• Lorem ipsum

Wat is retinol?

27 Apr 2019
door Femke

Vandaag bespreken we retinol! Dit ingrediënt heeft mij enorm geholpen met mijn probleemhuid. Ik ben zo blij met de resultaten dat ik graag had gewild dat ik eerder over retinol had geleerd. Hopelijk is deze post dus nuttig voor andere mensen met huidproblemen! Ik leg uit wat retinol is, waar het allemaal tegen helpt en hoe je het moet gebruiken. 

Wat is retinol?

We duiken er meteen in: Retinol klinkt heel boeiend, maar wat is het precies? Retinol is afgeleid van vitamine A. Het stimuleert de aanmaak van collageen en stimuleert het proces van celvernieuwing, waardoor je een gelijkmatige, egale huid krijgt. Retinol is familie van een brede groep retinoïden die al veertig jaar worden gebruikt om acne te bestrijden. Sterkere varianten zoals tretinoïne kun je alleen op recept krijgen. Deze middelen zijn het effectiefst maar ook het meest irriterend. 

Er is één vorm van retinoïde die in zelfzorgcosmetica verkrijgbaar is, en dat is retinol. Retinol komt veel voor in kwalitatief hoogstaande huidverzorgingsproducten, en komt dan meestal voor in concentraties tussen de 0.05% en 1%. Retinol op zichzelf is inactief, in tegenstelling tot de retinoïden die je op recept kan krijgen. Retinol moet nadat het op de huid is aangebracht door huideigen enzymen worden omgezet in retinoïdezuur. Dit proces van het omzetten van retinol kan meerdere weken duren, ongeveer drie tot zes maanden. Het is wel het wachten waard, want retinol is een krachtig en goed onderzocht anti-aging ingrediënt in huidverzorging.  

Hoe werkt retinol?

  • Retinol heeft invloed op je huidcellen functioneren. Het zorgt ervoor dat de cellen sneller vernieuwd worden en vervangen worden door nieuwe cellen. Hierdoor versterkt de beschermende bovenlaag van je huid, de epidermis.

  • Als je ouder wordt maak je minder natuurlijk collageen aan wat zorgt voor een stevige, veerkrachtige huid. Daardoor wordt de oudere huid dunner en doffer, krijg je meer rimpels en raakt je huid op andere zichtbare manieren verouderd.

  • Retinol kan helpen om die effecten te verminderen. De epidermis wordt steviger en dikker door deze verhoogde celvernieuwing. Ook stimuleert retinol de productie van hyaluronzuur, waardoor je huid soepel, gehydrateerd en 'plump' blijft.

  • Er wordt meer collageen aangemaakt, en de afbraak van bestaand collageen wordt tegengehouden. Het is dus een zeer effectief anti-aging ingrediënt.


  • Ook vertraagt en vermindert retinol ontstekingsreacties waardoor acne en puistjes ook worden verminderd.

De beste gezichtsverzorging met retinol

Hoe kies je de beste gezichtsverzorging met retinol voor jouw huidtype? Dat ligt aan de conditie van je huid, hoe gevoelig je huid is en wat je graag met retinol wilt bereiken. Omdat retinol een krachtig ingrediënt is en irriterend kan zijn, met name in het begin, kun je het beste kiezen voor een wat lagere concentratie als je een gevoelige huid hebt. Als je gericht bent op anti-aging is het belangrijker dat je langdurig retinol gebruikt dan dat je een hoge concentratie retinol gebruikt. De aanhouder wint. 

Ook je budget is iets om te overwegen. Vroeger zat retinol vooral in duurdere, exclusieve huidverzorging, maar de laatste jaren zie je dat er steeds meer betaalbare skincare producten met retinol op de markt komen. Dit is een goede ontwikkeling, want een goede crème of een serum met retinol hoeft niet per sé ontzettend duur te zijn. De wat exclusievere merken combineren retinol vaker met andere ingrediënten die goed zijn voor de huid. Ze hebben meer tijd en aandacht voor de formule van een retinol-product, hoe het aanvoelt op de huid, enzovoort.

Sommige mensen hebben ernstige klachten, zoals pigmentvlekken, zonneschade of zeer heftige acne. Het kan zijn dat je met retinol alleen niet het beoogde effect bereikt. Neem in dat geval contact op met je dermatoloog, huidarts of huisarts. Deze medische specialisten kunnen je eventueel een sterkere retinoïde op recept voorschrijven. Overleg dus met hen wat het beste bij jouw huid past.

Waar moet je rekening mee houden met retinol?

Je hebt een product met retinol gekocht, voor anti-aging, tegen puistjes of voor een algehele huidverbetering. Het is dan belangrijk om rekening te houden met een aantal zaken. Dus als je begint met retinol, let dan op deze dingen bij het volgen van je nieuwe skincare routine:

  • Retinol is gevoelig voor licht. Je kunt het dus het beste 's avonds gebruiken.

  • Laat je huid wennen aan retinol. Begin met lage doseringen, twee á drie keer per week, en bouw dit langzaam op.

  • Combineer het gebruik van retinol altijd met een zonnebrandcrème. 

  • Kijk uit met andere krachtige actieve ingrediënten zoals chemische exfolianten in hoge percentages of Vitamine C.

Hopelijk weet je nu beter wat retinol is en wat je nodig hebt om op een prettige, effectieve manier met retinol om te gaan. Als je nog vragen hebt over gezichtsverzorging of over een specifiek product, neem dan gerust contact op met onze klantenservice!

Liefs, Team LW

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter