• Lorem ipsum

Vitamine C in huidverzorging

20 Oct 2017
door S. Safa

Vitamine C is een van de meest gunstige ingrediënten die je aan je huidverzorging kunt toevoegen. Het heeft een uitstekend veiligheidsprofiel, en het is keer op keer aangetoond dat het effectief is tegen schade door de zon, hyperpigmentatie en irritaties. Bovendien heeft vitamine C ook nog eens wondhelende eigenschappen. Ik kan niet wachten om je te vertellen over alle voordelen van vitamine C in je huidverzorging, omdat ik oprecht geloof dat het een van de beste dingen is die je aan je huid kan geven. Iedereen zou vitamine C moeten gebruiken in zijn huidverzorging. Ik vertel je graag waarom.

Antioxidant – UV-bescherming

Als je huid wordt blootgesteld aan UV-straling, vormen er zich vrije radicalen die een kettingreactie veroorzaken die uiteindelijk tot schade aan de huidcellen leidt. Antioxidanten gaan deze kettingreactie tegen door vrije radicalen te neutraliseren. Vitamine C is een bekende antioxidant, en effectief tegen zowel UV-A als UV-B-straling. Hoewel producten met UV-filters met stip de nummer één UV-bescherming zijn, blokkeren zonnebrandcrèmes maar 55% van de vrije radicalen die door blootstelling aan UV ontstaan. Om de bescherming tegen UV te optimaliseren, is het belangrijk om je zonnebescherming te gebruiken in combinatie met topische antioxidanten zoals vitamine C. Anders dan zonbeschermingsproducten, blokkeert vitamine C de vorming van vrije radicalen niet, maar neutraliseert deze. Dit effect zie je niet bij zonnebrandcrèmes. Voor een nog hogere werking van de antioxidanten, zou je vitamine C samen met vitamine E moeten gebruiken, omdat vitamine E in die combinatie de werking van vitamine C verviervoudigd. Maar in een andere post zal ik terugkomen op vitamine E.


Collageensynthese

Naast de hiervoor beschreven antioxidante werking, houdt vitamine C de huid ook jong en stevig door een sleutelrol te spelen in the synthese van collageen. Collageen is de belangrijkste proteïne in onze bindweefsels, en speelt een belangrijke rol in de structuur van ons hele lichaam, van de huid tot het kraakbeen en de botten. Het gedraagt zich als een 'lijm' die de cellen bij elkaar houdt, en geeft het lichaam vorm en steun. Collageen geeft de huid zijn kracht en elasticiteit. Vitamine C is betrokken bij praktisch iedere stap in het proces van collageenvorming. Het is direct verantwoordelijk voor het activeren van de collageenproductie, en leidt tot een aanzienlijke toename in het collageen. Maar het is ook verantwoordelijk voor het stabiliseren en het kruiskoppelen van de collegeenmoleculen, wat de structuur van de collageenmoleculen substantieel verbetert. Vitamine C leidt dus niet alleen tot meer collageen, maar ook structureel sterker collageen. Dit alles leidt uiteindelijk tot een verstevigde, sterkere huid. 

 

 


Middel tegen pigmentatie

Vitamine C staat ook bekend om zijn huidverhelderende eigenschappen door het vermogen om hyperpigmentatie tegen te gaan. Vitamine C onderbreekt belangrijke stappen in de productie van melanine, vermijdt op die manier pigmentatie, om zo te resulteren in een verhelderde teint. 

 

Ontstekingsremmend

Vitamine C remt het ontstaan van ontstekingsreacties. Dit is met name interessant voor mensen met acne vulgaris en rosacea. Vitamine C helpt ook bij ontstoken huid door de wondgenezing te bevorderen (door middel van collageenproductie), en hyperpigmentatie als gevolg van ontstekingen te voorkomen. 

Vormen van vitamine C

Vitamine C kan in verschillende vormen aan skincareformules worden toegevoegd:

Ascorbinezuur 
Magnesium ascorbylfosfaat
Tetrahexyldecyl ascorbaat
Ascorbylpalmitaat
Ascorbylglucosamine
Ascorbyltetraisopalmitaat

Ze zijn allemaal bewezen effectief als ze op de goede manier worden geformuleerd. Magnesium ascorbylfosfaat is de meest stabiele vorm. Het is in vet oplosbaar, dus het wordt makkelijk door de huid geabsorbeerd. Maar de meest onderzochte vorm van vitamine C is ascorbinezuur, en dat is dan ook de reden dat de meeste huidverzorgingsproducten worden geformuleerd met ascorbinezuur. Het is belangrijk te vermelden dat de effectiviteit van vitamine C in relatie staat tot de concentratie, tot aan 20%. 

 

Hoe vitamine C te gebruiken

Het grootste nadeel van antioxidanten is dat ze extreem instabiel zijn, en gevoelig voor destabilisatie als ze worden blootgesteld aan lucht en licht. Zorg er dus voor dat je producten kiest die verpakt zijn op een manier die beschermt tegen lucht en licht, zoals een ondoorzichtige tube of een pompflesje. Zorg er ook voor dat je vitamine C-product een Ph-waarde heeft die onder de 3.5 zit, omdat vitamine C dan het meest stabiel is. 

Het is veilig om vitamine C op een dagelijkse basis te gebruiken, opzichzelfstaand of in combinatie met andere anti-ageproducten zoals zonnebrandcrèmes, tretinoïne (retinol), alpha hydroxyl acids (AHA's) en andere antioxidanten zoals vitamine E. Let er wel op dat je huid deze combinaties tolereert. Aangezien UV-licht vitamine C denatureert, kun je topische vitamine C het best 's avonds, na blootstelling aan de zon gebruiken. Wees voorzichtig met vitamine C rondom je ogen. 

Heb je al producten met vitamine C uitgeprobeerd? Welke resultaten zag je? Ik hoop dat deze post je heeft geholpen!

 

Referenties
Indian Dermatology Online Journal, June 2013, pages 143-146
Clinical, Cosmetic, and Investigational Dermatology, September 2015, pages 463-470
Journal of the American Academy of Dermatology, September 2008, issue 3, pages 418-425
Journal of the America Academy of Dermatology, November 2012, pages 1103–1024

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter