• Lorem ipsum

Koreaanse huidverzorging : Double cleansing (Dubbel reinigen)

16 Oct 2017
door S. Safa

Je hebt inmiddels vast wel gehoord van double cleansing, of dubbel reiningen. Double cleansing is een skincaretechniek die in Zuid Korea en Japan begonnen is, en later is verspreid door Europa en Noord-Amerika. Zoals de naam al laat zien is het een reinigingsroutine die twee stappen heeft. Ik wil vandaag graag uitweiden over deze methode, bespreken voor wie deze techniek het meest geschikt is, en een paar van mijn favoriete cleansingproducten met jullie delen. 

Wat is double cleansing?

Double cleansing is dus een reinigingsroutine met twee stappen. Je hebt twee soorten reinigers nodig: een reiniger op oliebasis om in de eerste stap de basis te verwijderen, en een reiniger op waterbasis om om in de tweede stap je huid helemaal te reinigen.

Stap 1. De basis (zonnebrandcrème, makeup) verwijderen met een reiniger op oliebasis
De eerste stap is gericht op het verwijderen van de basis, zoals makeup en zonnebrandcrème. Reinigers op oliebasis lossen makeup en basale producten een stuk milder en gemakkelijker op dan reinigers op waterbasis. Je kunt iedere soort reiniger op oliebasis voor deze stap gebruiken; een cleansing balm of een cleansing oil. Sommige mensen gebruiken zelfs pure olie zoals kokosolie. Mijn voorkeur gaat uit naar het gebruiken van een moderne cleansing oil boven een pure olie, want pure oliën hebben de neiging om een vettig laagje op de huid achter te laten. Moderne cleansing oils daarentegen bevatten emulgatoren, waardoor water en olie kunnen mengen, waardoor een melkachtige emulsie ontstaat die gemakkelijker af te spoelen is.

Stap 2. De huid reinigen met een reiniger op waterbasis
De tweede stap is gericht op het reinigen van de daadwerkelijke huid. Voor deze stap kun je iedere op water gebaseerde reiniger gebruiken die jouw voorkeur heeft; een gel cleanser, een schuimende cleanser of een cleanser met de textuur van een lotion. Als je er maar voor zorgt dat de reiniger die je gebruikt mild is, en afgestemd is op jouw huidtype.

Voor wie is double cleansing?

Het concept achter double cleansing is om makeup in de eerste stap te verwijderen zodat je de 'weg vrijmaakt' voor de normale cleanser in de tweede stap. Zo ben je zeker van een grondig gereinigde huid op een milde manier. Er bestaan cleansers die allebei de stappen in één keer doen, maar die zijn vaak nogal hardhandig en kunnen je huid uitdrogen en irriteren. Het is een stuk beter om je huid in twee milde stappen te cleansen, dan in één heftige stap.

Double cleansing is niet voor iedereen noodzakelijk. Als je niet zoveel dekkende makeup of zonnebrandcrème draagt, is het niet nodig om die tweede stap te gebruiken. Maar als je iemand bent die wel graag een full face draagt en/of veel zonnebrandcrème gebruikt, dan zou je huid veel baat kunnen hebben bij double cleansing. Het is een handige methode om je huid op een milde manier goed te reinigen. Double cleansing is ook geschikt voor mensen met een vetter huidtype, die merken dat milde cleansers overtollig talg niet goed verwijderen, maar waarbij sterkere cleansers de huid strak en droog laten aanvoelen. Met double cleansing kan je overtollig talg doeltreffend verwijderen, en vervolgens een milde cleanser gebruiken. Zo blijft je huid goed gereinigd, maar tast je de gezonde vochtbarrière van je huid niet aan. 

 
 


Hoe werkt double cleansing?

Aangezien double cleansing voornamelijk makeup en zonnebrandcrème verwijdert, is het beter om het 's avonds te doen, als er ook daadwerkelijk makeup en zonnebrandcrème te verwijderen is. Je kunt echter double cleansen zo vaak als nodig voelt. Het is een milde manier van reinigen, en niet schadelijk voor je huid. 

Zo werkt double cleansing:

1. Verdeel je favoriete reiniger op oliebasis over je handen en wrijf het over je handpalmen. Masseer de olie gedurende 30-60 seconden voorzichtig over je gezicht, en sla je ogen niet over. 
2. Voeg een beetje water toe en blijf zachtjes masseren. Er ontstaat een melkachtige emulsie. 
3. Spoel de cleanser af of verwijder het zachtjes met een nat washandje. 
4. Verdeel je reiniger op waterbasis over je handpalmen en masseer het in je vochtige huid. 
5. Spoel af en dep je huid droog met een schone handdoek. 

 

Welke producten gebruik ik voor double cleansing?

Je kunt elke reiniger op olie- en waterbasis gebruiken die je fijn vindt, als je er maar op let dat je milde cleansers gebruikt die mild zijn en bij je huidtype passen. Zelf gebruik ik voor de eerste stap liever een cleansing balm dan een olie, omdat cleansing balms beter zijn in het verwijderen van oog-makeup, met name waterproof mascara.

Mijn favoriete cleansing balm is Banila Co Clean it Zero Purifying. Het is een prijswinnende hypoallergene cleansing balm die al mijn makeup met gemak verwijdert. Er zijn meerdere versies van deze balm, ik wissel ze af maar ik vind ze allemaal super.

 


Na de eerste stap gebruik ik altijd een hele milde cleanser die voor de gevoelige huid is geformuleerd. Eentje die ik graag gebruik is Klairs Rich Moist Foaming cleanser. Het is een extreem milde cleanser die mijn huid gehydrateerd laat aanvoelen na gebruik. Ik heb oprecht het idee dat dit een van de beste cleansers is die ik ooit heb gebruikt. Hij is wel wat aan de prijzige kant. Een betaalbaarder alternatief is de COSRX Low pH Good Morning Gel Cleanser. Het is een milde cleanser die geen SLS (Sodium Lauryl Sulfate) bevat, en een lage pH-waarde heeft zodat je huid beschermd en in balans blijft.

Ik hoop dat deze informatie nuttig voor je is. Laat ons alsjeblieft weten wat je favoriete cleanser is, en welke je nog in onze webshop mist.

Tot de volgende keer!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter