• Lorem ipsum

Oplossingen voor hormonale acne

4 Jul 2020
door M. Toledo

Velen onder ons kennen vast de plaaggeest die hormonale acne heet. Eens in de zoveel tijd komen de onzuiverheden en puistjes het gebied rond je kin en je kaaklijn ontsieren. Zo frustrerend! Om nog maar niet te spreken van de rode plekjes en oneffenheden die de puistjes achterlaten op je huid. Je wilt er van je hormonale acne af, en het liefst snel. Wist je dat hormonale acne de meest voorkomende vorm is van acne bij volwassenen?

Er bestaat dan misschien geen wondermiddel tegen hormonale puistjes, maar in deze blog deel ik wat ingrediënten die aardig in de buurt komen. De strijd tegen hormonale acne is niet hopeloos! ;)

Oorzaken van hormonale acne

Bij hormonale acnezijn, zoals de naam al doet vermoeden, hormonen de grote boosdoener. Hoewel deze schommelende hormoonspiegels vaak vooral worden gelinkt aan de puberteit, zijn hormonale puistjes ook vaak een vorm van acne die bij volwassenen voorkomt. Hormonale fluctuaties worden vooral geassocieerd met de menstruatie, zwangerschap en menopauze.

Puistjes rond je kin

Hormonen hebben invloed op de talgproductie. En als je meer talg aanmaakt, verstoppen je poriën sneller. Dat is de voornaamste reden dat die vervelende puistjes vooral de kop opsteken als de ‘tijd van de maand’ er weer aan zit te komen; je hormonen hebben invloed op de talgproductie.

In de puberteit concentreert hormonale acne zich op de T-zone: het voorhoofd, de neus en de kin. Bij volwassenen vormen de puistjes zich eerder op het lagere deel van het gezicht: de onderkant van de wangen, rond de mond, kin en kaaklijn. Maar wat doe je als je acne hormonaal blijkt te zijn?

Wat te doen tegen hormonale acne?

Sommige mensen slikken de anticonceptiepil om hormonale acne te verminderen. Sommige anticonceptie zorgen voor een gelijkmatige verspreiding van hormonen in het lichaam. Er zijn hier wel wat kanttekeningen bij; sommige mensen vinden het geen prettig idee om hormonale anticonceptie te gebruiken wegens de bijwerkingen, die kunnen bestaan uit hoofdpijn, gespannen borsten, gewichtstoename door vochtretentie en een emotionele, sombere stemming. Sommige vormen van hormonale anticonceptie kunnen juist acne veroorzaken. Het is dus geen wonderoplossing voor iedereen die last heeft van hormonale acne.

En hier komt het belang van een goede huidverzorging om de hoek kijken. Wat goed is om te weten, dat veel huidverzorgingsproducten die effectief zijn tegen (hormonale) acne, niet per se overduidelijk gericht zijn op consumenten die last hebben van acne. In deze lijst staan een aantal geweldige huidverzorgingsingrediënten: ze hebben ontstekingsremmende en kalmerende eigenschappen, of helpen bij het reguleren van de talgproductie. Al met al genoeg reden om deze middelen cruciaal te noemen in een huidverzorgingsroutine die gericht is op het verminderen van de effecten van hormonale acne. Zo kan je de hele maand door genieten van een mooie huid!

Salicylzuur 

 • Salicylzuur is ook bekend als BHA, of Beta Hydroxy Acid. Salicylzuur komt van nature voor in de schors van de wilg. 
 • Het is een geweldig ingrediënt tegen hormonale acne, omdat het als enige chemische exfoliant vérder gaat dan het huidoppervlak. Salicylzuur dringt door tot diep in de poriën, en verwijdert de troep die zich hier heeft opgehoopt.
 • Salicylzuur werkt óók nog eens tegen hyperpigmentatie. Het egaliseert de huid, en geeft een stralende, gezonde glow.

Producten met salicylzuur zijn cruciaal als het gaat om het bestrijden én het voorkomen van de symptomen van hormonale acne. 

Eerste keuzes

   
 
   
De Salicylic Acid Daily Gentle Cleanser van COSRX. Een gezichtsreiniger geformuleerd met salicylzuur die mild genoeg is om dagelijks te gebruiken. Zonder parfum. Purito’s BHA Dead Skin Moisture Gel bevat betaïne salicylaat, een combinatie van salicylzuur en betaïne, een milde moisturizer. Hydrateert en kalmeert de onrustige huid, en gaat onzuiverheden tegen.

Mineralen en kleisoorten

 • Denk hierbij aan kleisoorten zoals kaolien en bentoniet, en mineralen zoals silicium en magnesium. 
 • Deze ingrediënten absorberen talg, zodat jij van de vettigheid en de ongewenste glans op je huid afkomt.
 • Naast deze talgabsorberende eigenschappen beschermen mineralen zoals silicium het collageen en de elastine in de huid.

Je kunt zelf kiezen in welk deel van je skincare-routine je deze bestanddelen het prettigst vindt; een masker, een treatment of een crème.

Eerste keuzes 

 
   
Kaolien, vulkaanas en bentoniet in het Jeju Volcanic Mud Pore Clay Mask van Innisfree onttrekken onzuiverheden aan de huid en houden de talgproductie langdurig in balans. Troiareuke’s ACSEN Pore Control Mask is geformuleerd met kaolien en Marokkaanse lava-klei. De huid wordt verkoeld en versterkt.

Propolis

 • Propolis is een krachtige ontstekingsremmende substantie die bestaat uit een mengsel van onder meer hars, etherische oliën en pollen die worden bewerkt en gemengd door honingbijen. 
 • Het bevat aminozuren, mineralen en bioflavonoïden, krachtige antioxidanten met een genezende werking.
 • Propolis bestrijdt bacteriën die ontstekingen aanwakkeren. Als je last hebt van onzuiverheden kan dit dus helpen om de huid te kalmeren.

Eerste keuzes 

 
   
De Full Fit Propolis Light Ampoule van COSRX is een licht serum dat geen plakkerig laagje achterlaat, maar wel bomvol hydraterende ingrediënten zit. Met 83% propolis-extract. Pure Heals Propolis Softening Toner: een toner die het goede van propolis combineert met de milde exfoliërende werking van melkzuur.

 

Centella asiatica 

 • Ook wel bekend als cica, gotu kola of tijgergras. Centella groeit van nature in vochtrijke gebieden in Zuid-Oost Azië, waar het om zijn medicinale eigenschappen onder meer in geneeskrachtige thee wordt verwerkt.
 • Centella asiatica bevordert de collageenproductie, en is ontstekingsremmend.
 • Het zit vol aminozuren, beta-caroteen, vetzuren en vitamines, waaronder vitamine C, A, B1 en B2. Dit geeft de huid een antibacteriële boost; goed nieuws als je hormonale acne binnen de perken wilt houden, of bestaande acne wilt kalmeren.

Eerste keuzes

 
   
De Goodbye Redness Centella Mask Pack van Benton doet wat het belooft. De onrustige huid wordt door dit hypoallergene masker gekalmeerd.
 
De milde Snail Truecica Miracle Repair Low pH Gel Cleanser van Some By Mi regenereert en reinigt zacht maar effectief de huid die is aangedaan door de gevolgen van acne en irritatie. Slakkenslijmfiltraat hydrateert, terwijl het centella-extract verzorgt.
 

Dit was een selectie van een aantal geweldige ingrediënten die je helpen bij het behandelen van hormonale acne. Als je producten aan je routine toevoegt met aanzienlijke concentraties van deze ingrediënten, dan zou je goede resultaten moeten zien. Zoals altijd kan het wel wat tijd en toewijding kosten voordat je huid opklaart en je merkt dat je huid rustiger en zuiverder wordt. Wat is jouw favoriete anti-acne treatment? Ik hoor het graag van je!

XXX, Marthe

 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter