deze filters het blauwe licht uit. Nog een fijne bijkomstigheid: je ogen worden hier ook minder snel moe door.
  • Gebruik op dagelijkse basis een zonnebrand: de meeste zonnefilters pakken al wel wat blauw licht straling mee, maar Toun28 heeft een zonnebrand ontwikkeld die zich ook specifiek richt op blauw licht. Hiernaast beschermt het je huid ook tegen UVA- en UVB straling. 
  • Bevecht de vrije radicalen met antioxidanten! Little Wonderland biedt een groot assortiment antioxidatieve producten. Een specifiek ingredient waar je naar kan kijken is Vaccinum Angustifolium (blueberry) fruit extract (ook wel de Blauwe bes): Zeer rijk aan antioxidanten, zoals polyphenolen. Bovendien een goede bron van vitamine C, en helpen de huid te beschermen tegen o.a. infraroodlicht. Je vind de blauwe bes onder andere in de Klairs Midnight Blue Youth Activating Drop.
  • Zet je telefoon en computer (automatisch) op de zogeheten 'night shift' of nachtmodus. In deze modus wordt het blauwe licht onderdrukt door een gele, warme gloed. De warmere kleurtemperaturen in deze 'night shift' zijn rustiger voor je ogen en huid.                     

Verder denk ik zelf dat het ook belangrijk is om je er niet te druk over te maken. Veel van deze blog richt zich op huidveroudering, maar ik wil hiermee niet zeggen dat rimpels 'lelijk' of 'fout' zijn. Rimpels, plooien, cellulites en strechmarks zijn compleet normaal en menselijk. Uiteindelijk is het denk ik belangrijk om hiervoor te zorgen, zonder het weg te willen maken. 

Ik denk dat insteek van huidverzorging dan ook moet zijn om de huid waarin je woont te respecteren, voor te zorgen. Om hiermee voor jezelf te zorgen. En of je dat nu doet door een 'anti-age' creme in de avond, je favoriete anime film op de bank met een speciaal biertje of eindeloos scrollen op Facebook terwijl je al had moeten slapen; het kan en mag allemaal. Waar jij je fijn bij voelt. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter