• Lorem ipsum

Bewust met je collectie: Wat gebeurt er met de producten op mijn schap?

29 Apr 2022
door Horia

Jij en ik zijn ons beide bewust voor onze liefde voor skincare en make-up. Maar wanneer was de laatste keer dat je een goede blik hebt geworpen op je collectie? Weet je nog wanneer je de producten hebt geopend die je momenteel gebruikt?

Je wordt vaak aangeraden om je producten op kamertemperatuur buiten direct zonlicht te bewaren. Microben, zoals bacteriën en schimmels, groeien het beste in warme, vochtige, licht zure en voedingsrijke omgevingen. Maar dit betekent niet dat ze niet kunnen groeien in omgevingen met minder ideale eigenschappen. De groei is alleen wat trager. Met andere woorden, vanaf het moment dat je een product opent en met je handen of instrumenten aanraakt, is het product kwetsbaar voor microbiële besmetting.

 

Conserveermiddelen

Om de veiligheid en stabiliteit van ingrediënten te garanderen, worden er conserveermiddelen aan producten toegevoegd. Conserveermiddelen gaan de groei van bacteriën, schimmels en andere microben tegen. In huidverzorgingsproducten zitten water, oliën, vetten en soms vitamines. Voor microben dus eigenlijk de perfecte omgeving om te groeien. Maar conserveermiddelen worden minder effectief naarmate er tijd verstrijkt, vooral wanneer producten zijn geopend en zijn blootgesteld aan de lucht en gebruik.

In een vorige blogpost zijn we ingegaan op de houdbaarheid en houdbaarheidsdata van verschillende producten. Ook is in deze post uitgelegd hoe de stempels en labels op de verpakkingen gelezen moeten worden.

 

Zon en celcius

Twee factoren die veel invloed hebben op ingrediënten en de veiligheid van producten zijn licht en temperatuur. Blootstelling aan zonlicht en temperatuurwisselingen kan ervoor zorgen dat producten afbreken of smelten. Ook kunnen deze factoren ervoor zorgen dat ingrediënten minder effectief worden. Hierom wordt altijd aangeraden om je cosmetische producten op kamertemperatuur buiten direct zonlicht te bewaren. Een kastje of lade is bijvoorbeeld een geschikte plek.

Een minder ideale plek om je producten te bewaren is de badkamer. De temperatuur van de badkamer verandert constant wanneer je een douche of bad neemt, door de stoom die er ontstaat. Stoom zorgt ook voor condens op de producten, die de producten kan binnendringen, wanneer ze niet goed gesloten zijn. Het water, de warmte en de ingrediënten van de producten zijn, zoals eerder benoemd, de perfecte omgeving voor microben om te leven en groeien.

Hoe zit het met de koelkast? Voor ingrediënten zoals ascorbinezuur (vitamine C) en retinol (vitamine A) is het wel voordelig om op een lage temperatuur bewaard te worden. Dit hoeft echter niet per se. Alhoewel een lage temperatuur de afbraak en de oxidatie vertraagd, kan het wel zo zijn dat andere bestanddelen van het product verstoord worden of veranderen. De textuur van het product kan veranderen, het product kan gaan scheiden of het product kan troebel worden. Het is raadzaam om de ingrediëntenlijst en de geadviseerde bewaarinstructies goed te bestuderen voor je besluit of je het product in de koelkast wilt bewaren.

Met andere woorden, lees altijd de instructies en volg deze op.

 

Bewust consumeren

Ik probeer zelf altijd naar duurzaamheid te streven en producten veelzijdig te gebruiken totdat ze weg moeten. Wil je graag alles uit je product halen en ervoor wil zorgen dat je niets verspilt? We geven je met liefde een aantal tips!

 

  • Open een product alleen als je van plan bent om het regelmatig te gebruiken, zo voorkom je onnodige blootstelling aan de lucht;
  • lees altijd de bewaarinstructies;
  • bewaar producten op een koele, droge plaats buiten het bereik van direct zonlicht;
  • gebruik droge en schone handen en instrumenten;
  • noteer de datum op het product met een marker wanneer je deze opent om de PAO in de gaten te kunnen houden;
  • sluit je producten goed na gebruik;
  • mix of verdun je producten nooit, tenzij je het direct gebruikt (bewaar verdunde en gemixte producten nooit!);
  • gebruik producten voor bijvoorbeeld andere lichaamsdelen, wanneer ze nog houdbaar zijn.

 

Dus… wanneer je weer een keertje vrije tijd hebt, is het misschien een goed idee om op avontuur te gaan en je collectie door te spitten.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter