• Lorem ipsum

Chuseok: het Koreaanse Thanksgiving

20 Sep 2021
door M. Toledo

Chuseok is een van de belangrijkste Koreaanse nationale feesten. Je kunt het vergelijken met Kerstmis of Thanksgiving, ook feestelijke gebeurtenissen waarin familie, samenzijn en lekker eten een belangrijke rol spelen. In deze blog zal ik meer vertellen over Chuseok, en wat het tot zo’n uniek Koreaans feest maakt!

Van oorsprong is Chuseok een oogstfeest. Het komt dan ook uit de vroegere tijd, toen de Koreaanse samenleving grotendeels op landbouw was gebaseerd. Chuseok wordt daarom ook wel Hangawi genoemd, wat in het Koreaans ‘de 15e dag van augustus’ van de maankalender betekent. Volgens de traditie verscheen er op 15 augustus een volle maan aan de lucht, en kwamen familieleden samen om hun voorouders te herdenken en hen te danken voor de rijke oogst. Volgens de folkore scheen de maan tijdens Chuseok helderder en lichter dan ooit. Tijdens een speciale ceremonie, Charye, stalden de vrouwelijke familieleden verse rijst en fruit uit op tafel, om hun voorvaderen te eren. Deze traditionele ceremonie bestaat nog altijd!

De legende van het konijn op de maan

Wat je tijdens Chuseok ook vaak ziet in Korea, zijn plaatjes van een konijn op de maan. Deze klassieke afbeelding komt uit de Aziatische en Boeddhistische folklore die verbonden is aan Chuseok. Deze legende gaat ongeveer zo: Op een dag vermomde de Zoon van de Hemel zich als een arme bedelaar. Hij kwam een aap, een vos en een konijn tegen, die alledrie probeerden volgens de Boeddhistische leer te leven. Toen de bedelaar hen om eten vroeg, gingen ze alledrie op pad om een maaltijd voor hem te vinden.

De vos bracht hem vis, de aap gaf de bedelaar fruit, en het konijn gaf hem gras. Omdat het konijn de bedelaar iets beters wilde geven dan gras, offerde hij zichzelf op als maaltijd. De Zoon van de Hemel vond dit zo ontroerend, dat hij het konijn de eervolle taak gaf om de maan te bewaken. Sindsdien gaat de legende dat je het konijn op de maan kunt zien zitten! Een bijzonder verhaal, of niet? 

Songpyeon en cadeautjes

Met familie genieten van lekkere Koreaanse gerechten is ook een belangrijk onderdeel van Chuseok. Een bekend Koreaans gerecht dat mensen tijdens Chuseok eten is songpyeon, een soort rijstcakeje gemaakt met deeg van verse rijst. Het deeg wordt in kleine balletjes gekneed en gevuld met o.a. hazelnoten, sesamzaadjes en rode bonen. Op de vooravond van Chuseok komt de hele familie bijeen om samen songpyeon te maken. De songpyeon worden gestoomd op een laag dennennaalden, waardoor het hele huis gevuld wordt met de heerlijke geur van de herfst!

Tijdens Chuseok is het ook traditie om cadeautjes te geven, om dankbaarheid en waardering naar elkaar mee uit te spreken. In de aanloop naar Chuseok zul je in veel Koreaanse winkels en warenhuizen dan ook een groot aanbod aan gift sets vinden om vrienden en familie mee te verrassen. Zoals ieder jaar zijn er in de dagen voor Chuseok ellenlange files op de wegen vanuit Seoul, omdat iedereen massaal naar hun geboorteplaats afreist om het feest met familie door te brengen!

Vind jij het ook tijd voor wat nieuws, en vier jij Chuseok dit jaar? ;)

추석 잘 지 내 새요, allemaal! (Fijne Chuseok, allemaal!)

XoXo, Team LW

Reacties
Gaytrie
20 Sep 2021
Fijne chuseok allemaal!
Fijn om de betekenis ervan te lezen!
Lieve groet,
Gaytrie
Laat een reactie achter