• Lorem ipsum

Skin care tijdens de koude maanden

1 Jan 2021
door O. Ten

We krijgen veel vragen van klanten die graag advies willen over goede huidverzorging voor tijdens de winter, dus het leek ons een goed idee om onze persoonlijke tips over huidverzorging tijdens de winter met jullie te delen. Eerst zullen we vanuit een wetenschappelijk oogpunt uitleggen hoe het komt dat je huid in de winter uitdroogt. Zo krijg je een overzicht van nuttige ingrediënten die je in je producten terug wilt zien, plus wat dermatologische concepten om je inzicht wat meer te verbreden. In het tweede deel van de post delen wij als LW team wat skin care tips met jullie!

Wat gebeurt er tijdens de winter met onze huid? Dit zegt de wetenschap erover.

De basis van het hydraterende vermogen van de huid heet de NMF of de Natural Moisturizing Factor. NMF is simpel gezegd een verzameling huid-eigen substanties die het vermogen van de huid om vocht vast te houden reguleert, en de beschermende barrière in stand houdt. De proteïne in de huid die verantwoordelijk is voor de productie van NFM, is Filaggrine. 

In de winter is de temperatuur laag en de lucht droog (dit komt door de centrale verwarming binnenshuis), en hierdoor krimpen de cellen van onze buitenste huidlagen. Het resultaat is dat de hoeveelheid Filaggrine ook terugloopt. Hierdoor gaat de elasticiteit van de huid achteruit, en komt de vochtvasthoudende, beschermende laag van de huid onder druk te staan.

NMF is simpelweg een groep ingrediënten die samenwerkt. Het is goed mogelijk om de NMF te herstellen door ingrediënten van de NMF-groep te gebruiken. Hiertoe behoren onder meer aminozuren, PCA, melkzuur (een AHA), suikers en peptiden. Je kunt je huid ook een handje helpen door ingrediënten te kiezen die verwant zijn aan de hierboven genoemde NMF-groep. Voorbeelden hiervan zijn vochtbinders zoals hyaluronzuur, glycerine, honing en aloë vera, plus occlusieven en verzachtende bestanddelen zoals jojoba olie, castorolie, duindoornolie, lecithine en ceramiden.  

We hopen dat dit overzicht je helpt bij het navigeren van je huidverzorging voor de winter. :)

Huidverzorgingstips voor tijdens de wintermaanden

1. Reinigen

Gebruik gezichtsreinigers die je gezicht niet uitdrogen! De lage wintertemperaturen zijn al stressvol genoeg voor je huid. Probeer vochtinbrengende cleansers te kiezen die je huid niet ontdoen van hun natuurlijke oliën. We raden aan om weg te blijven van reinigers met schadelijke ingrediënten zoals parabenen, kunstmatige kleurstoffen en geurstoffen. We beloven dat je een verschil zal merken nadat je begint met het gebruiken van mildere formuleringen!

Cosrx Good Morning Cleansing GelKlairs Gentle Black Deep Cleansing Oil

 

2. Exfoliëren 

Exfoliëren is essentieel, maar je moet het niet overdrijven. Regelmatig exfoliëren helpt de huidtextuur glad te houden, en zorgt ervoor dat de producten verderop in je routine beter door de huid worden opgenomen. We raden aan dat je 2-2 keer per week exfolieert, en het gebruik hiervan combineert met kalmerende, hydraterende ingrediënten (zoals in het eerste deel van de blog werden opgenoemd). Als je nog efficiënter wilt zijn, zou je op zoek kunnen gaan naar een slaapmasker dat chemische exfolianten bevat. Zo word je wakker met een stralende, mooie huid. 

Hou rekening met de gevoeligheid van je huid bij het kiezen van een exfoliant. Gebruik ook altijd zonnebrandcrème, want chemische exfolianten maken je huid gevoeliger voor zonlicht.

Benton PHA Peeling GelNeogen Dermalogy Real Cica Pad

 

3. Toner

Toners zijn echt een dealbreaker. Deze tip wordt van harte onderschreven door de leden van ons team! We zien vaak dat mensen het belang van een toner in hun routine onderschatten, maar een toner kan echt een groot verschil maken. Onze suggestie voor deze winter is een toner met een wat dikkere, rijkere consistentie, die hydraterende ingrediënten zoals hyaluronzuur en glycerine bevat.

De Banila Co toner bevat trehalose, hyaluronzuur en glycerine, drie ingrediënten die de huid hydrateren. Als je gedurende de dag behoefte hebt aan een extra spritz aan hydratatie, verfris je huid dan met de heerlijk ruikende Bulgarian Rose Water Mist, met 88% rozenwater, voor een dewy huid.

Heimish Bulgarian Rose Water Mist SerumBanila Co Dear Hydration Toner

 

4. Ampoule

Ampoules zijn geconcentreerde treatments en ze zijn precies wat je huid tijdens de wintermaanden nodig heeft. Ik gebruik nu de Time Revolution Artemisia Ampoule, die mijn huid ontzettend zacht en gevoed laat aanvoelen en mijn gevoelige plekjes niet irriteert. Er zit 70% zomeralsem in, een plant uit de traditionele Chinese geneeskunde met een kalmerende, antivirale werking. 

Missha Time Revolution Artemisia AmpouleCosRX Hydrium Centella Aqua Soothing Ampoule

 

5. Masker

We raden aan dat je tijdens de koudere seizoenen vaker een masker gebruikt. Aangezien ik een gecombineerde huid heb, en altijd de strijd moet aangaan met tegelijkertijd verstopte poriën en droogheid, probeer ik twee keer per week een masker te gebruiken dat zich richt op poriën, plus twee á drie keer per week een kalmerend masker. 

Esfolio Green Tea Essence Mask SheetPyunkang Yul Acne Dressing Mask Pack

 

6. Moisturizer

Meestal voelt mijn huid na het gebruiken van de ampoule al geweldig aan, en dat is het gevoel waar je naar op zoek bent! Maar om dat gehydrateerd gevoel de hele dag vast te houden, gebruik ik of de Dermide Cica Barrier Sleeping Pack van Purito, of de Pomegranate Nutri-Moisturizing Cream van Frudia. De moisturizer van Purito is eigenlijk een slaapmasker, maar ik gebruik hem als een ultra-hydraterende nachtcrème. Er zit Centella Extract, Madecassoside, Asiaticoside én Madecassic Acid in, dus ik krijg alle goodness die Centella Asiatica te bieden heeft. De crème van Frudia bevat 63% granaatappel-extract, een ingrediënt dat van nature rijk is aan Vitamine C!

Purito Dermide Cica Barrier Sleeping PackPyunkang Yul OilFrudia Pomegranate Nutri-Moisturizing Cream


Tip: als je je huid 's avonds wat extra voeding wil geven, voeg dan gewoon een paar druppeltjes van je favoriete gezichtsolie aan je moisturizer toe! Ik gebruik de 100% natuurlijke 
Pyunkang Yul Oil, met onder meer jojoba olie en zonnebloemolie, shea boter en kalmerende oliën zoals rozemarijn, lavendel en bergamot. 

 

7. Zonnebrandcrème

Last but not least! Vergeet nooit zonnebrandcrème te gebruiken, ook niet tijdens de grauwe wintermaanden in Nederland. Hoewel je misschien niet gelijk verbrandt door die dikke grijze wolken heen, is je huid nog steeds blootgesteld aan UV straling. Ga idealiter voor hydraterende zonnebrandcrèmes zoals de Troiareuke ACSEN UV Protector Essence (voor gevoelige, vette huid neigend naar acne), en de Missha All-Around Safe Block Essence Sun Milk (voor de droge of gecombineerde huid). 

Troiareuke Acsen UV Protector EssenceMissha All-Around Safe Block Essence Sun Milk

 

We hopen dat deze blog post je nieuwe inzichten geeft over hoe je in de winter je huid optimaal verzorgt. Deel vooral je eigen winter-tips onderaan deze post!

Tot volgende week,

LW Team <3

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter