• Lorem ipsum

Ouder worden & rimpels: 'aging well'

17 Aug 2021
door Femke

Huidveroudering: het overkomt ons allemaal. Skincare en de bijbehorende marketing kunnen je het gevoel geven dat er niks ergers bestaat dan huidveroudering en rimpels. Gelukkig begint er ook een omkerende trend te ontstaan, namelijk van het ‘aging well’. Hierbij wordt niet koste wat kost geprobeerd om het ouder worden te ontkennen, maar ligt de nadruk op een liefdevolle houding naar jezelf. Aging well betekent huidverzorging die op alle leeftijden voor een zachte, verzorgde huid zorgt. En een mooie huid kan óók een huid met rimpels zijn.

Veel producten beloven een stevige huid, noemen zich verjongend of hebben een anti-rimpel werking. Sommige producten beloven eigenlijk eeuwige jeugd. Maar kan een product uit een potje of tube de tijd laten stilstaan? En moet je dat willen? De nadruk op anti age maakt veel mensen onzeker. Soms houdt het problemen met de eigenwaarde in stand. Mensen voelen de druk om te voldoen aan een onhaalbaar schoonheidsideaal. Hier is geen plek voor rimpels. Over het algemeen raken deze strikte schoonheidsidealen vrouwen nog harder, waardoor ze gaan geloven dat hun waarde afneemt als ze ouder worden.

Ouder worden heeft meerdere gevolgen voor het uiterlijk. De natuurlijke productie van collageen neemt af. Dit betekent dat de huid door de jaren heen elasticiteit verliest. Zodra je richting de 30 gaat, merk je de eerste tekenen van ouder worden op. Meestal duurt het nog een poosje voordat je echt diepere rimpels krijgt, maar je bent al je 'babyvet' kwijt en je gelaatstrekken zijn volledig volwassen. Nieuwsflits: je wordt ouder. Is dit een reden voor paniek? Niet als het aan de Aging Well movement ligt en ook niet als het aan ons ligt!

Het omarmen van je rimpels?

Is ouder worden echt zo'n schrikbeeld? Of heeft het misschien ook voordelen? Omdat je meer levenservaring hebt sta je misschien steviger in je schoenen dan toen je alles voor het eerst meemaakte. Jonge mensen hebben misschien minder rimpels, maar ze zijn vaak ook zoekende en onzeker. Ook is het wat ons betreft passé om alleen maar de nadruk te leggen op jeugdigheid als het hoogst haalbare. Zijn dingen zoals wijsheid en levenservaring niet minstens net zo waardevol? Dat rimpels 'lelijk' en 'onaantrekkelijk' zijn, is ook maar een kwestie van perceptie. Het is hoog tijd om onze visie op huidveroudering om te denken en ons idee van schoonheid uit te breiden naar mensen van alle leeftijden!

Betekent dit dat we allemaal massaal aan de junkfood moeten gaan, een pakje per dag moeten roken en onbeschermd in de zon zitten bakken? Wat ons betreft niet. Want huidverzorging is dan niet per sé gericht op het uit alle macht voorkomen van rimpels en huidveroudering, maar het is wél een manier van zelfliefde. Je smeert zonnebrandcrème en leeft gezond zodat je mooi oud wordt, béter oud wordt. Niet om eeuwig 20 te lijken, maar om op een fijne manier oud te worden, met een gezonde huid zonder excessieve zonneschade. Huidverzorging is onderdeel van een meer holistische kijk op persoonlijke verzorging. Daarbij hoort ook dat je voldoende rust neemt, een gevarieerd dieet eet en voldoende beweegt. Vergeet niet dat stress ook niet goed is voor je huid. Dus relax

Er is niks mis mee om op je 50e ook 50 te lijken. Een goede skincare routine voorkomt echter vroegtijdige huidveroudering. Zo kan je met de juiste huidverzorging stralen op alle leeftijden. Zonder wakker te liggen van huidveroudering, of te denken dat ouder worden het ergste is wat je kan overkomen. Schoonheid zit in zoveel meer dingen dan alleen een perfect perzikhuidje. Een mooie lach, in iemands humor of de unieke kanten van een persoonlijkheid.

Ben je het hiermee eens? Wat is jouw kijk op ouder worden en de 'Aging Well' movement?

Reacties
janot van den brande
7 Oct 2021
Prachtig idee ondersteuning voor vrouwen die aging moeilijk vinden
Aging well
Redactie LW
17 Aug 2021
Zo'n mentaliteit horen we graag, Sylvia! Bedankt voor je reactie. :D
Sylvia
17 Aug 2021
Helemaal mee eens. Sinds ik de 10 stappen systeem heb ontdekt, al doe ik niet altijd de volledige 10 stappen, is het ook een soort van me-time geworden. Aandacht voor jezelf. Steeds meer achter komen wat je wel of niet staat qua kleding. Wat je zelf belangrijk vind in het leven. Wat je gelukkig maakt. Ik wil geen 20 meer zijn. Maar growing old gracefully, met een knipoog, ja dat wil ik wel.
By the way, ik ben 55 en mijn goal is om zeker nog 40 jaar er aan vast te plakken.
Ga zo door met jullie blogs en fijne producten.
Laat een reactie achter