• Lorem ipsum

Voed & bescherm je huid met duindoorn

12 Sep 2020
door O. Ten

Hoi Wonderlanders!

De blog post van deze week is een voortzetting van de serie waarin we interessante ingrediënten uitvoerig bespreken. Onze protagonist van vandaag is een mysterieuze oranje bes genaamd duindoorn. Hoewel duindoorn al vele jaren meegaat, weten jullie misschien nog niet alle geheimen die achter duindoorn schuilgaan... 

Aangezien ik ben opgegroeid in een van de mooiste natuurgebieden van het Verre Oosten, had ik het voorrecht om vroeg in mijn leven al kennis te maken met duindoorn. Mijn moeder maakte vaak ambachtelijke duindoornjam - met stip een van de lekkerste dingen die ik ooit in mijn leven heb geproefd. Duindoorn smaakt zuur en zoet tegelijkertijd, en heeft een rijke geur die het ook erg geschikt maakt voor een lekker winterse pot thee. Ik heb heel veel warme herinneringen als ik terugdenk aan deze wilde bes, maar genoeg over mij. ;) Laten we duindoorn wat nader ontdekken, om erachter te komen wat het tot zo'n krachtig ingrediënt maakt in huidverzorging. 

Wat is duindoorn?

Duindoorn is een struiksoort die voorkomt in Europa en Azië. In Europa vind je de plant met name in de buurt van de zee, en in Azië zie je hem met name in droge, woestijnachtige gebieden. Duindoorn is een taaie plant; in de landbouw wordt het gebruikt om de conditie van droge grond verbeteren en vruchtbaarder te maken voor andere plantensoorten. Het is een plant die het op de barre grond heel goed doet, en je komt er moeilijk vanaf!

Wat opvallend is aan de plant is dat de verschillende onderdelen voor allerlei doeleinden worden gebruikt: de bladeren, vruchten, zaden en bloemen worden gebruikt voor zowel voeding, medicijnen als cosmetica. Zowel de Europese als de Aziatische culturen gebruiken al jarenlang op allerlei manieren de verschillende onderdelen van de duindoorn-plant. De oude Grieken gebruikten de bes als voer voor hun paarden, omdat het gewichtstoename en een glanzende vacht zou bevorderen. Hier heeft duindoorn zijn naam in het Latijn aan te danken: 'Hippophae', wat 'glanzend paard' betekent. 
Wat kan duindoorn voor mijn huid betekenen?

Duindoorn heeft een complexe structuur en bevat heel veel voedingsstoffen. We richten ons nu even op de bestanddelen in de olie die van de vruchten wordt gemaakt. Duindoorn-olie is rijk aan vitamine E, phytosterolen en essentiële vetzuren. Vitamine E houdt je huid vol en stevig, onderhoudt een gezonde huidconditie en vermindert de schadelijke effecten van UV-straling. Carotenoïden werken als antioxidant en helpen de huid tegen zonneschade te beschermen. Ook verstevigen en verhelderen ze de huid, voor een gezonde en stralende teint. 

Andere interessante bestanddelen in duindoorn zijn phytosterolen. Phytosterolen zijn cholesterol-achtige moleculen die je in veel groente, noten en zaden terugvindt. Ze zijn echter het tegenovergestelde van cholesterol: phytosterolen helpen je cholesterol juist verlagen, omdat ze als het ware de strijd aangaan met cholesterol om wie het snelst door het spijsverteringssysteem kan worden opgenomen. Phytosterolen helpen ook bij het voorkomen van diverse soorten kanker door de hoge concentraties antioxidanten, wat met name goed is als het gaat om de gezondheid van de huid. Als laatste, en als meest relevant voor deze blog, is dat is aangetoond dat phytosterolen de aanmaak van collageen stimuleren en het afnemen van de collageenproductie door veroudering en blootstelling aan de zon tegengaan. 

Last but not least: de essentiële vetzuren in duindoorn heten niet voor niks essentieel. Studies hebben aangetoond dat een tekort aan deze stoffen kan leiden tot vochtverlies van de huid, schilfering en droogheid. Het herhaaldelijk aanbrengen van essentiële vetzuren aan de huid, plus ze in je dieet verwerken, kan deze effecten tegengaan. 

Je kunt dus stellen dat duindoorn helpt om een gezonde, gehydrateerde huid te krijgen, en deze tegen zonneschade te beschermen. Dit verklaart ook waarom Russische kosmonauten een crème met duindoorn gebruikten om zichzelf tegen kosmische straling te beschermen!

Little Wonderland duindoorn favorieten

Ben je na het lezen van deze blog benieuwd naar producten met duindoorn? Geen zorgen, hieronder een selectie met onze favoriete producten met duindoorn, om je huid te helpen herstellen, kalmeren en voeden!

Aromatica Lively Vita Glow Sleeping MaskPurito Sea Buckthorn Vital 70 Cream
  
By Wishtrend Vitamin 75 Maximizing CreamPetitfée Oil Blossom Lip Mask Sea Buckthorn Oil


Tot de volgende keer,

LW Team xxx

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter