• Lorem ipsum

Wat is BHA en wat doet het voor je huid?

6 Apr 2021
door LW Editioral Team

Acne, blackheads, puistjes... Is er iets waar BHA niet tegen helpt? Skincare met BHA ofwel salicylzuur is heel populair omdat het een uniek en veelzijdig ingrediënt is. Het is perfect voor de probleemhuid, kan de huid kalmeren, vermindert acne en voorkomt verstopte poriën. Wil jij graag weten wat BHA is en hoe het werkt? Lees dan deze blog!

Wat is BHA?

BHA past het beste bij de vette huid of een huid die naar acne neigt. Ook kun je het beste BHA gebruiken als je last hebt van verstopte poriën of mee-eters; salicylzuur dringt door tot in de porie en zorgt ervoor dat talg, dode huidcellen en vuil worden verwijderd. Daardoor helpt BHA bij het bestrijden van mee-eters en puistjes. Ook heeft BHA een ontstekingsremmende werking, waardoor het de roodheid en onrustige huid kalmeert die vaak gepaard gaat met acne. Als je dus van je acne af wilt komen en een rustige, egale huid wilt, is BHA écht het proberen waard. 

Qua chemische structuur is BHA verwant aan aspirine, een koortsverlagend en ontstekingsremmend medicijn dat vooral vroeger veel als pijnstiller werd gebruikt. De 'echte' naam van Aspirine is zelfs Acetylsalicylzuur! Dus jep, ze zijn zeker familie van elkaar. Net als Aspirine is Salicylzuur sterk ontstekingsremmend en daardoor werkzaam tegen zowel acne als rosacea. Regelmatig gebruik van een product met BHA kan leiden tot een egale, rustige en gehydrateerde huid.

Je kunt professionele peels krijgen met tot wel 30% BHA. Dat zijn intense peelings die hyperpigmentatie vervagen, de huidtextuur verfijnen en acne drastisch verminderen. Bij zulke hoge concentraties is het natuurlijk belangrijk dat de peeling in een klinische setting en door een huidtherapeut of schoonheidsspecialist wordt uitgevoerd. Maar salicylzuur is al werkzaam vanaf concentraties van 0,5%! In Europa mag een product voor persoonlijk gebruik maximaal 2% BHA bevatten. Koreaanse producten bevatten vaak nog lagere concentraties of combineren salicylzuur het met het verzachtende ingrediënt betaine om zo betaine-salicylate te vormen, een mild exfoliërend ingrediënt dat in veel Koreaanse exfolianten verwerkt zit.

Wat is het verschil tussen AHA en BHA?

Maar wat is het verschil tussen BHA en AHA, de andere groep chemische exfolianten die je vaak tegenkomt? Het zit zo. AHA’s zijn Alpha Hydroxy Acids. Ze komen voor in suiker, maar ook in bepaalde fruitsoorten of in noten. Ze werken op het oppervlak van de huid, waar ze het natuurlijke huidvernieuwingsproces versnellen. De dode huidcellen die bovenop je huid blijven liggen worden zo verwijderd. BHA’s passen beter bij een vette huid en AHA’s passen beter bij een droge huid. Dat komt doordat AHA’s water aantrekken, waardoor de vochtgraad van je huid verbetert. Bekende AHA’s zijn glycolzuur, melkzuur, amandelzuur en appelzuur.

Iedere AHA heeft zo zijn eigen eigenschappen. Glycolzuur is het meest onderzocht, en daardoor zijn de effecten van dit middel het meest effectief. Glycolzuur heeft wel een iets hoger risico op irritatie, al is dat ook afhankelijk van de concentratie en de pH-waarde van je product. AHA's die beter bij een gevoelige huid passen zijn amandelzuur en appelzuur.

Hoe gebruik je BHA?

Bij het gebruik van een BHA zijn er een aantal dingen waar je op moet letten. Zoals bij veel dingen geldt ook bij huidverzorging dat je alles met mate moet doen. Je loopt een groter risico op irritatie als je te veel actieve ingrediënten tegelijk gebruikt. Verder is het gebruik van BHA best wel eenvoudig. Er zijn verschillende soorten skincare producten die salicylzuur bevatten. Een veel gebruikte manier om BHA aan te brengen is met een exfoliërende toner, maar je hebt ook peeling pads (zoals deze One Step Moisture Up Pads van COSRX) of peeling gels die op een effectieve manier werken.

Een goede vuistregel is om in dezelfde routine geen BHA te combineren met Retinol of met Vitamine C. Zo loop je de minste kans om je huid te overweldigen. Gebruik bijvoorbeeld de ene dag BHA en de andere dag Retinol in je avondroutine en om de dag Vitamine C in de ochtend. Als je merkt dat je huid het aankan, bouw je op. Voelt het niet goed, ga dan een stapje terug. Pas en meet en luister naar je huid, want er is geen alomvattend advies dat voor iedereen werkt. Iedere huid is uniek!

BHA is een heel veelzijdig ingrediënt en past daarom enorm goed in veel verschillende skincare routines. Of je nou acne probeert te bestrijden, last hebt van roodheid, een doffe teint of de eerste tekenen van huidveroudering voor wilt zijn: in al deze gevallen kan de werking van salicylzuur iets voor je betekenen. Het is een ware alleskunner. Omdat BHA ervoor zorgt dat dode huidcellen zich niet op je huid en in poriën ophopen, worden je serums, essences en ampoules beter door de huid geabsorbeerd.

Is je huid erg gevoelig? Bouw het gebruik van BHA dan langzaam op. Probeer bijvoorbeeld een product die een relatief lage concentratie combineert met genezende, kalmerende ingrediënten zoals Aloe Vera, Urea, Ceramide of Propolis. Zo krijgt je huid het beste van alle werelden!

De beste K-beauty met BHA 

Benton Aloe BHA Skin TonerCORSX Original Clear Pad
Beauty of Joseon Propolis Glow SerumPyunkang Yul Peeling Gel
Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter