• Lorem ipsum

Interessante ingrediënten in Koreaanse skincare

11 Dec 2017
door S. Safa

Een groot deel van de charme van Koreaanse huidverzorging, is dat er vaak gebruik wordt gemaakt van bestanddelen die in de Westerse wereld onbekend zijn en soms zelfs vreemd of vies klinken. Ik snap dat sommige Koreaanse productomschrijvingen een beetje apart kunnen klinken voor mensen die niet gewend zijn aan K-skincare. Je gaat je afvragen of het product wonderen gaat verrichten, dat je de nieuwe heilige graal in handen hebt, of dat je gewoon je geld verspild hebt aan een gimmick. Dit is de reden dat ik besloot om de meest voorkomende en populaire skincare-ingrediënten in Korea die in het Westen onbekend zijn voor je op een rij te zetten en te ontleden. De meeste van deze ingrediënten worden ondersteund door een grote hoeveelheid wetenschappelijk onderzoek, maar van sommige stoffen wordt de effectiviteit niet volledig door wetenschappelijk onderzoek bewezen. Hoe dan ook, alle ingrediënten die ik ga noemen zijn geliefd onder de fans van Koreaanse skincare. Lees vooral door!

 

Galactomyces

Galactomyces, aka Galactomyces Fermentfiltraat, is voor vele skincare lovers de heilige graal. Galactomyces is het voornaamste ingrediënt in de beroemde SK-II Essences, en vele goedkopere dupes. 
Dus, wat is het? Galactomyces is een soort schimmel. Het is een gist, en een bijproduct van gefermenteerde sake. De effecten van galactomyces zijn veelvuldig onderzocht en worden gestaafd door wetenschappelijk onderzoek. Galactomyces doet veel goeds voor je huid, zoals:

- Moisturizen: het hydrateert de huid, houdt vocht vast, en verbetert de beschermende barrière van je huid.
- Antioxiderende effecten: het beschermd de huid tegen vrije radicalen en vertraagt het proces van huidveroudering. 
- Gaat onzuiverheden tegen: het vermindert de zichtbaarheid van poriën en werkt tegen mee-eters, en vermindert de talgproductie.
- Verhelderen: het is bewezen dat galactomyces de teint van de huid verheldert.

Het is een van mijn favoriete ingrediënten, en ik raad galactomyces dan ook voor de volle 100% aan. COSRX en Benton hebben hele goede formules met galactomyces in hun assortiment, zoals de Galactomyces 95 Tone Balancing Essence en de Fermentation Eye Cream

 
Propolis

Propolis, of bijenlijm, is een harsachtige substantie die honingbijen aanmaken door speeksel en bijenwas te vermengen met exsudaat van bloemknoppen, vochtstromen uit planten en andere botanische bronnen. Propolis heeft verschillende positieve effecten op de huid, maar het is met name populair door de antibacteriële, antivirale en antischimmeleffecten die het heeft en die ervoor zorgen dat het helpt in de strijd tegen acne en ontstekingen. Het heeft ook een krachtige helende werking, waardoor het de huidtextuur verfijnt en de huid zacht en soepel houdt. Andere voordelen zijn de kalmerende, hydraterende en antioxiderende eigenschappen van propolis. Als je op zoek bent naar voedende en beschermende huidverzorging, probeer dan zeker eens producten met propolis uit. De Propolis Vitamin Eye Cream van iUNIK en de Bee Pollen Renew Ampoule van Missha zijn geformuleerd met hoge doses propolis-extract.

 
Slakkenslijm

Slakkenslijm, ook wel bekend onder de cosmetische naam slakkenslijmfiltraat, is een heel populair ingrediënt in Koreaanse huidverzorging. Slakkenslijmfiltraat bestaat uit meerdere cruciale bestanddelen, zoals collageen, elastine, glycolzuur, hyaluronzuur, proteïne, en antimicrobiële peptiden. Sommigen beweren dat het vele gunstige effecten heeft op de huid, zoals anti-aging, een helende werking, het verminderen van littekens, en antimicrobiële eigenschappen. Het moet gezegd worden dat de daadwerkelijke wetenschap achter de effectiviteit van slakkenslijm niet volledig overtuigend en eenduidig is. In kleine onderzoeken zijn positieve effecten op de huid gezien, maar er zijn geen grootschalige, structurele onderzoeken gedaan naar de voordelen van slakkenslijm, waardoor de meningen van medici over slakkenslijm verdeeld zijn. Toch lijken gebruikers dol te zijn op producten met slakkenlijm; de reacties op slakkenslijm zijn ontzettend positief, dus het zal haast wel iets goed moeten doen. Het lijkt erop dat producten met slakkenslijm de huid uitstekend hydrateren en voeden, en dit is waarschijnlijk te danken aan het hyaluronuur en het glycolzuur dat van nature in slakkenslijmfiltraat voorkomt. 

Dus wat kan je verwachten van slakkenslijm in producten? Zijn ze het waard? Heel eerlijk gezegd: als je verwacht dat slakkenslijm diepe rimpels in je gezicht gaat wegwissen, dan kan je er beter niet voor gaan. Slakkenslijm zal geen diepe rimpels opvullen of je in één klap op een zestienjarige laten lijken. Wat slakkenslijm wél doet, is het verbeteren van je algehele huidtextuur en huidconditie. Als je op zoek bent naar deze uitwerking op je huid, dan is het zeker de moeite waard. Houd hierbij in gedachte dat de effectiviteit van ieder ingrediënt afhankelijk is van de concentratie van dat ingrediënt in de formulering. Dus zoek naar producten met een hoge concentratie slakkenslijm, zoals COSRX, die in hun producten formuleren met een relatief hoge concentratie (92-96%) slakkenslijm en die daardoor waarschijnlijk effectiever zijn. Een voorbeeld is de Advanced Snail 92 All in one Cream, die voor 92% uit slakkenslijm bestaat.
Berkensap

Berkensap is een vloeistof dat direct wordt getapt van de berkenboom. Berkensap is het nieuwe kokoswater. Het is een natuurlijke toner die de huid hydrateert en vochtinbrengende eigenschappen heeft. Berkensap zit ook tjokvol vitamine C, wat je teint verheldert en een gezonde glow geeft. De Oil-Free Ultra-Moisturizing Lotion van COSRX is geformuleerd met berkensap. De lotion kalmeert en hydrateert zonder een vettige laag achter te laten. 


Centella Asiatica

Centella Asiatica, ook wel Centella Asiatica, asiaticosidezuur, hydrocotyl of gotu kola genoemd, is een inheemse plant uit het drasland van Azië. Het groeit in tropische moerasgebieden. Centella is rijk aan antioxidanten, het is een bron van aminozuren en het heeft kalmerende en hydraterende eigenschappen. Centella beschermt de huid tegen milieuschade, oxidatieve stress, het voorkomt vroegtijdige huidveroudering, en het is aangetoond dat Centella in concentraties vanaf 5% al een aanzienlijke verbetering in het vochtgehalte van de huid laat zien. Centella heeft ook ontstekingsremmende eigenschappen. Madecassisch zuur is een van de actieve componenten in Centella-extract. Het onderdrukt ontstekingsreacties en vermindert roodheid en irritatie, wat Centella een perfect ingrediënt voor de gevoelige huid maakt. De Centella Blemish Ampule van COSRX heeft Centella als voornaamste ingrediënt.

Zoethout

Zoethout staat bekend om zijn verhelderende eigenschappen. Zoethout bestaat uit allerlei componenten, maar dit zijn de drie voornaamste die van belang zijn bij het gebruik van zoethout in huidverzorgingsformules:

  • Glabridine is een potente antioxidant met een depigmenterende werking die de huid verheldert. Het blokkeert ook enzymen die voor huidverkleuring zorgen. Glabridine werkt ook kalmerend.
  • Glycyrrhizine blokkeert net als glabridine het enzym dat hyperpigmentatie veroorzaakt. Daarnaast heeft glycyrrhizine ook ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen. Dit is waarom je zoethout vaak terugvindt in producten die bedoeld zijn voor de gevoelige, rode huid.
  • Licochalcone helpt de talgproductie van de huid te reguleren, wat het bruikbaar maakt een routine gericht tegen acne. 
Soms kunnen productomschrijvingen klinken als een truc om je het product te laten kopen, vooral als ze vreemde ingrediënten bevatten die je eerder niet bent tegengekomen. Ik hoop dat deze post de verwarring die over sommige populaire Koreaanse skincare-ingrediënten bestaat, heeft verminderd. Laat gerust een comment achter als je nog vragen hebt omtrent Koreaanse skincare-ingrediënten!

Fijne week nog!

 

Referenties
Journal of the American Academy of Dermatology. March 2010, pages AB54.
Asian Journal of Beauty & Cosmetology. 2014, pages 77-84.

Reacties
Frieda Frieda
4 Mar 2022
Mooi assortiment
Marthe Toledo
4 Aug 2020
Beste Inge,

Dankjewel voor je reactie! We proberen inderdaad een mooi assortiment aan te bieden, dus dan is zo'n compliment heel erg fijn! :)

Vriendelijke groet, Marthe
Inge
4 Aug 2020
ik ben net op deze webshop en dit blog gestuit. <br />
Wat een mooie collectie en zoveel achtergrond informatie! <br />
Mijn complimenten.<br />
Inge
Laat een reactie achter