• Lorem ipsum

Solid cosmetics: zijn skincare bars en cleansing powders de toekomst?

22 Oct 2021
door Monika

Een traditioneel skincare product bevat meestal veel water. Kijk maar naar de ingrediëntenlijst van jouw skincare favorieten! Het overgrote deel van onze moisturizers, toners en shampoos hebben water als een van de eerste ingrediënten. Een groot deel van het product bestaat dus uit water; soms wel 60 of 70%. Rijke, romige texturen bevatten minder water, terwijl een vloeibare toner vaak meer water bevat.

Onze planeet bestaat voor ongeveer 71% uit water. Maar slechts 2.5% van het beschikbare water bestaat uit zoetwater. En van dit zoetwater is maar 0.3% beschikbaar voor de mensheid. Schattingen zijn dat de wereldbevolking tegen 2025 al te maken zal hebben met een tekort aan bruikbaar water. Dat is al over een paar jaar! Het wordt tijd dat we wat meer bewustzijn creëeren rondom dit onderwerp. En dat elke tak van industrie bijdraagt aan het sparen van kostbaar water!

Wat zou er gebeuren als we water uit onze skincare formules weglaten? Dan krijg je skincare bars, poeders, sticks, of solide mengels. Sommige van deze producten (zoals lotion bars) kunnen direct op de huid worden aangebracht. Andere producten (zoals shampoo bars en poeders) moeten voor het aanbrengen met water worden vermengd. De nieuwe solide cosmetica trend is zeer populair, en we zien dat steeds meer ‘droge’ producten de vloeibare en romige formules in onze badkamers vervangen. De schappen van drogisten en magazijnen worden steeds minder gevuld met water. Maar naast zichtbaar water in skincare, zijn we met onze huidverzorging ook verantwoordelijk voor een hoop onzichtbare waterconsumptie. 

 

Water in skincare

 

Laten we eens naar de ingrediënten kijken. Natuurlijke plant-extracten hebben water nodig om te kunnen groeien. Fruit, groente of plantensappen en waters kunnen veel water gekost hebben, ook als ze niet als ingrediënt ‘water’ op de lijst staan. Populaire plantaardige sappen in huidverzorging komen van de Aloe en de Berk. Het bewateren van de planten kan op natuurlijke of kunstmatige wijze hebben plaatsgevonden, afhankelijk van de manier van produceren, de geografische locatie en het klimaat op de plek waar het is gemaakt. 

Vooral notenoliën worden geassocieerd met een hoog waterverbruik. Neem amandelolie: om 1 kilo amandelolie te produceren is maarliefst 16,000 liter water nodig. Het verkrijgen van synthetische ingrediënten en het produceren van het eindproduct kan ook veel water kosten. Ook factoren zoals het reinigen en het koelen van de productiemachines kost veel water. Als je al deze factoren bij elkaar optelt, leer je dat niet elke solide skincare bar per sé op een ecologisch verantwoorde manier is geproduceerd.

 

 


Solide cosmetica hebben veel meer voordelen dan alleen het besparen van water. De formules zijn veel geconcentreerder dan hun vloeibare tegenhangers. Dit betekent dat je per keer een veel kleinere hoeveelheid nodig hebt en dat ze dus meestal veel langer meegaan. Als je een skincare bar aanschaft, hoef je misschien wel maandenlang niet na te denken over het kopen van een nieuwe. Solide cosmetica neemt ook veel minder ruimte in. Daardoor veroorzaken ze minder schadelijke uitstoot tijdens het transport en behoeven ze minder opslagcapaciteit. Stel je eens voor, al het gewicht dat je kunt besparen op shampoo, wat grotendeels uit water bestaat. Je kunt je shampoo bar simpelweg vermengen met lokaal geproduceerd water als je het thuis gebruikt. 

Een ander voordeel is de verpakking. Solide blokken hebben niet per se een plasic omhulsel nodig. Het product is droog, dus het gaat niet snel lekken en zal ook niet uitdrogen. Vaak is papier voldoende, en soms is er niet eens verpakking nodig (zolang je het op een droge, donkere plaats bewaart). Poeder kan wel vocht aanttrekken. Daarom zijn poeder-cosmetica vaak wel luchtdicht verpakt met behulp van plastic. Maar zelfs als solide cosmetica in plastic zit verpakt, zorgt de kleinere omvang voor minder plastic-verbruik. Het verminderen van plasticafval is een belangrijke stap in het verbeteren van het milieu en het terugdringen van de vervuiling van de planeet. Maar de lijst van voordelen gaat door. Doordat de afwezigheid van water bij solide cosmetica, kunnen deze skincare bars vaak gebruikt worden met minder of zelfs geen conserveermiddelen of schadelijke bestanddelen. 

 

Solid cosmetics

 

Helaas kleven er ook nadelen aan solide cosmetica. Het is dus niet allemaal maar rozengeur en maneschijn, dus ik besteed ook wat aandacht aan de uitdagingen rondom solide cosmetica en skincare bars. Ten eerste zijn zeer geconcentreerde formules kwetsbaarder voor verspilling en overdosering. Gebruik dus niet meer dan je echt nodig hebt. Ten tweede kan de applicatie van sommige producten door sommigen als minder hygiënisch worden ervaren. Skincare bars komen nou eenmaal in aanraking met hun omgeving omdat ze meestal niet in plastic worden verpakt. Daarnaast zijn de meeste solide producten (denk aan poeder-deodorant) ontworpen om met de vingers aan te brengen. Maar dat geldt ook voor veel traditionele skincare producten. Gelukkig gaan de twijfels rondomhygiëne niet op bij poeders.

Skincare bars zijn minder prettig om te delen. Thuis is dat misschien niet zo’n groot probleem, maar voor schoonheidssalons zijn beauty bars misschien niet de optimale keus. Daarnaast is de rijke compositie van lotion bars minder passend voor warm weer of voor mensen met een vette huid. Deze situaties vragen doorgaans om een wat lichtere textuur. Tenslotte is het nog steeds lastig om vochtinbrengende/hydraterende componenten in solide formules te verwerken. Maar ik durf te wedden dat de toekomst nog veel zal brengen op het gebied van innovatie!

 

The Vegan Glow Hair Care

The Vegan Glow Original Shampoo Bar & Conditioner Bar

De solide haarverzorging van The Vegan Glow zorgt voor je haar én voor de planeet. Krijg meer volume, glans en voed je haar op een natuurlijke, veilig een efficiënte manier. Camellia olie zuivert de hoofdhuid, stimuleert haargroei en houdt je haar gezond. Je haar voelt zacht en is weer helemaal handelbaar.

 

 

Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Cleansing Bar

Some By Mi AHA BHA PHA 30 Days Miracle Cleansing Bar

Deze exfoliërende cleansing bar zorgt met ieder gebruik voor een gladde, bevochtigde huid. AHA verwijdert dode huidcellen op het huidoppervlak en BHA reinigt de poriën. BHA voorkomt vochtverlies en hydrateert. Deze cleansing bar is geschikt voor alle huidtypes - zelfs de meest gevoelige.

 

 

COSRX Pure Fit Cica Powder

COSRX Pure Fit Cica Powder

Mix dit multifunctionele poeder met allerlei skincare producten! Zo kan je de kalmerende eigenschappen combineren met je favoriete producten. 

 

By Wishtend Green Tea & Enzyme Powder

By Wishtend Green Tea & Enzyme Powder

Deze milde cleanser reguleert de talgproductie en zorgt voor een gladde, gehydrateerde huid. De milde formule met baking soda, reinigingsstoffen van kokosnoot en enzymen reinigt en exfolieert de huid effectief. Het poeder heeft een heerlijke groene thee-geur. Geschikt voor alle huidtypes, ook de gevoelige huid.

 

Als iemand die zelf veel solide cosmetica gebruikt hoop ik van harte dat er in de toekomst meer watervrije skincare op de markt komt. Moisturizers en andere specifieke treatments zijn misschien nog niet beschikbaar in watervrije vorm, maar er is al veel keus als het gaat om watervrije cosmetica om het gezicht en het haar te reinigen. Onderzoek naar nieuwe solide opties zal vast door blijven gaan. Vooral omdat de noodzaak om zuinig op onze planeet te zijn steeds zichtbaarder wordt. Beauty bars, skincare bars en andere solide opties dragen bij aan een positieve verandering en meer bewustzijn onder consumenten.

Kwesties zoals watertekorten, plasticvervuiling, CO2-uitstoot en ruimtegebrek zullen door de groeiende wereldbevolking en toenemende globalisatie alleen maar heviger worden. Ik geloof oprecht dat solide cosmetica in de toekomst steeds meer vloeibare cosmetica zal vervangen. Zelfs als we op water gebaseerde formules niet volledig kunnen vervangen, is het waardevol om te vermijden dat producten onnodig worden aangelengd met water. In veel gevallen kunnen we producten compacter produceren zodat we op transport kunnen besparen en deze thuis aanlengen met water. Koreaanse skincare is zeker een pionier op het gebied van intensieve en effectieve formules. Sommige K-beauty producten zijn zo geconcentreerd dat je maar een paar druppels per applicatie nodig hebt. 

 

 

Of je nou solide skincare gebruikt of voor vloeibare formules gaat: het is belangrijk om je producten efficiënt te gebruiken en zo weinig mogelijk te verspillen. Gebruik niet meer dan je nodig hebt en behandel je producten met zorg, zodat ze niet uitdrogen, bederven of anderszins onbruikbaar worden. Het helpt ook om op je eigen waterverbruik te letten. We houden allemaal van een lange hete douche, of niet? Misschien kun je zo nu en dan de kraan een minuutje eerder uitzetten. Sta eens stil bij hoeveel water er per seconde in het putje verdwijnt. Dat is een stuk meer dan de inhoud van een fles shampoo.

Wees eerlijk naar jezelf en staar je niet blind op hoeveel invloed je hebt. Maar onthoud dat alle kleine beetjes écht helpen! :)

 

 

 HOT TIP

 Zo doe je nóg langer met je shower bars:

Je voegt water toe aan je shampoo bar, cleansing bar of body wash bar. Zo ontstaat er een schuim waarmee je de ingrediënten aan de huid overdraagt. Ik merkte dat ik toch nog best veel verspilde van mijn bars op het moment dat ze vers van de winkel kwamen. Veel van het product belandde op mijn handen. Door de hele bar nat te maken verspilde ik alleen maar meer. Dus ik begon mijn bars in twee of meer stukken te breken. Zachtere bars breek je makkelijk met de hand, maar soms is het nodig om ze met een keukenmes doormidden te snijden. Zo krijg ik verschillende losse blokken die ik kan bewaren totdat het hun beurt is. Nu doe ik nog langer met mijn skincare bars!

 

Gebruik jij shampoo bars, cleansing poeders of andere cosmetica zonder water? Laat ons weten welke je gebruikt, of waarom juist niet!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
LW maakt gebruik van cookies om winkelervaring van bezoekers te verbeteren. Middels de verzamelde data kunnen wij de website verder optimaliseren om een optimale gebruikerservaring te garanderen. Accepteert u de cookies? Ja, ik wil een goed werkende siteNee, zonder cookie is primaMeer over cookies »