• Lorem ipsum

Zelfzorg: "Ik ben het niet waard."

15 Mei 2021
door Lonneke

Waar we bij Little Wonderland skincare zien als zelfzorg en dit stimuleren, begrijpen we ook dat dit niet voor iedereen even makkelijk en toegankelijk is. Wanneer je gebukt gaat onder een depressie, last hebt van een burn-out of lijdt aan een eetstoornis, is de kans groot dat dit stukje zelfzorg veel minder vanzelfsprekend is. Misschien dat je dit wel herkent. Dat jouw mentale toestand je tegenhoudt om jezelf verder te ontwikkelen en te verzorgen. En ook voor jou staan wij klaar.

Op vrij jonge leeftijd ontwikkelde ik een eetstoornis, een depressie en een burn-out. Middels deze blog wil ik iets over mijn ervaringen hiermee vertellen en delen wat mij hierbij geholpen heeft, om jou hopelijk te inspireren en motiveren. 

Achteraf gezien bleek mijn eetstoornis een manier om mezelf te straffen, te bekritiseren. Destijds voelde mijn eetstoornis als een veilige optie, iets waar ik altijd op terug kon vallen. Maar echt voor mezelf zorgen zat er niet bij. Bij de kleinste handelingen, zoals tandenpoetsen of mijn haar wassen, voelde ik een enorme weerstand: ik ben het niet waard om voor mezelf te zorgen. Dat kan ik me nu bijna niet meer voorstellen, maar jaren geleden was dit wel de dagelijkse realiteit. 

Deze destructieve ‘ik ben het niet waard’ gedachte werd een overtuiging. En deze overtuiging begon ik meer en meer na te leven en hij kreeg steeds meer vorm. Veel waarden krijg je mee vanuit je opvoeding en je thuissituatie. Op jonge leeftijd leerde ik, door het gemis aan een veilig en stabiel thuis, mezelf wegcijferen. Ik leerde mezelf hierdoor aan dat ik minder waard ben dan een ander. Doordat de gedachte dat anderen belangrijker waren dan ik sterker werd, begon ik het moeilijk te vinden om echt in mezelf te investeren. Ik begon echt te wennen aan het idee dat ik leefde om anderen te dienen. Ik begon het welzijn van anderen te prioriteren boven mijn welzijn, wat leidde tot het idee dat voor mezelf zorgen uit den boze was.Egoïstisch, zo voelde het. Misschien ook wel omdat ik een bepaald verwachtingspatroon had gecreëerd naar mijn omgeving toe en ik zelf ook geen ruimte in durfde te nemen. 

Mede door therapie leerde ik dat ik evenveel waard was dan een ander. Dat ik mijn eigen doel mocht zijn, ongeacht wat mijn omgeving van mij verwachtte. Dat was een moeilijk en zwaar proces, maar door het behapbaar te maken en te werken met subdoelen voelde het steeds meer als iets dat haalbaar kon zijn.

Voor jezelf zorgen is geen eindstation. Het kan iets zijn wat meebeweegt, waar je in kunt groeien. Zelfzorg, waaronder gezichts- en lichaamsverzorging, kan een doel zijn om ergens naar toe te werken. Een middel: iets dat je houvast kan geven. Zeker wanneer het voor jou moeilijk is om echt in te spelen op het stukje aandacht voor jezelf. Het inspelen op actieve behoeftes en het meewegen hierin kenmerkt het proces. Misschien is het ontdekken en echt aangaan van die relatie met jezelf wel iets dat een 'work in progress' is. Iets waar je aan mag blijven sleutelen, zonder dat je ooit het gevoel hebt dat het af moet zijn. Dat je in jezelf mag blijven investeren, ongeacht bovenstaande overtuigingen die soms zo vastgeroest kunnen voelen. Want als er één ding is dat ik heb geleerd van mijn eetstoornis is het wel dat overtuigingen maakbaar kunnen zijn. Dat je zoveel sterker bent dan je tot voorheen had gedacht.

Via deze blog wil ik je laten weten dat dit echt kan veranderen. Ook al voelt het soms zo onmogelijk, onhaalbaar. Het is lastig om hier verandering in te brengen, maar zó krachtig als je het aan durft te gaan. Je bent het waard om voor te zorgen en je mag ruimte innemen. In alles wie je bent en nog worden gaat. Je bent goed genoeg zoals je bent. Je hoeft niet beter, mooier of dunner. Nu niet en nooit niet. Houd het vooral haalbaar wanneer het gebrekkig voelt. Je hoeft geen 10-stappen skincare routine te volgen om een functioneel mens te zijn. Een uitgebreide routine kan je een luxueus gevoel geven, een selfcare ‘pamper’ moment, maar het is geen must om te mogen leven. Ieder leven is anders, ieders rugzakje is anders en iedere huid is anders. En daarom is skincare maatwerk. 

Bij Little Wonderland willen we jou de tools bieden die je hierbij kunnen helpen, om hier jouw manier in te vinden. Een manier die bij jou past en die voor jou haalbaar voelt. Schroom niet om hierbij onze hulp te vragen. Dat kan via onze website, maar ook via ons Facebook account. Wil je meer lezen over gezichtsverzorging in combinatie met mentale problematiek? Laat het vooral weten in de reacties!

Take care,

Lonneke

Worstel jij met gedachtes over zelfmoord, depressie of denk je dat je een eetstoornis hebt? Bij 113 (zelfmoord preventie) en Proud2Bme (online hulpsite op het gebied van eetstoornisproblematiek) kun je terecht om hier over te praten. Je staat er niet alleen voor.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter