• Lorem ipsum

Wat je moet weten over Clean Beauty

19 Sep 2020
door M. Toledo

Vroeger had ik nog nooit van cleanbeauty gehoord. Ik was me niet echt bewust van de ingrediënten van de producten die ik dagelijks op mijn huid aanbracht. Parabenen, siliconen, sulfaten? Ik had geen idee. De laatste tijd hoor je overal in de wereld van skin care: clean beauty. Maar wat is clean beauty nou eigenlijk? En is clean beauty beter dan ‘normale’ huidverzorging?

Bij Little Wonderland staan we er 100% achter dat consumenten bewust bezig zijn met hun huidverzorging. Niet voor niks zetten we bij onze producten zover mogelijk de ingrediëntenlijst erbij. Maar wat betekent ‘clean beauty’ eigenlijk? Is clean beauty hetzelfde als natural beauty? Lees verder als je wilt leren wat je volgens ons over clean beauty moet weten, zodat je de beste keuzes kan maken. Voor jezelf, en voor de wereld!

Clean beauty bij Little Wonderland

Bij Little Wonderland noemen we een product in principe ‘clean beauty’ als het vrij is van bestanddelen die consumenten willen vermijden als ze kiezen voor clean beauty. Dit zijn in de regel kunstmatige geurstoffen, minerale olie, parabenen, sulfaten, kunstmatige kleurstoffen en siliconen. 

Clean beauty: wat is het eigenlijk? 

Maar eigenlijk is clean beauty best een onduidelijk begrip. Het is geen wettelijk gereguleerde term, dus iedere cosmetica-producent kan zijn eigen definitie hanteren. Er worden over het algemeen producten mee bedoeld die zorgvuldig en bewust zijn geproduceerd. Maar ook dáarbij is het niet helemaal helder wat er met 'clean beauty' wordt bedoeld. Meestal worden bepaalde synthetische ingrediënten uitgesloten, zoals sulfaten, siliconen en parabenen of synthetisch parfum, en wordt er gekozen voor alternatieven met een natuurlijke oorsprong. 

'Natuurlijk' betekent niet dat een product mild is, of niet schadelijk kan zijn. Er komen in de natuur genoeg stoffen voor die toxisch en irriterend zijn. Tegelijkertijd zijn er een heleboel 'chemische' ingrediënten waarvan de werkzaamheid en de veiligheid door uitvoerig onderzoek en ervaring wereldwijd door dermatologen en huidexperts worden ondersteund. 

Soms is er bij clean beauty bij het formuleren van de producten ook extra aandacht voor het klimaat. De verpakking is dan bijvoorbeeld gemaakt van gerecycled materiaal, of het bedrijf doet moeite om klimaatneutraal te werk te gaan, door bijvoorbeeld bomen te planten. 

Pure cosmetica?

Cosmeticabedrijven zijn in ieder geval dol op allerlei buzzwords zoals natural beauty, clean beauty en pure cosmetica, die goed vallen bij consumenten. Als je bewuste keuzes wilt maken bij het kiezen van je huidverzorging, kun je beter op de volgende keurmerken en begrippen letten: Cruelty free, Natuurlijk, Biologisch en Vegan. Ze zijn verwant aan ‘clean beauty’, maar betekenen iets anders. Het zijn etiketten die een meer heldere betekenis hebben dan 'clean beauty'. Dat betekent meer duidelijkheid voor jou.

  • Cruelty free

Cruelty free cosmetica is niet op dieren getest. Niet voor, tijdens of na het productieproces, en ook niet door derden. Lange tijd waren producten die in China werden verkocht per definitie niet cruelty free, omdat de Chinese overheid alleen producten goedkeurde nadat ze op dieren werden getest. Vanaf 2020 gaat hier verandering in komen, en hoeven cosmetica en verzorgingsproducten niet meer op dieren getest te worden voordat ze op het Chinese vasteland verkocht mogen worden. Goed nieuws voor iedereen die fan is van cruelty free (en wie is dat nou niet?)!

  • Biologisch (ECOCERT/COSMOS) 

Cosmetica die biologisch is komt in aanmerking voor het COSMOS-certificaat van ECOCERT. ECOCERT is een biologische certificeringsorganisatie die wereldwijd opereert. Om het keurmerk van ECOCERT te krijgen, bevat het product tenminste 95% plantaardige ingrediënten en tenminste 10% ingrediënten met een biologische herkomst. Een cosmeticaproduct met een COSMOS-certificaat van ECOCERT moet aan nog meer eisen voldoen. Zo moeten de grondstoffen uit een duurzame bron komen, en mag er geen gebruik gemaakt worden van GMO's (genetisch gemanipuleerde materialen). Bovendien moet de verpakking moet recyclebaar of biologisch afbreekbaar zijn. Vind je het belangrijk dat je cosmetica biologisch is, en voornamelijk natuurlijke ingrediënten bevat, let hier dan op. 

 

  • Natuurlijk (ECOCERT/COSMOS)

ECOCERT heeft ook een speciaal keurmerk voor cosmetica en huidverzorging die zichzelf niet biologisch, maar wél natuurlijk mag noemen. Dit COSMOS keurmerk voor natuurlijke cosmetica houdt in dat tenminste 50% van de ingrediënten een plantaardige (veganistische) oorsprong heeft, en dat minstens 5% van de ingrediënten biologisch is. De eisen rondom het verbod op genetisch gemanipuleerde materialen en de duurzame verpakkingen zijn hetzelfde als bij biologische producten. Dit COSMOS 'Natural Cosmetic'-label kan je dus helpen om cosmetica te herkennen waarbij het label 'natuurlijk' een duidelijke inhoud heeft. 

 

  • Vegan

Een veganistisch product is vrij van ingrediënten met een dierlijke oorsprong, zoals propolis, slakkenslijm-filtraat of dierlijk collageen. Een product kan cruelty free zijn, maar niet veganistisch. Bijvoorbeeld een serum met slakkenslijm dat niet op dieren is getest. Wie zei dat huidverzorging eenvoudig is? ;) Om het allemaal wat makkelijker voor je te maken: bovenstaande logo's zijn de meest voorkomende keurmerken van instanties die waarborgen dat hun producten zowel veganistisch als cruelty free zijn. 

Clean beauty: het klinkt misschien als een hype, maar een bewustere kijk op huidverzorging is wat ons betreft een blijvertje. Hopelijk is de inhoud van deze blog informatief, en niet overweldigend! Als je vragen hebt over een specifiek merk of product, dan staat onze klantenservice voor je klaar. Een stralende dag gewenst!

XXX, Marthe

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter
Door het gebruiken van onze website, ga je akkoord met het gebruik van cookies om onze website te verbeteren. Dit bericht verbergenMeer over cookies »