• Lorem ipsum

Vitamine E in huidverzorging

3 Nov 2017
door S. Safa

Niet lang geleden schreef ik een post over vitamine C. Hierin kon je lezen hoe vitamine C en E elkaars werkzaamheid kunnen versterken, en ik beloofde om een aparte post over vitamine E te plaatsen. Hier is hij dan! Vandaag bespreken we (topisch) gebruik van vitamine E en de voordelen daarvan in huidverzorging!

(Lees alsjeblieft de post over vitamine C voordat je deze post leest!)

Vitamine E is een antioxidant, net zoals vitamine C. Vitamine E is van nature geen enkelvoudige verbinding, maar twee klassen van in vet oplosbare moleculen die gelijksoortige structuren hebben en uit een familie van acht verbindingen bestaan;

-4 tocopherols (α-, β-, γ-, and δ-tocopherol)
-4 tocotrienols (α-, β-, γ-, and δ-tocotrienol)

In huidverzorging zijn de meest voorkomende vormen als volgt; d-alpha-tocopherol, d-alpha-tocopherol acetaat, dl-alpha tocopherol, en dl-alpha tocopherol acetaat. Hier geeft ‘d’ aan dat de verbinding een natuurlijke oorsprong heeft, en dl geeft aan dat de verbinding een synthetische oorsprong heeft. Ze hebben allen een antioxiderende werking, maar de natuurlijke variant lijkt volgens onderzoek effectiever te zijn. 

Vitamine E van nature in de huid

Vitamine E is van nature aanwezig in de huid. Nadat het is ingenomen, bouwt vitamine E zich op in de talgklieren en wordt daarna via talg aan de huid overgedragen, waar het zijn antioxiderende werking krijgt. Omdat de werking van vitamine E afhankelijk is van talg, zijn de vitamine E-niveaus hoger bij mensen met een vet huidtype. Zoals bij alle antioxidanten is het zo dat blootstelling aan zonlicht en lucht de vitamine E snel destabiliseren en de vitamine E-levels degraderen. Deze niveaus kunnen worden aangevuld met topische applicatie van vitamine E.

Effecten van vitamine E; UVR-schade

Net zoals vitamine C, voorkomt vitamine E schade die veroorzaakt wordt door ultraviolette straling (UVR). Dit komt doordat vitamine E vrije radicalen neutraliseert. Maar anders dan vitamine C, heeft vitamine E ook een werking die lijkt op een zonnefilter. Vitamine E neutraliseert niet alleen vrije radicalen, het blokkeert ook de vorming van vrije radicalen door UV-stralen te absorberen. Gooi je zonnebrandcrème nog maar niet weg, want deze activiteit van vitamine E beperkt zich tot de lagere golflengtes van het UVB-spectrum, dus vitamine E kan conventionele zonnebrandcrèmes niet vervangen. 

Vitamine E; overige effecten

Een paar onderzoeken hebben aangetoond dat vitamine E een bepaalde anti-inflammatoire en wondhelende werking heeft. Maar er is meer onderzoek nodig om te bevestigen dat deze effecten significant zijn, en indien dat zo is, wat de exacte mechanismes zijn die deze effecten bewerkstelligen. Voorlopig zijn de voordelen van vitamine E in huidverzorging met name toe te schrijven aan de beschermende werking tegen de zon.

Topisch aanbrengen van vitamine E

Doorgaans zijn de concentraties van vitamine E tussen de 0.1% - 1.0%, en dat zijn doseringen die over het algemeen als veilig en effectief worden gezien. Er zijn ook hogere concentraties α-tocopherol in huidverzorgingsproducten gebruikt, zonder bijwerkingen. Omdat vitamine E instabiel is, zal na blootstelling aan UV-licht het grootste deel van de op de huid aangebrachte vitamine E vernietigd worden. Het goede nieuws is dat gedestabiliseerde vitamine E 'gerestabiliseerd' kan worden, en zijn werkzaamheid zo terug kan krijgen. Vitamine C regenereert vitamine E en vice versa: vitamine E regenereert gedestabiliseerde vitamine C. Daarom verwees ik naar de post over vitamine C, toen ik zei dat vitamine C en E de werking van elkaar in stand houden. Producten die zowel vitamine E als C bevatten, zijn aantoonbaar een stuk effectiever dan de afzonderlijke vitaminen op zich. Ze verminderen aantoonbaar de hoeveelheid van door UV beschadigde huidcellen, verminderen DNA-schade, remmen erythema (roodheid van de huid) en verminderen huidpigmentatie na blootstelling aan UV-blootstelling. 

Hoe gebruik je vitamine E?

Gebruik alleen producten die verpakt zijn in een verpakking die beschermt tegen lucht en licht. Vitamine E kun je veilig dagelijks gebruiken, opzichzelfstaand of in combinatie met andere topische anti-age-ingrediënten zoals zonnebrandcrème, retinol, AHA's, en andere antioxidanten zoals vitamine C en Q10. Let er wel op of je huid deze combinaties tolereert. Omdat vitamine E werkt als een 'zonnefilter', kan je het gedurende de dag gebruiken. Er zijn zelfs veel zonnebrandcrèmes geformuleerd met vitamine E om de beschermingsgraad tegen de zon te vermeerderen. Je kunt vitamine E ook prima 's nachts gebruiken als een serum voor de nacht.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter