• Lorem ipsum

De waarheid over parabenen

7 Oct 2017
door S. Safa

Parabenen. We krijgen zo veel vragen en e-mails van bezorgde klanten over parabenen. We begrijpen deze zorg volkomen. De afgelopen jaren is er veel controverse ontstaan rondom parabenen, waardoor mensen door het gebruik van parabenen worden afgeschrikt. Maar vandaag willen we een licht schijnen op het onderwerp parabenen, en de "vermeende" schadelijke effecten ervan. Want, ook al zijn er schriktactieken die je iets anders willen laten geloven; parabenen zijn eigenlijk volkomen veilig en ook nog eens heel erg effectief.

 

Wat zijn parabenen?

Parabenen zijn de meest gebruikte conserveermiddelen, niet alleen in cosmetica maar ook in medicijnen, voedsel, en industriële producten. Conserveermiddelen hebben een antibacteriële en anti-schimmelwerking, en zorgen er zo voor dat de houdbaarheid van producten wordt verbeterd. De parabenen die het vaakst voorkomen zijn onder meer: methylparabeen, ethylparabeen, propylparabeen, butylparabeen en isobutylparabeen. 

Voor commercieel gebruik worden parabenen meestal synthetisch gemaakt, maar parabenen komen ook van nature voor in veel planten, fruit en groenten. Synthetische en natuurlijke parabenen zijn op een chemisch niveau identiek. Als ze in voedsel worden gebruikt heten ze geen parabenen, maar krijgen ze een E-nummer toegekend, van E200 tot E299. 

Parabenen zijn populair omdat ze goedkoop zijn, kleurloos, geurloos, en zo goed als geen risico geven op irritatie en gevoeligheid. Bovendien zijn ze veel effectiever dan andere conserveermiddelen. 

 

Controverse

De controverse rondom parabenen begon in 2004, toen een groep wetenschappers aan de universiteit van Reading (U.K.) bij het doen van biopsies parabenen aantroffen in borsttumoren. Deze ontdekking vormde de aanzet naar de theorie dat parabenen hormonen in disbalans kunnen brengen, en het risico op borstkanker vergroten. Deze studie is echter zwaar onder vuur komen te liggen wegens het ontbreken van een controlegroep. Dit betekent dat de onderzoekers geen gezond borstweefsel hebben onderzocht om de resultaten van de studie mee te vergelijken. Verder onderzoek heeft aangetoond dat er ook parabenen in 99% van de gezonde monsters van menselijk borstweefsel aanwezig waren. Er zijn zelfs parabenen overal in de weefsels van het lichaam aangetroffen. Er is tot de dag van vandaag geen wetenschappelijke data die aantoont dat de parabenen die in cosmetica gebruikt worden, het risico op kanker vergroten. 

Een andere zorg omtrent parabenen is hun vermogen om oestrogenen, een groep vrouwelijke sekshormonen, te imiteren. Velen waren bezorgd dat dit imiteren van oestrogenen het endocrinesysteem zou verstoren, en op die manier schadelijke effecten op het lichaam zouden hebben. Maar in vivo-onderzoek (onderzoek verricht in levende organismen) heeft aangetoond dat parabenen een 1000 tot 1,000,000 keer zwakkere activiteit hebben dan estradiol. Butylparabeen bijvoorbeeld, een van de meest gebruikte parabenen, had een 100,000 keer zwakkere activtiet dan estradiol, en alleen wanneer het gebruikt werd in doseringen die 25,000 keer hoger waren dan de doseringen die doorgaans in cosmetica worden gebruikt. Parabenen hebben geen enkel effect als je ze vergelijkt met natuurlijke hormonen. 

Ander onderzoek dat voor onrust zorgde rondom parabenen, was een studie die liet zien dat een concentratie van 100% parabenen ervoor zorgde dat huidmonsters begonnen af te breken. Dit resultaat heeft wederom geen betrekking op de kleine hoeveelheden (0.01-0.3%) die doorgaans in cosmetica worden gebruikt.

Er zijn nog een hoop andere studies gedaan naar de veiligheid van parabenen, maar om die allemaal in een blogpost te behandelen zou absurd zijn. Iedereen zou zich doodvervelen.

 

Conclusie

De slotsom is dat de opvatting dat parabenen onveilig zijn voor gebruik in cosmetica, niks meer is dan een onwaarheid die gegrond is in misverstanden, en die daarna op het internet een eigen leven is gaan leiden. Parabenen worden nog altijd veilig gebruikt als conserveermiddel in voedsel, en we krijgen ze iedere dag binnen via groente en fruit. Het is grappig dat er zoveel berichten in de media zijn die mensen waarschuwen tegen de gevaren van het gebruik van parabenen in cosmetica, maar geen berichten die waarschuwen voor de gevaren van komkommers en kersen. 

Parabenen hebben geen negatieve effecten op het menselijk lichaam, en al helemaal niet in de miniscule hoeveelheden waarin ze in cosmetica worden gebruikt. Volgens hoog aangeschreven onderzoek, overheidsinstellingen en alle grote regulerende organisaties in de wereld van cosmetica, zijn parabenen de veiligste en de meest effectieve conserveermiddelen die er zijn. 

We hopen dat deze post je heeft voorzien van nuttige informatie, en je helpt om beter geïnformeerde beslissing te nemen over welke soort cosmetica je in de toekomst kiest.

 

Referenties

Journal of Applied Toxicology, February 2004, pages 5-13
Journal of Exposure Science and Environmental Epidemiology
, May 2017, pages 320-325
Annual Review of Food Science Technology, February 2017, pages 371-390
Journal of Applied Toxicology, April 2017, ePublication
Toxicology and Applied Pharmacology, November 1998, pages 12-19
Critical Reviews in Toxicology,
June 2005, pages 435-458
Journal of Applied Toxicology, September 2014, pages 925-938

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter