• Lorem ipsum

Hoe Korean skincare me van mijn huid liet houden

13 Feb 2021
door LW Editorial Team

Deze Valentijnsdag doen wij het anders. Niet zomaar een blog over liefde, maar over liefde voor jezelf en voor je huid. Daarom vieren wij de dag van de liefde met een persoonlijk verhaal over hoe ik door Korean skincare weer van mijn huid ging houden. Ik ben heel benieuwd of anderen met een problematische huid zich hierin herkennen. Lees gauw verder!

In 2011 maakte ik voor het eerst kennis met Korean skincare. Ik had toen al een aantal jaar last van hardnekkige hormonale acne. De enige producten die ik kende, kwamen van de drogisterij bij mijn ouders om de hoek. In die tijd voelde mijn skincare routine zeker niet als self care, maar eerder als een noodzakelijk kwaad.

Ik gebruikte behoorlijk agressieve producten in de hoop dat mijn puistjes zouden verdwijnen. Cleansers die mijn huid na het reinigen droog lieten aanvoelen, walnoot-scrubs met harde stukjes die mijn huid rood en gevoelig achterlieten. Self care? No way. Het voelde eerder alsof ik mijn huid pijnigde in de hoop van mijn hormonale acne af te komen. Het gevolg was dat ik skincare in die tijd helemaal niet leuk vond. Als ik terugkijk naar foto's van toen, zie ik iemand die niet lekker in haar vel zat. Letterlijk. 

Toen ik via internet in aanraking kwam met Korean skincare, was ik meteen razend benieuwd. De Koreaanse huidverzorgingsproducten zagen er héél anders uit dan ik gewend was. De producten straalden speelsheid en vrolijkheid uit, waren kleurrijk en aantrekkelijk verpakt. Een heel verschil met de Westerse skincare producten die ik toen nog gebruikte, en die meer leken op geneesmiddelen of medicijnen. En K-beauty bood ook nog eens enorm veel keus. Toners, essences, sheet maskers... ik voelde me net een kind in een snoepwinkel.

Geloof me, in 2011 was het nog een héle ervaring om online Korean skincare te kopen. Laten we zeggen dat Google Translate mijn beste vriend was. In die tijd kon ik mijn bestelling nog niet traceren, dus ik moest maar hopen dat het allemaal goed zou komen. Er gingen meerdere weken overheen, en de verzendkosten waren, ahem, hoog. Maar uiteindelijk kwam het allemaal goed, en ontving ik mijn allereerste mini haul: een snail essence, een cleanser met BHA en een bonte verzameling aan sheet maskers.

Vanaf toen transformeerde mijn skincare routine langzamerhand. De focus kwam steeds meer de liggen op milde skincare producten, op hydratatie en verzorging. Ik leerde hoe belangrijk het is om je huid voldoende te hydrateren, en dat een gezonde vochtbarrière de basis is voor een huid die weerbaar is tegen schadelijke invloeden van buitenaf. Er kwamen allerlei nieuwe ingrediënten op mijn pad, van slakkenslijm en propolis tot groene thee en andere kalmerende antioxidanten en plant-extracten. En, misschien we het allerbelangrijkste: ik leerde dat ik niet tegen mijn huid moest strijden, maar naar mijn huid moest luisteren.

Het zou niet eerlijk zijn als ik zei dat mijn huid in één klap verlost was van alle huidproblemen. Maar er begon wel degelijk iets te veranderen. Mijn wangen werden minder rood, en de gehele toon van mijn huid werd egaler. De hardnekkige mee-eters en grove poriën op en rond mijn neus begonnen in omvang af te nemen. Mijn huid was zachter, rustiger, en op goede dagen had ik zelfs een subtiele glow. Ik zat zat lekker in mijn vel en mijn eigenwaarde kreeg een boost. 

En er was nog een andere omslag. Ik begon, voor het eerst in mijn leven, plezier te beleven aan mijn Korean skincare routine. Soms keek ik er zelfs naar uit! Lange tijd voelde skincare voor mij hopeloos en vervelend, maar het veranderde in een dagelijks moment van bezinning en self care. Vooral in de avond nam ik er echt even de tijd voor. 

En dat is nog steeds zo. Mijn huidige skin care routine is niet langer gericht op puur het bestrijden van acne, maar op het verzorgen van mijn huid. Ik probeer elke dag te voelen wat mijn huid nodig heeft, en stem mijn huidverzorging daar op af. Je zou kunnen zeggen dat mijn routine zich nu richt op het ondersteunen van de kracht van mijn huid. Inmiddels gaan Korean skincare en self care voor mij hand in hand. Een van de dingen waar ik nog steeds ontzettend vrolijk van word, is het ontdekken van nieuwe producten die ik in mijn skincare routine kan verwerken. Het is altijd weer een hele ervaring. Eigenlijk zou je kunnen zeggen dat Korean skincare me leerde om opnieuw verliefd te worden op mijn huid.

Terug naar jou! Heeft Korean skincare jouw kijk op huidverzorging ook veranderd? Hou jij van je huid, ook al is je huid misschien niet "perfect"?

Liefs, Marthe

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter