• Lorem ipsum

Retinoïden: de redding van mijn huid

18 Dec 2017
door S. Safa

Vandaag bespreek ik het wondermiddel dat me enorm heeft geholpen met mijn problematische huid. Ik heb het al vaker laten vallen in andere blogposts, maar ik heb dus last van een hele vette huid. Als je ook een vette huid hebt, zal je het wel herkennen: voor 12 uur 's middags al een glimmend gezicht, constant nieuwe puistjes die hun lelijke gezicht laten zien, en natuurlijk grote poriën en mee-eters.

Bovendien heb ik een olijfkleurige huid, waardoor ik snel last heb van littekenvorming. Mijn puistjes verdwenen wel, maar ze lieten altijd een donker vlekje achter (postinflammatoire hyperpigmentatie) die je tot wel een jaar bleef zien. De bruine vlekjes en de bobbeltjes gingen maar niet weg en verpestten hoe mijn huid eruit zag. Totdat ik retinoïden begon te gebruiken. Vandaag de dag, nu ik ongeveer een jaar lang retinoïden gebruik, heb ik geen last meer van vlekjes en onzuiverheden (naast de gigantische hoeveelheden talg die ik nog steeds produceer -.-). Ik heb geen vlekjes meer, geen onzuiverheden, en mijn huid voelt gladder en egaler dan ooit. 

Ik ben zo zo zo blij met de resultaten en daarom wil ik een post schrijven waarin ik je alles vertel over retinoïden. Ik zou het zelf zeker op prijs hebben gesteld als iemand me eerder over retinoïden had verteld, dus ik hoop dat deze post nuttig is voor anderen die met vergelijkbare huidproblemen kampen. 

Wat zijn retinoïden?

Retinoïden zijn een groep vitamine A-afgeleiden die helpen tegen verstopte poriën, de aanmaak van collageen stimuleren, en het proces van celvernieuwing versnellen waardoor je huid een gelijkmatige, egale teint krijgt. Al veertig jaar worden retinoïden gebruikt om acne te bestrijden en rimpels te verminderen. Er zijn op dit moment drie soorten retinoïden op recept verkrijgbaar, waaronder Tretinoin, Tazarotene, en Adapalene. Ze laten alledrie indrukwekkende effecten zien. Tazarotene is het sterkst en daardoor ook potentieel het meest irriterend, en Adapalene is het meest mild en daardoor ook wat minder effectief. Ik gebruikte zelf Tretinoin, maar daarover later meer. 

Er is één vorm van retinoïde die in zelfzorgcosmetica verkrijgbaar is, en dat is retinol. Retinol komt veel voor in kwalitatief hoogstaande huidverzorgingsproducten, en komt dan meestal voor in concentraties tussen de 0.05% en 1%. Retinol op zichzelf is inactief, in tegenstelling tot de retinoïden die je op recept kan krijgen. Retinol moet nadat het op de huid is aangebracht door huideigen enzymen worden omgezet in retinoïdezuur. Dit proces van het omzetten van retinol in retinoïnezuur kan meerdere weken duren, en hierdoor id retinol ongeveer 100 keer minder effectief dan retinoïden die alleen op recept te krijgen zijn. Het kan wel drie tot zes maanden duren voordat producten met retinol een zichtbaar verschil maken, terwijl retinoïden hier maar enkele weken voor nodig hebben.

Hoe werken retinoïden?

Hoe kan het precies dat retinoïden tegen zoveel huidproblemen werken? Retinoïden hebben op meerdere niveaus een gunstige uitwerking op de huid.

1. Retinoïden zorgen ervoor dat de huidcellen zich sneller vernieuwen. Oude cellen worden verwijderd, en stimuleren zo de groei van nieuwe cellen. Dit leidt tot een gladdere huidtextuur, het vermindert verkleuringen zoals donkere vlekjes, en het laat poriën kleiner lijken. 

2. Retinoïden hebben aantoonbaar ontstekingsremmende effecten, en verminderen acne doordat ze voorkomen dat dode huidcellen de poriën verstoppen. 

3. En tenslotte zorgen retinoïden ervoor dat je huidlagen dikker worden. Ze stimuleren de aanmaak van collageen en zorgen ervoor verstevigd bindweefsel. Hierdoor lijkt de huid steviger en worden lijntjes en rimpels minder.

 


Bron: http://amaci-health.blogspot.nl 

Het effect van retinoïden is dus tweeledig; het stimuleert celvernieuwing en verstevigt tegelijkertijd de huid. Dat maakt retinoïden de gouden standaard voor het verbeteren van je huid. Dat is de reden dat bijna elke dermatoloog in de wereld een grote voorstander is van het gebruik ervan! 

Welke vorm van retinoïde is het beste?

Hoewel retinoïden die je op recept kunt krijgen veel sterker en effectiever zijn, heeft niet iedereen ze nodig. Sommige mensen zien bij alleen het toevoegen van retinol aan hun skincareroutine al hele mooie resultaten. Sommige mensen hebben misschien wat ernstigere klachten, en moeten hun dermatoloog raadplegen voor een sterkere vorm van retinoïde op recept.
Het type retinoïde en de concentratie en de sterkte die voor jou het beste is, hangt af van:
- Je huidtype
- De conditie van je huid
- Je leeftijd
- Je huidprobleem (sommige retinoïden werken beter tegen huidveroudering, en anderen zijn weer beter in de strijd tegen acne)
- Je tolerantie (retinoïden kunnen heel irriterend werken, niet elke huid kan er tegen)

Overleg met je arts/dermatoloog welke optie het beste bij jouw huid past.

Hoe gebruik je retinoïden en waar moet je rekening mee houden?

Stel je voor, je hebt besloten dat je retinoïden aan je skincareroutine wilt toevoegen. Dit zijn een paar dingen waar je zeker rekening mee moet houden:

1. Retinoïden zijn gevoelig voor licht. Door zonlicht kan retinoïde inactief worden, dus het is beter om ze 's avonds te gebruiken. 

2. Je huid moet aan retinoïden wennen. Als je meteen begint met het dagelijks gebruik van retinoïde, dan zal je zeker last krijgen van irritatie. Begin met lage doseringen, twee á drie keer per week, en bouw dit dan langzaam op totdat je dagelijks retinoïden kan gebruiken. 

3. Retinoïden vergroten de gevoeligheid van je huid voor de zon, omdat ze de bovenste huidlaag verwijderen. Gebruik dus een SPF als je de zon ingaat. 

4. Houd er rekening mee dat er bijwerkingen kunnen optreden. Retinoïden kunnen je huid uitdrogen en irriterend werken. Ze kunnen leiden tot milde schilfering, roodheid, jeuk en irritatie, wat na een paar weken meestal ophoudt als je huid gewend raakt aan de retinoïde.

Ik sluit deze post af met het delen van mijn eigen ervaring met retinoïden. Mij werd Tretinoin (0.05%) voorgeschreven voor mijn acne en postimflammatoire hyperpigmenatie. Mijn huid is gevoelig, dus je kan je voorstellen hoe mijn huid eruit zag tijdens de eerste weken dat ik Tretinoine gebruikte. Mijn huid werd superrood en geïrriteerd. Het was geen ramp, want ik kon het met een beetje concealer makkelijk verbergen. Erger was de huidschilfering; mijn huid schilferde echt enorm. Mocht je beginnen met retinoïden op recept, dan raad ik je aan om de scrubs en de rijke, volle moisturizers flink in te slaan. Het schilferen hield ongeveer een maand aan, en toen had ik eigenlijk alleen een rode, droge huid, niks waar een beetje moisturizer en een concealer niet tegenop kan. Na ongeveer een jaar ben ik met Tretinoin gestopt, omdat het voelde alsof mijn huid het niet meer nodig had. Mijn huid is niet meer ruw, ik heb geen puistjes meer, en alle donkere vlekjes zijn vervaagd. Ik hou nog wel een tube Tretinoin achter hand voor als ik een puisje krijg, zodat het niet in een litteken verandert.

Ik hoop dat deze post je geholpen heeft! Tot volgende week!


Referenties
Dermatologic Therapy, September 2006, pages 272-279.
Dermatology, May 2014, pages 314–325.

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »