• Lorem ipsum

Werken beautysupplementen voor je huid?

24 Apr 2021
door S. Safa

Supplementen worden al sinds het midden van de 20e eeuw gebruikt, maar de laatste jaren zijn ze enorm in populariteit gestegen. In ons tijdperk van sociale media groeit het aanbod van supplementen die een prachtige, stralende huid beloven. Deze supplementen zouden zouden volzitten met stoffen die de conditie van de huid verbeteren. De achterliggende theorie is dat wat we in ons lichaam stoppen, uiteindelijk zichtbaar wordt aan de buitenkant. In die zin heeft wat we eten een grote impact op de conditie en het uiterlijk van onze huid. Maar werken deze supplementen ook echt? Is het geheim achter een stralende huid echt zo makkelijk als het slikken van een pil? Mijn sceptische zelf besloot om beautysupplementen te onderzoeken, en erachter te komen in hoeverre ze daadwerkelijk nut hebben, of dat ze vooral een marketing-gimmick zijn.

Beautysupplementen zijn er in vele soorten en maten. Je hebt poeders, vloeistoffen, tabletten: je komt ze tegenwoordig zelfs tegen in de vorm van snoepjes, zoals gummyberen. Laten we beginnen met de inhoud van beautysupplementen. Wat bevatten ze? Meestal bevatten beautysupplementen vitaminen, mineralen, en andere voedingsstoffen die goed zijn voor je huid. De volgende stoffen kom je vaak tegen in beautysupplementen. Laten we ze één voor één doornemen, en kijken of ze effectief zijn als ze oraal, dus via de mond worden ingenomen. 

 

Collageen
Collageen is een proteïne die in de bindweefsels van ons lichaam zit, van onze botten tot onze huid. Het gedraagt zich als een soort lijm die de cellen bij elkaar houdt en ons lijf ondersteunt en vormgeeft. Collageen geeft de huid kracht en elasticiteit. Vanaf een jaar of vijfentwintig stopt het lichaam collageen aan te maken, en daarom lijkt het erg aanlokkelijk om collageen in de vorm van supplementen in te nemen. Maar collageen is een proteïne, wat inhoudt dat het wordt afgebroken in ons spijsverteringssysteem. Collageen kan niet volledig door het lichaam worden geabsorbeerd. 

Als collageen in de vorm van een supplement wordt ingenomen, breekt ons spijsverteringssysteem het af. Er worden amimozuren van gevormd, die het lichaam overal gebruikt waar het nodig is. En dat is niet per se in je huid, maar in je hele lichaam. Bovendien is er weinig wetenschappelijke data die de werkzaamheid van collageensupplementen ondersteunt. Dus voordat je je geld uitgeeft aan collageensupplementen: bedenk je dat ze de weg door je spijsverteringssysteem niet overleven, en dat hun effectiviteit niet wordt onderschreven door reputabel wetenschappelijk onderzoek. 

Oordeel: mijn advies is om collageen in de vorm van supplementen links te laten liggen.

 

Essentiële vetzuren (Omega 3 en 6-vetzuren)
Essentiële vetzuren zoals omega 3 en omega 6-vetzuren worden ‘essentieel’ genoemd, omdat je lichaam ze niet zelf kan aanmaken. Je kunt ze alleen via je dieet binnenkrijgen. Omega 3 en omega 6-vetzuren zijn cruciale bouwstenen voor gezonde celmembranen. Ze helpen bij de natuurlijke barrièrefunctie van de huid, wat van vitaal belang is voor een beschermde, gehydrateerde, veerkrachtige huid. Het is zelfs zo, dat een tekort aan omega-vetzuren kan leiden tot dermatitis, een schilferende, droge huid. Anders dan bij collageensupplementen, is er veelvuldig onderzoek gedaan naar de gunstige effecten van omega-vetzuren op de huid. Het is aangetoond dat essentiële vetzuren huidveroudering door overmatige blootstelling aan UV-straling kunnen verminderen, en de ontstekingen in de huid die samengaan met acne kunnen verminderen. Naast deze grote voordelen voor de huid, is ook aangetoond dat Omega-vetzuren de kans op hartziekte terugdringt, en gewrichtspijn en depressie doet afnemen. Daarnaast boosten ze ook nog eens je immuunsysteem en voorkomen Alzheimer. Over essentieel gesproken…

Oordeel: het is zeker de moeite waard om te kijken wat supplementen met omega 3 en omega 6-vetzuren voor je kunnen betekenen.

 

Vitamine A
Vitamine A speelt een belangrijke rol in de ondersteuning van de gezondheid van de huid. Het helpt onder meer bij de reproductie van cellen en wondgenezing. Als je via je dieet voldoende vitamine A binnenkrijgt, zal het nemen van supplementen niet veel bijdragen aan de conditie van je huid. Maar als je een tekort aan vitamine A hebt, zul je dat merken aan je huid, door klachten zoals droogheid en schilfering. 

Wees voorzichtig met vitamine A. Vitamine A is oplosbaar in vet, wat inhoudt dat als je het langere tijd in te hoge doses inneemt, het zich opbouwt in de vetweefsels van je lichaam. Dit kan uiteindelijk tot ernstige gezondheidsproblemen leiden. 

Oordeel: vitamine A helpt je huid gezond te houden. Als je last hebt van acne, keratosis pilaris, psoriasis of schilferige huid, zou je baat kunnen hebben bij het gebruik van vitamine A-supplementen. Zorg er wel voor dat je niet overdrijft, en houd je aan de aanbevolen dosis!

 

Vitamine C & E
Vitamine C en E zijn allebei antioxidanten. Hun voornaamste functie is het terugdringen van schade die veroorzaakt wordt door vrije radicalen van zonlicht, rook en luchtverontreiniging. Vrije radicalen vernietigen collageen en elastine -de vezels die de huidstructuur ondersteunen-, en veroorzaken vroegtijdige huidveroudering en verslapping. 

Vitamine C en E neutraliseren vrije radicalen en verminderen zo de schade die hierdoor wordt aangericht. Het is ook aangetoond dat vitamine C de tekenen van ouderdom vertraagt door de natuurlijke collageensynthese van het lichaam te stimuleren. Ook helpen ze de beschadigde huid genezen, en voorkomen ze een droge huid. Ik heb zelfs aparte blogposts geschreven over Vitamine C en E. 

Oordeel: beide vitaminen zijn aantoonbaar effectief in het onderhouden van een gezonde, gevoede huid. Ik zou supplementen met vitamine C en E dan ook zeker aanraden. Als je ooit hebt overwogen om collageenpillen te nemen om je collageenproductie te stimuleren, maar je twijfelde vanwege het gebrek aan onderzoek naar de effectiviteit van collageensupplementen: probeer eens vitamine C-pillen. Anders dan collegeensupplementen, is het door onderzoek aangetoond dat vitamine C-supplementen de aanmaak van collageen ook daadwerkelijk stimuleren. 

Vitamine B
Er zijn veel vormen van vitamine B, maar de twee belangrijkste voor de huid zijn vitamine B3 (biotine) en vitamine B7 (niacine, ook wel niacinamide). Biotine en niacinamide zijn stoffen die aan de basis staan van onze huid, nagels en haarcellen. Specifieker gezegd: biotine en niacinamide functioneren als co-enzymen voor het omzetten van vetzuren, proteïne en suikers in het lichaam. Dit houdt in dat als we iets eten met daarin vetzuren, proteïne of suikers, er in het lichaam biotine en niacinamide aanwezigheid moet zijn om deze stoffen te verteren en om te zetten in energie. Zonder biotine en niacinamide worden deze voedingsstoffen niet door het lichaam geabsorbeerd. Ze spelen een grote rol in het behouden van gezonde cellen.

Oordeel: zowel vitamine B3 als vitamine B7 zijn aantoonbaar bevordelijk voor een jeugdige, aantrekkelijke teint. Een tekort aan deze stoffen is niet alleen niet goed voor je huid, maar heeft negatieve gevolgen voor alle cellen van je lichaam. Supplementen met vitamine B zijn dus zeker aan te raden. 

 

Conclusie
Voordat ik deze post afsluit, wil ik iedereen eraan herinneren dat supplementen niet voor niets supplementen heten. Ze zijn bedoeld als aanvulling op je dieet, niet als vervanging. Hoewel er in ons eetpatroon zeker ruimte is voor supplementen, is het voornaamste doel van supplementen het compenseren van kleine tekorten aan nutriënten in ons voedsel. Ze zijn bedoeld als toevoeging aan ons dieet, en kunnen een slecht dieet niet in een gezonde veranderen. Dit gezegd hebbende: als je het gebruik van supplementen combineert met een gezond voedingspatroon, helpt dat om je huid er niet alleen gezonder, maar ook jonger uit te laten zien. Ik hoop dat ik je heb kunnen helpen met het kiezen van de geschikte supplementen die op jouw specifieke behoeften aansluiten. 

 

Tot volgende week!


XXX-Soha

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter