• Lorem ipsum

Maskne: zo deal je ermee

14 Nov 2020
door M. Toledo

Wat voor mondkapje draag jij? Wegwerp, met panterprint of van zijde? Hoe dan ook, mondkapjes zijn inmiddels een vast onderdeel van ons dagelijks leven, en dat blijft nog wel even zo. Helaas gaan mondmaskers vaak hand in hand met maskne. Met maskne (mask + acne) wordt een geïrriteerde, onzuivere & onrustige huid bedoeld, die wordt veroorzaakt door het langdurig dragen van een mond- en neusmasker.

Maar niet getreurd! In deze blog behandelen we wat maskne veroorzaakt, wat je kunt doen om het te voorkomen en te verhelpen, en geven we suggesties voor goede producten die je in je skincare routine kunt verwerken. Zo ben jij binnen no-time maskne de baas!

Als je last hebt van maskne, zul je merken dat je break-outs en irritaties krijgt op de plekken die bedekt worden door je mondkapje: op de huid rond je wangen, mond, kaaklijn en kin. Maar waarom krijg je een onrustige huid van het dragen van een mondmasker, zelfs als je elke dag een schone gebruikt? Why?!

Factoren die bijdragen aan maskne

  • Vocht: Je adem zorgt onder het masker voor een vochtige omgeving. Voor de bacteriën die acne veroorzaken is zo’n broeierig plekje helemaal top: ze kunnen zich lekker vermenigvuldigen.  

  • Bacteriën: Zweet, talg en make-up blijven door het masker langer op de huid liggen en verstoppen je poriën. En elke keer dat je met je handen aan je gezicht zit om je masker goed te doen, komt daar nog eens wat viezigheid bij. Zeg maar hallo tegen maskne. 

  • Wrijving: Het materiaal van het masker schuurt de hele dag over je gezicht, waardoor de beschermende barrière van de huid beschadigd kan raken. Een aangedane huidbarrière is veel vatbaarder voor irritaties en acne, met alle gevolgen van dien.

  • Warmte: Je hebt het vast al gemerkt: onder je mondmasker kan de temperatuur aardig oplopen. Net zoals vocht, zorgt warmte ook voor een ideale broedplaats voor bacteriën. Tada: maskne. :(

  • Kou: Door kou wordt de huid droger en kwetsbaarder. Een huid die minder weerbaar is, raakt gemakkelijker beschadigd.


Als je maskne niet tijdig en goed behandelt, kan het alleen maar erger worden! Gelukkig zijn er genoeg dingen die je zelf kunt doen om maskne zo goed mogelijk binnen de perken te houden. We geven je drie tips om je huid in deze barre mondmasker-tijden gezond, blij en zo zuiver mogelijk te houden. Spoiler? Gebruik milde, verzorgende producten, wees lief voor je huid, en kies effectieve, doeltreffende treatments die de door maskne aangedane huid het beste verzorgen.

Gebruik milde, verzorgende producten

Voelt je huid rauw en geïrriteerd door het vele dragen van een masker? Bestrijd maskne met producten die verzorgend en mild zijn, met ingrediënten die de huid kalmeren en roodheid tegengaan. Aloë vera, centella asiatica, en mugwort (bijvoet) zijn een paar geweldige voorbeelden van plantaardige krachtpatsers die de huid helen, verzorgen en kleine wondjes genezen. Deze zaken zijn ook van belang voor een huid die kampt met break-outs. Een goede toner kan al een groot verschil maken. Je brengt er de basishydratatie van je huid mee op peil, en zorgt voor een gezonde huidbarrière die schadelijke invloeden van buitenaf beter kan weerstaan. Een beschadigde huidbarrière kan ertoe leiden dat je langer en heviger last hebt van maskne! 

Probeer bijvoorbeeld de Aloe Soothing Moist Toner van Secret Key, een hypoallergene formule die voor langdurige hydratatie zorgt en meerdere componenten van de Aloë Vera bevat. Het eerste ingrediënt is niet water, maar aloë vera-bladwater. Verder zit er ook hyaluronzuur, beta-glucaan en allantoïne in, kortom: een perfecte cocktail om je huid intensief te kalmeren en te hydrateren. Ben je spoilt for choice als het op het kiezen van een goede essence of moisturizer aankomt? De I’m From Mugwort Essence is een echte topfavoriet. We raden deze kalmerende essence van harte aan voor de huid die kampt met maskne. We leggen graag uit waarom.

Mugwort, oftewel bijvoet, is een ingrediënt uit de traditionele Koreaanse geneeskunde. Het is geliefd om zijn ontstekingsremmende, kalmerende en verzorgende effecten op de rode, geïrriteerde huid. Op ingrediëntenlijsten kom je het meestal tegen onder de naam 'Artemisia'. Mugwort zit tjokvol met antioxidanten, en is van nature ook rijk aan vitamine E om de huidbarrière te voeden en te beschermen. De Mugwort Essence van I’m From bevat 100% Mugwort-extract die licht is gefermenteerd, waardoor het optimaal door de huid wordt opgenomen.

Secret Key Aloe Soothing Moist TonerI'm From Mugwort Essence

 

Wees lief voor je huid 

We kennen het gevoel. Van een onrustige huid wil je het liefst zo snel mogelijk af. Maskne is vaak een combinatie van acne en irritatie, en vraagt om een milde aanpak gericht op het herstellen en verzorgen van de huid. Een gezonde vochtbarrière is hierbij een must. Kies voor formules die enerzijds hydratie in de huid aantrekken, en tegelijkertijd het vocht in de huid insluiten. De goodies die je graag in je moisturizer terug wilt zien zijn kalmerende ingrediënten zoals allantoïne, panthenol of centella, en huid-eigen bestanddelen zoals glycerine, squalaan en ceramiden. 

Er zijn twee moisturizers die we in het zonnetje willen zetten. De Ceramidin Cream van Dr. Jart is een life savior voor een huidbarrière in nood. Deze moisturizer is geformuleerd met glycerine, cholesterol en meerdere ceramiden (Ceramide NP, Ceramide AP en Ceramide EOP). Waarom dit ontzettend goed is voor je huid? Omdat deze bestanddelen van nature voorkomen in de lipidebarriére, het lijmerige goedje dat onze huidcellen bij elkaar houdt. Ceramiden, cholesterol en glycerine spelen een cruciale rol in het onderhouden van een gezonde vochtbalans en een sterke huidbarrière. Als je huid deze stoffen tekort komt, raakt de barrière van je huid verzwakt en verdampt er meer vocht uit je huid. 

Een andere geweldige optie is de Purito Dermide Cica Barrier Sleeping Pack, die shea boter, squalaan, centella asiatica en ceramiden gebruikt om de huid te kalmeren, te verzachten en te beschermen. Shea boter ondersteunt het natuurlijke regeneratieve vermogen van de huid en is rijk aan antioxidanten, en centella asiatica werkt ontstekingsremmend en gaat vochtverlies tegen. De crème is een geweldig middel voor een huidbarrière in nood, maar voelt niet zwaar of vettig aan. Al helemaal niet als je je bedenkt dat het bedoeld is als een sleeping pack! 

Dr. Jart+ Ceramidin CreamPurito Dermide Cica Barrier Sleeping Pack


Zoals je vast al wel weet, is regelmatig exfoliëren fundamenteel voor een gladde, egale huid. Als je last hebt van maskne, kan het zijn dat je huid tijdelijk overgevoelig is voor je gebruikelijke exfoliant. Ben je op zoek naar een milde, verzorgende exfoliant die je de voordelen geeft van een AHA, maar met een minimale kans op irritaties? Overweeg eens om te switchen naar een product met PHA. PHA is het minder irriterende zusje van de bekende AHA's zoals glycolzuur en melkzuur, en wordt ook wel een 'next generation'-AHA genoemd. Het verwijdert op milde wijze dode huidcellen, en maakt je huid glad en egaal. Het helpt het vochtgehalte van je huid in optimale conditie te houden, en het ondersteunt ook nog eens je huidbarrière. Win win, dus!

Benton PHA TonerTreatments voor maskne: ampoules en pimple patches

Een ampoule is een goede tijdelijke aanvulling op iedere routine gericht op het verzorgen en voorkomen van maskne. Van alle K-beauty-producten heeft een ampoule de hoogste concentratie aan werkzame ingrediënten. Mugwort en centella asiatica zijn geliefde ingrediënten voor een onrustige huid, maar panthenol kan ook veel goeds doen. Panthenol, ook wel bekend als pro-vitamine B5, trekt vocht aan in de huid en helpt de huid ook om dit vocht vast te houden. Daarnaast helpt panthenol bij het produceren van lipiden, die belangrijk zijn voor een sterke, weerbare huidbarrière. Panthenol werkt óók nog eens ontstekingsremmend en helend. Ben je al razend benieuwd of niet? De Balancium B5 D-Panthenol Ampoule van COSRX bevat een zeer hoge concentratie aan panthenol. 

Al je inspanningen ten spijt, kan het toch nog gebeuren dat je mondmasker voor een break-out zorgt. In dat geval: stay calm en grijp naar je favoriete pimple patch. Een pimple patch werkt op twee manieren; de patch dekt je puist af zodat er geen vuil meer bij kan komen, en het hydrocolloïde materiaal helpt ook om pus en vocht (a.k.a. 'comedo') uit de puist te absorberen. Zo kalmeert de ontsteking en wordt de puist sneller de kop in gedrukt. De All Care Recovery Cica-Aid van Purito bevat ook nog eens drie componenten van de Centella Asiatica (Madecassic acid, asiactic acid en asiaticoside) voor een nog sterker kalmerend effect.

COSRX B5 D-Panthenol AmpoulePurito All Care Recovery Cica-Aid


En als maskne je hopeloos maakt, probeer het zo te bekijken: met een mond- en neusmasker kun je wél ongezien rondlopen met een pimple patch op (de onderkant van) je gezicht! Niet alleen maar nadelen dus. ;)

XoXo, Marthe

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter