• Lorem ipsum

Je huidtype bepalen

24 Jan 2018
door S. Safa

De eerste en belangrijkste stap in je huidverzorgingsroutine is bepalen welk huidtype je hebt. Als je weet wat voor huidtype je hebt, kun je een routine uitstippelen die het beste voor jou werkt. Op deze manier weet je zeker dat je voor producten kiest die je huid in balans houden, en je huid er gezond en stralend uit laten zien. Vandaag zal ik je helpen om erachter te komen welk huidtype je hebt, zodat je voortaan zeker weet dat je voor producten gaat die perfect zijn voor jou.


Je huidtype bepalen: the 'bare face'-methode

Er zijn grofweg vier verschillende huidtypes. Normaal, droog, gecombineerd en vet. Het lijkt misschien of er een vaste groep is waar jouw huid bij hoort, maar zo zit het niet helemaal. Je kunt huidtypen eerder zien als een spectrum, en jouw huid neemt een plek in op dat spectrum. Je kunt een huid hebben die aan de droge kant van de droge huid zit, of een huid die aan de wat vettere kant van de vette huid zit. Je huidtype kan door de jaren heen veranderen, en soms ook zelfs gedurende de seizoenen. Er is een hele eenvoudige tool om erachter te komen wat jouw huidige huidtype is. Die werkt zo:

1. Reinig je huid met een milde cleanser.
2. Breng geen product aan op je huid. Geen toner, geen serum, geen moisturizer, niks. 
3. Wacht een uur.
4. Onderzoek tenslotte hoe je huid eruitziet en voelt.

Als je huid droog en trekkerig voelt, heb je waarschijnlijk een droge huid. Als je ziet dat je voorhoofd, neus en kin glimmen, is de kans groot dat je een gecombineerde huid hebt. Glimmen je wangen, plus je voorhoofd, neus en kin, dan heb je waarschijnlijk een vette huid. Is geen van deze dingen aan de hand, dan heb je een normale huid. 

Huidtypes


Droge huid
De droge huid voelt strak en raakt door de dag heen uitgedroogd, en vaak is er ook sprake van schilfering en rode plekjes. Een droge huid is meestal een kwestie van genen, maar het kan ook komen door het klimaat, je leefstijl, je dieet of eventuele hormonale schommelingen. Om uitdroging te voorkomen, is het belangrijk dat je de hele dag door genoeg water drinkt. Vermijd ook vochtafdrijvende middelen zoals alcohol en cafeïne. 

Als je een droge huid hebt, zorg er dan voor dat je een goede, milde exfoliant in je skincare-routine verwerkt. Accumulatie van dode huidcellen vormt anders een extra laag op je huid, en die laag zorgt ervoor dat serums en treatments minder goed in je huid worden opgenomen. Kies een moisturizer die rijk is aan bevochtigingsmiddelen zoals glycerine en hyaluronzuur, om de vochtgraad van je huid op peil te houden. Ga bij voorkeur voor product met een rijke, verzachtende textuur die je huid zacht houdt en hydratatie insluit. Je huid zal het meeste baat hebben bij rijke, voedende producten die de beschermende barrière van je huid onderhouden en vochtverlies compenseren en tegengaan. 

Vette huid
Een vette huid is het gevolg van overactieve talgklieren die overmatige hoeveelheden olie produceren. Mensen met een vette huid hebben meestal last van glimmende plekken, onzuiverheden en erg zichtbare poriën. Een vette huid hebben is net zoals alle huidtypes meestal een kwestie van genen, maar sommige invloeden van buitenaf kunnen ook een rol spelen: weersomstandigheden, seizoenen en hormonen, om er een paar te noemen. Een vet huidtype is niet per se slecht nieuws. Mensen met een vettere huid zijn minder vatbaar voor rimpels en andere tekenen van huidveroudering, omdat de olie helpt om vocht vast te houden. Het nadeel van een vet huidtype is dat dit huidtype veel vatbaarder is voor verstopte poriën, mee-eters, en de opbouw van dode huidcellen. Een vette huid kan een wat grover oppervlak hebben, en verstopte, zichtbare poriën komen ook veel voor. Dit huidtype is ook vatbaarder voor postinflammatoire hyperpigmentatie. 

Om verstopte poriën te voorkomen, is het raadzaam om chemische exfolianten te gebruiken om de celvernieuwing aan te sporen. Dit helpt ook bij het vervagen van donkere plekjes, omdat het je huid als het ware 'polijst' en zo de nieuwere, egalere huid tevoorschijn te laat komen. Een milde fysieke exfoliant kan de textuur en de teint van je huid verbeteren. De vette huid heeft ook behoefte aan hydratatie, maar het is wel zo dat vette huidtypes meer baat hebben bij lichte, gel-achtige moisturizers. Rijkere, dikke crèmes kunnen je poriën nóg meer verstoppen, en je huid nóg meer laten glimmen. 

Gecombineerde huid
De naam zegt het al: de gecombineerde huid is een huidtype dat zich kenmerkt door zowel droge en vette delen in het gezicht. Meestal is de T-zone vettig, dus het voorhoofd, de neus en de kin. De rest is droog. De vette delen kunnen onzuiverheden en grote poriën hebben, en de droge delen kunnen last hebben van schilfers en roodheid. 

Voor de gecombineerde huid is het belangrijk dat je de afzonderlijke delen van je gezicht op de juiste manier aanpakt. Behandel de wat vettere delen volgens de aanpak van de vette huid, en let bij de droge delen op de valkuilen voor de droge huid. Exfoliëren is niet echt een issue, aangezien zowel de droge huid als de vette huid baat hebben bij regelmatig exfoliëren. Wat wel een beetje tricky kan zijn, is het kiezen van een geschikte moisturizer. Het komt vaak voor dat cosmeticabedrijven hun moisturizer aanprijzen als product dat geschikt is voor alle huidtypes, en meestal kun je deze aanbeveling ook wel volgen. Merk je echter dat een product perfect is voor je T-zone, maar niet vochtinbrengend genoeg is voor de rest van je gezicht, dan kun je overwegen om twee moisturizers te kiezen: een rijkere, voedende crème voor je wangen, en een lichtere gel-formule voor de rest van je gezicht. 

Normale huid
De normale huid is niet te droog en niet te vet; het is perfect in balans. De huid voelt niet trekkerig, glimt niet, en neigt ook niet naar roodheid. De teint is min of meer egaal, en de textuur is regelmatig, zonder imperfecties. De poriën zijn amper zichtbaar.

Dagelijks gebruik van een milde exfoliant houdt de huid op je T-zone en je wangen in het gareel. Kies een moisturizer die niet té rijk is, maar je huid van voldoende hydratatie voorziet, zodat je de balans behoudt. 


Gevoelige huid
Een gevoelige huid is geen opzichzelfstaand huidtype. Je kan een vette gevoelige huid hebben, maar ook een droge gevoelige huid. Er is geen dermatologische term voor het hebben van een gevoelige huid. De term wordt meestal gebruikt voor een huid die snel last heeft van uitslag, en jeuk, rode vlekken en irritatie krijgt als reactie op bestanddelen in producten of bij bepaald weer. Een gevoelige huid is geen aandoening, maar een huidaandoening kan je huid wel gevoelig maken. Het kan een behoorlijke uitdaging zijn om voor een gevoelige huid te zorgen. Het kan veel tijd in beslag nemen om erachter te komen op welke ingrediënten je huid slecht reageert. Het kan heel erg helpen om niet meer dan één nieuw product tegelijk aan je routine toe te voegen. Dit geldt niet alleen voor skincare, maar ook voor makeup en andere cosmetica. Voordat je een nieuw product op je gezicht aanbrengt, kun je het beter eerst testen op een stukje huid op de binnenkant van je onderarm. Als de huid op je onderarm geen tekenen van irritatie vertoont, kun je het waarschijnlijk veilig op je gezicht gebruiken. 

Conclusie

Graag herhaal ik wat ik aan het begin van deze post ook al zei: je huidtype staat niet totaal vast, het kan variëren. De behoeften van onze huid veranderen gedurende in de loop van de tijd, en het is belangrijk dat we regelmatig onze huid onderzoeken om te kijken of er iets is veranderd en of onze routine aanpassingen nodig heeft. In de loop van de volgende weken wil ik graag meer vertellen over ieder huidtype, welke producten je het best kunt kiezen en welke je juist beter kan mijden. 

Tot volgende week!

XXX- Soha

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter